Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΠροετοιμασία Φυλλικό οξύ: Ένας πολύτιμος φίλος!

Φυλλικό οξύ: Ένας πολύτιμος φίλος!

από kmir

Φυλλικό οξύ: Πολύτιμος φίλος στην εγκυμοσύνηΕτοιμάζεστε να μείνετε έγκυος ή είστε ήδη; Είναι σημαντικό σε αυτήν τη φάση της ζωής σας να προσαρμόσετε μεταξύ άλλων και την διατροφή σας, στις ανάγκες του μωρού σας.

Μια απαραίτητη βιταμίνη είναι και το φυλλικό οξύ. Ας δούμε τι ακριβώς κάνει αυτή η βιταμίνη και σε ποιες τροφές μπορούμε να την βρούμε.

Της Γιώτας Μίαρη, διατροφολόγου-διαιτολόγου

Τι είναι άραγε το φυλλικό οξύ και γιατί είναι τόσο σημαντικό στην εγκυμοσύνη;

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η ονοµασία folic (acid) ή folacin προέρχεται από τη λατινική λέξη joliun, που σηµαίνει φύλλο και κατ’ επέκταση φύλλωµα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φυλλικό οξύ βοηθάει στην παραγωγή της επιπλέον ποσότητας αίματος που χρειάζεται ο οργανισμός των γυναικών και το έμβρυο και ενισχύει τη λειτουργία των ενζύμων.

Ποιες είναι οι λειτουργίες του φυλλικού οξέος στον οργανισμό;

  • -συμβάλλει στην φυσιολογική ανάπτυξη του ατόμου
  • -συμμετέχει στην σύνθεση του δομικού υλικού DNA και RNA
  • -είναι ουσιαστικής σημασίας για την παραγωγή και αναδόμηση των κυττάρων
  • -είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • -συμβάλλει στην αναπαραγωγή και στην προφύλαξη από διαταραχές του αίματος
  • -είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
  • -προλαμβάνει διάφορες συγγενείς ανωμαλίες κατά τη γέννηση
  • -σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και διαβήτη του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί
  • -προλαμβάνει κατά την εγκυμοσύνη την εμφάνιση του σύνδρομου Down, και τις πιθανότητες αποβολής.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη φυλλικού οξέως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η έλλειψή του φυλλικού οξέος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες όπως ατελή σχηματισμό του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου, καθώς και επίσης και προβλήματα στον πλακούντα.

Πρέπει να πάρουμε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη, και αν ναι πότε είναι η πιο κατάλληλη περίοδος;

Εάν η διατροφή μας είναι πλούσια σε όλα εκείνα τα τρόφιμα τα οποία μας τροφοδοτούν επαρκώς με τη βιταμίνη του φυλλικού οξέος, τότε δεν χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος. Επειδή όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής δεν είναι ο κατάλληλος σε ότι αφορά τον εφοδιασμό μας σε φυλλικό οξύ, η συμβουλή του γυναικολόγου μας για την συμπληρωματική χορήγησή του είναι υψίστης σημασίας. Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, η καταλληλότερη περίοδος για την συμπληρωματική χορήγησή του είναι 3 μήνες προ της εγκυμοσύνης (για όσες επρόκειτο να μείνουν έγκυες στο προσεχές μέλλον), και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η επάρκεια της βιταμίνης στον οργανισμό εξασφαλίζει την υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και μειώνει τις πιθανότητες αποβολής.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies