Αρχική Είμαι ΈγκυοςΔιατροφή Φολικό οξύ!

Φολικό οξύ!

από kmir

images-assets-sections-eimai-egkyos-folic.acid-201x300Γιατί είναι σημαντικό το φολικό οξύ στον οργανισμό μας;

Της Ζήκου Εύας, Διαιτολόγου Διατροφολόγου

Τι είναι το φολικό οξύ;

Το φολικό οξύ που ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β9, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Tο φολικό οξύ, ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη, διαλύεται στο νερό. Για αυτό, οι ποσότητες που δεν χρειάζονται στον οργανισμό δεν αποθηκεύονται, αλλά αποβάλλονται από τα ούρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται κάθε μέρα να προσλαμβάνει από τη διατροφή ή από συμπληρώματα, την ποσότητα φολικού οξέος που χρειάζεται.. Το φολικό οξύ χρησιμοποιείται κατά κόρον σε συμπληρώματα διατροφής.

Ποια είναι η δράση του; 

Ο ρόλος που έχει το φολικό οξύ στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς χρειάζεται για τη δημιουργία νέων κυττάρων, για τη σύνθεση του DNA και του RNA. Παράλληλα είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
Το φολικό οξύ σε συνέργεια με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθούν τον οργανισμό μας στο να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

Ποια είναι η χρήση του; 

Το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες ή για αυτές που επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την πρόληψη εκ γενετής ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η δισχιδής ράχη( η σπονδυλική στήλη του μωρού δεν αναπτύσσεται σωστά) και άλλες ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου (ανεγκεφαλία). Είναι σημαντικό στις γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να μείνουν έγκυες, να υπάρχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα φολικού οξέος. Για αυτό στις γυναίκες αυτές συστήνεται να παίρνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέως, καθώς συμβάλει στην πρόληψη των προαναφερόμενων ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος στα παιδιά

Μια άλλη ενδιαφέρουσα δράση της βιταμίνης Β 9 είναι το ότι μειώνει στο αίμα τη συγκέντρωση της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη όταν είναι αυξημένη στο αίμα φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών ότι η αυξημένη συγκέντρωση φολικού οξέως στο αίμα απομακρύνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μακροχρόνια χορήγηση φολικού οξέως βρέθηκε να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Εκείνο που επισημαίνουμε είναι ότι επιβεβαιώνεται η ευεργετική δράση του φολικού οξέως στο αγγειακό σύστημα.

Το φολικό οξύ μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων αιμορραγικού τύπου Τα εγκεφαλικά επεισόδια αιμορραγικού τύπου οφείλονται σε ρήξη εγκεφαλικών αρτηριών. Η αιμορραγία που προκύπτει προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο. Είναι αιτία μόνιμων αναπηριών και θανάτων. Σύμφωνα με σουηδικές έρευνες, τα υψηλά επίπεδα φολικού οξέως στο αίμα και στη διατροφή, συσχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο αιμορραγικού τύπου. Ωστόσο, το φολικό οξύ δεν βρέθηκε να προσφέρει προστασία από τα εγκεφαλικά επεισόδια ισχαιμικού τύπου.

Υπερδοσολογία
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι από την υπερδοσολογία φολικού οξέος, καθώς δε θεωρείται ότι έχει τοξική δράση. Ωστόσο υπάρχουν τιμές ανεκτικότητας ενός οργανισμού σε φολικό οξύ και παρατίθενται στον πίνακα

Picture-1

 

 

 

 

 

 Ανεπάρκεια

Σε περίπτωση ανεπάρκειας του φολικού οξέος, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης τα οποία σχετίζονται με αυξημένες καρδιαγγειακές παθήσεις. Το φολικό οξύ συνδέεται άμεσα με την βιταμίνη Β12,έτσι σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ανεπάρκειας τόσο του φολικού οξέος όσο και της Β12, μπορεί να οδηγηθούμε στην εμφάνιση μεγαλοβλαστικής ή μακροκυτταρικής αναιμίας.

Συμπτώματα

Η έλλειψη του οργανισμού σε φολικό οξύ οδηγεί σε αναιμία, γκρίζα μαλλιά, έλκος στο στόμα, έλκος στο πεπτικό σύστημα, διάρροια, γλωσσίτιδα, προβλήματα ανάπτυξης. Στην αναιμία λόγω έλλειψης φολικού οξέος και Β12 παρατηρούνται συμπτώματα όπως κούραση, αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή.

Συνιστώμενη πρόσληψη
Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τη συνιστώμενη πρόσληψη του φολικού οξέος σε μικρογραμμάρια ημερησίως στα διάφορα επίπεδα ηλικίας.

Picture-2

 

 

 

 

 

 

 

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ
Ο πίνακας περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ και την ποσότητα της περιεχόμενης βιταμίνης σε μικρογραμμάρια :

Picture-3

 

 

 

 

 

 

 

 

Μερικά ακόμα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φολικό οξύ:

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Λάχανο, κράμβη
2. Φρούτα: Μπανάνες φράουλες
3. Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Το φολικό οξύ προστίθεται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και σε συμπληρώματα διατροφής
4. Συκώτι
5. Κρέας πουλερικών, χοιρινό
6. Θαλασσινά, κυρίως τα μαλάκια

www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies