Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΣεξουαλικότητα Εξετάσεις γένους θηλυκού!

Εξετάσεις γένους θηλυκού!

από kmir

WomanBody3Μπορούν οι εξετάσεις να είναι γυναικεία υπόθεση; Δείτε μια λίστα με όλες τις εξετάσεις που θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τακτικά, για να απολαύσετε το διπλό όφελος της μακροζωίας και της ευημερίας.

Του δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργόυ Γυναικολόγου, Ειδικευμένος στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr

Εξετάσεις πάντα και για όλες!

Το τεστ Παπανικολάου και η ψηλάφηση των μαστών είναι οι κλασικές εξετάσεις που έρχονται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για τη γυναικεία υγεία. Και όχι άδικα. Με αυτές τις εξετάσεις ο γιατρός σας εντοπίζει πιθανές φλεγμονές και συμπτώματα προκαρκινικών ή καρκινικών καταστάσεων στον τράχηλο της μήτρας και στο στήθος αντίστοιχα. Για απόλυτη ασφάλεια δε θα πρέπει να αμελείτε να κλείνετε κάθε χρόνο το καθιερωμένο ραντεβού με τον γυναικολόγο σας για το τεστ Παπανικολάου και την ψηλάφηση των μαστών.

Εκτός από το τεστ Παπανικολάου υπάρχουν επίσης τεστ που ανιχνεύουν τον ιό HPV, τον βασικό υπεύθυνο για τον καρκίνο του τραχήλου. Επίσης, ο γιατρός σας θα σας υποδείξει πως μπορείτε να κάνετε και μόνη σας ψηλάφηση στο στήθος σας, ενδεδειγμένη σε μηνιαία βάση.

Εξετάσεις μεταξύ 20- 30 ετών!

Η εξέταση θυρεοειδούς ανιχνεύει την ύπαρξη υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού και γίνεται προληπτικά, συνήθως εφ’ όσον υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Αφού μία γυναίκα έχει σεξουαλικές σχέσεις, ακόμα κι αν χρησιμοποιεί προστασία και δεν αλλάζει τακτικά ερωτικούς συντρόφους, απαραίτητες είναι οι εξετάσεις για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τέτοιες είναι η κολπική καλλιέργεια, οι εξετάσεις αίματος και ούρων.

Εξετάσεις μεταξύ 30 – 40 ετών!

Η μαστογραφία είναι μία εξέταση που ελέγχει την υγεία του στήθους και συνήθως συνιστάται, εφ’ όσον χρειάζεται, κατόπιν της ψηλάφησης του στήθους.

Ωστόσο, πλέον από την ηλικία των 30, σημαντικό είναι να ενταχθεί κανονικά στην ρουτίνα των εξετάσεών σας, μία φορά στη διετία. Αν έχετε στην οικογένειά σας ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο ή όσο συχνά σας συστήσει ο γυναικολόγος σας. Επιπλέον βρίσκεστε στην κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε και με τον υπέρηχο της μήτρας και των ωοθηκών.

Εξετάσεις μετά την εμμηνόπαυση!

Οι εξετάσεις σας αποκτούν μεγαλύτερη συχνότητα για καλό σκοπό. Η μαστογραφία και οι υπέρηχοι θα πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο. Μία ακόμη εξέταση που ενδείκνυται μετά τα 65 έτη είναι ο έλεγχος για πρόπτωση των πυελικών οργάνων, η οποία αφορά στην σωστή λειτουργία της ουροδόχου κύστης, της μήτρας, του κόλπου, του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η καλύτερη χρονική στιγμή για τις παραπάνω εξετάσεις είναι μετά την περίοδό σας και ότι η ενδεδειγμένη για εσάς συχνότητα θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις του γιατρού σας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies