Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Γεννήστε «εναλλακτικά» στο νερό!

Γεννήστε «εναλλακτικά» στο νερό!

από kmir

toketosΠώς θα σας φαινόταν να γεννήσετε σε μια μεγάλη πισίνα, με τη συνοδεία απαλής μουσικής, με την ασφάλεια όμως, που παρέχει ένα σύγχρονο μαιευτήριο;

Αν αγαπάτε το νερό, σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Η γέννα στο νερό αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο τοκετού, που στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 1996, που γεννήθηκε το πρώτο παιδί στο νερό, στο μαιευτήριο Λητώ. Το family life συνάντησε τον κ. Λεωνίδα Δ. Παπαδόπουλο, Μαιευτήρα-Χειρούργο Γυναικολόγο, στο Λητώ και συζήτησε μαζί του για τα πλεονεκτήματα της πρωτότυπης αυτής μεθόδου. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, οφείλω να ομολογήσω ότι είχα σχεδόν πεισθεί.

Της Δήμητρας Μαυρίδου

Τελικά, ο εναλλακτικός τρόπος ζωής έχει γίνει μόδα. Επιλέγουμε εναλλακτικές διακοπές, υγιεινή διατροφή και βιολογικά προϊόντα, πηγαίνουμε στο γυμναστήριο και κάνουμε εναλλακτική γυμναστική, όπως γιόγκα και πιλάτες, ενστερνιζόμαστε την εναλλακτική ιατρική και επιλέγουμε ομοιοπαθητικούς γιατρούς και κάποια στιγμή τολμάμε να γεννήσουμε και εναλλακτικά, στο νερό. Προσοχή, πριν παρασυρθείτε από τη φίλη σας που γέννησε με αυτόν τον τρόπο και δηλώνει ενθουσιασμένη, διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί. Στη συνέχεια θέστε στον εαυτό σας την ερώτηση-κλειδί: Αγαπάω το νερό; Η απάντηση θα σας κατευθύνει.

Τι είναι ο τοκετός στο νερό;

Η ιδέα του τοκετού στο νερό ξεκίνησε από την σκέψη ότι το έμβρυο μεγαλώνει μέσα στον αμνιακό σάκο που η κύρια σύστασή του είναι το νερό. Συνεπώς το να βγει από το νερό και να εισέλθει πάλι σε νερό, κάνει πιο ομαλή τη μετάβασή του από τον έναν χώρο στον άλλο. Ο κ. Παπαδόπουλος, έχει φέρει εις πέρας αρκετές γέννες στο νερό. Τον επισκεφθήκαμε λοιπόν στο μαιευτήριο Λητώ και ανέλαβε να μας «μυήσει» σε αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο τοκετού: «Ο τοκετός στο νερό είναι ένα διαφορετικό είδος τοκετού. Η γυναίκα δεν παίρνει κανένα φάρμακο, αλλά όπως συνηθίζω να λέω σε αυτές τις περιπτώσεις, μπαίνει το σώμα της μέσα σε ένα «φάρμακο», που είναι το νερό. Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία σώματος, δηλαδή γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Χάρη στο νερό, η γυναίκα έχει καλύτερη κυκλοφορία αίματος, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για να χαλαρώσουν οι ιστοί και να επιτευχθεί η καλύτερη διαστολή τους. Το σώμα λοιπόν της γυναίκας χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται το ίδιο έντονα τους πόνους του τοκετού, να γίνεται πιο εύκολη η διαστολή του τραχήλου και τελικά να γίνεται η εξώθηση του μωρού πιο εύκολα.

Ουσιαστικά το νερό αποτελεί έναν φυσικό τρόπο για να προκληθεί αναλγησία στην μέλλουσα μητέρα, καθώς και διαστολή του τραχήλου και του κόλπου». Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που τηρούνται προτού η γυναίκα εισέλθει στην ειδικά διαμορφωμένη μπανιέρα του τοκετού: «Η γυναίκα, πριν μπει στην μεγάλη μπανιέρα, όπου και θα γεννήσει, θα πρέπει να έχει μπει ήδη στη διαδικασία του τοκετού. Καλό θα είναι να έχουν ξεκινήσει οι πόνοι και η διαστολή, χωρίς τεχνητή παρέμβαση, αλλά να μην έχουν σπάσει τα νερά. Όταν η διαστολή θα φτάσει τα τρία με τέσσερα εκατοστά, τότε θα μπει η γυναίκα στο νερό. Όταν δε, φτάσει η γυναίκα σε τελεία διαστολή, το αν θα γεννήσει ή όχι μέσα στον νερό, θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει κάποια τεχνική δυσκολία,. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να βγει από το νερό, για να διευκολυνθεί η εξώθηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για λόγους ασφαλείας παρακολουθούμε και τη γυναίκα και τους παλμούς του εμβρύου, όσο βρίσκονται στο νερό. Για αυτό και δεν συνιστούμε τέτοιους τοκετούς, σε χώρους που δεν είναι εξοπλισμένοι, πάρα μόνο εντός μεγάλων μαιευτηρίων.  Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι η γυναίκα δεν μένει ακίνητη μέσα στην μπανιέρα, αλλά αντιθέτως κολυμπάει ελαφρώς, κινείται, κάθεται πάνω σε ειδικές μπάλες που υπάρχουν μέσα στο νερό…Έτσι αντιμετωπίζει τον πόνο πιο εύκολα και περνάει ευχάριστα το χρόνο της.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να είναι παρών στην αίθουσα και ο σύζυγός της και κάποιες φορές βάζουμε ακόμα και μουσική για να χαλαρώσει. Στόχος μας είναι να γίνει ο χώρος πιο οικείος. Και σε αυτό βέβαια συμβάλει και το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν γεννήσουν, καλούμε τις γυναίκες στο μαιευτήριο, μπαίνουν μέσα στην μπανιέρα και ο γιατρός ή η μαία τους εξηγεί τι να κάνουν, για να εξοικειωθούν με το περιβάλλον αυτό».

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies