Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΠροετοιμασία Έχεις καθυστέρηση; Στο φαρμακείο ολοταχώς!

Έχεις καθυστέρηση; Στο φαρμακείο ολοταχώς!

από kmir

test-egkyosΣίγουρα δεν είσαι ούτε η πρώτη, ούτε βέβαια και η τελευταία που έχεις βρεθεί στην… δύσκολη θέση της καθυστέρησης.

Είτε επιθυμείς την εγκυμοσύνη, είτε όχι, το άγχος είναι πάντα το ίδιο ότι σε μια στιγμή κάτι μπορεί να έχει αλλάξει στη ζωή σου, για πάντα. Συνιστώ ψυχραιμία και με ηρεμία μια επίσκεψη στο φαρμακείο της γειτονιάς σου για να προμηθευτείς ένα τεστ εγκυμοσύνης. Και όλα τα άλλα έπονται…

 

Με τη βοήθεια της κυρίας Ευθυμίας Κουτρουμπή, μαιευτήρος-χειρουργού γυναικολόγου, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε κάθε απορία μας για τα τεστ εγκυμοσύνης και να διαπιστώσουμε, τελικά, πόσο ασφαλή και ακριβή είναι.

Πώς λειτουργεί το τεστ εγκυμοσύνης;

Τα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργούν με την ανίχνευση μια ορμόνης που λέγεται β-χοριακή γοναδοτροπίνη και αρχίζει να παράγεται από το γονιμοποιημένο ωάριο, αφού έχει αρχίσει την εμφύτευσή του στη μήτρα της γυναίκας. Αυτή η διαδικασία, όμως, καθυστερεί γύρω στις 5 με 7 ημέρες από τη γονιμοποίησή του, που γίνεται συνήθως στη σάλπιγγα. Μετά αρχίζει το ταξίδι του μέχρι την ενδομητρική κοιλότητα, που επενδύεται από ένα παχύ στρώμα από ενδομήτριο. Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσει εκεί, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως και όταν φτάσει, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, το ενδομήτριο το σκεπάζει και αρχίζει η εμφύτευση και η παραγωγή της ορμόνης που ανιχνεύουν τα τεστ.

Η ερώτηση κρίσεως: Είναι δυνατόν να μάθω αν είμαι έγκυος αμέσως μετά από μία επαφή τις επικίνδυνες μέρες;

Συνήθως η ερώτηση αυτή γίνεται από μια γυναίκα όταν δεν επιθυμεί μια κύηση και θέλει να ξέρει αν μπορεί να πάρει το χάπι της επόμενης μέρας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί μέχρι να έχει γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, και τότε τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Συνεπώς αναμένετε…

Είναι αλήθεια ότι κάποια τεστ κυήσεως μπορούν να έχουν αποτέλεσμα μόλις 5 μέρες μετά την ωορρηξία;

Τα τεστ κυήσεως έχουν διαφορετικό όριο ευαισθησίας το καθένα και άλλα ξεκινούν να γίνονται θετικά μετρώντας από 50 μονάδες β-χοριακής γοναδοτροπίνης και άλλα από τις 200 μονάδες. Οπότε και αυτά που διαφημίζονται ότι μπορούν να πουν αν μια γυναίκα είναι έγκυος μετά από 5 μέρες από την ωορρηξία, έχουν αξία μόνον για το θετικό αποτέλεσμα, αλλιώς ακόμα και αν το τεστ είναι αρνητικό και η περίοδος καθυστερεί την εμφάνισή της, πρέπει να επαναληφθούν. Επίσης, πρέπει να γίνονται σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και να γίνεται έλεγχος αν λειτουργούν, γιατί μπορεί να είναι παλιά ή χαλασμένα. Συνήθως, πρέπει να εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή, που δείχνει ότι το τεστ λειτουργεί και μια δεύτερη γραμμή αν υπάρχει κύηση. Επίσης, πρέπει να διαβάζονται 2 έως 5 λεπτά μετά την έναρξη του τεστ, γιατί μετά το αποτέλεσμα αλλοιώνεται και δεν είναι αξιόπιστο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies