Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Γιατί δακρύζει το μωρό και έχει τσίμπλες;

Γιατί δακρύζει το μωρό και έχει τσίμπλες;

από kmir

Portrait-Of-A-Cute-Baby-LyingΠερίπου 1 στα 20 νεογνά (5-6%) παρουσιάζει μεγάλου βαθμού δακρύρροια, πυώδη οφθαλμική έκκριση (πυκνές και πολλές τσίμπλες), χωρίς όμως ανησυχία ή παθολογικά ευρήματα από την εξέταση.

Του Νίκου Βαράκη, παιδιάτρου, www.paidiatre.gr

Πρόκειται για την μερική απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Δάκρυα παράγουμε συνέχεια. Ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, τα μάτια σας ενυδατώνονται μέσω των δακρυϊκών αδένων για να μην αφυδατωθούν-ξεραθούν.

Δεν βλέπουμε στο καθρέφτη αυτά τα δάκρυα διότι παροχετεύονται από ένα μικρό σωληνάκι, που ενώνει την άκρη του ματιού μας με τη μύτη, το ρινοδακρυϊκό πόρο.

Στην καθομιλουμένη ονομάζουμε δάκρυα τις σταγόνες που τρέχουν από τα μάτια μας όταν κλαίμε, διότι τότε μπορούμε και τα βλέπουμε. Αυτό γίνεται, το δάκρυ που τρέχει από το μάτι μας δηλαδή, επειδή υπάρχει μεγάλη παραγωγή δακρύων και ο ρινοδακρυϊκός πόρος δεν προλαβαίνει να τα παροχετεύσει στη μύτη μας.

Αναλογιστείτε τη περίπτωση της απότομης και μεγάλης νεροποντής όταν οι υδρορροές δεν προλαβαίνουν να διώξουν τα νερά της βροχής και αυτά πλημμυρίζουν το μπαλκόνι. Κάπως έτσι «πλημμυρίζουν» τα μάτια μας με δάκρυα όταν κλαίμε.

Στο βρέφος μας, η διάμετρος του ρινοδακρυϊκού πόρου συχνά δεν ξεπερνά σε μέγεθος τη διάμετρο μιας τρίχας οπότε εύκολα αποφράσει. Στο παραπάνω παράδειγμα με τη νεροποντή, σκεφτείτε τι γίνεται στο μπαλκόνι όταν απλώς βρέχει όμως οι υδρορροές έχουν φράξει από σκουπίδια… και πάλι το νερό της βροχής θα αθροιστεί και θα ξεχειλίσει.

Έτσι, τα δάκρυα ή οι τσίμπλες που συχνά παρατηρούμε στα βρέφη μας, μπορεί απλά να οφείλονται σε μερική απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Μια διάγνωση όμως που πρέπει να γίνει μόνο από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί γιατί μπορεί να κρύβει σοβαρότερες καταστάσεις όπως η επιπεφυκίτιδα, η περικογχική κυτταρίτιδα, το γλαύκωμα κ.α.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies