Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Επιλέγοντας πάνα για το μωρό σας

Επιλέγοντας πάνα για το μωρό σας

από kmir

panes-1

Τι πρέπει να προσέξουμε όσον αφορά την επιλογή πάνας για το μωρό μας;

της Βασιλικής Ξανθού*

Οι πάνες πρέπει να είναι μαλακές και απορροφητικές. Το πόσο καλή είναι μια πάνα εξαρτάται από τον βαθμό απορροφητικότητάς της. Οι υπεραπορροφητικές πάνες περιέχουν στον πυρήνα τους ειδικό ζελατινώδες υλικό, που αυξάνει την απορροφητικότητα και έτσι διατηρείται το δέρμα του μωρού περισσότερο στεγνό. Οι γνωστές εταιρείες με παράδοση στον χώρο, εξασφαλίζουν και την καλή ποιότητα.

Υπάρχει περίπτωση  το μωρό να είναι αλλεργικό σε κάποια πάνα;

Πρακτικά, όχι. Πολλές μαμάδες παραπονιούνται ότι μόλις το μωρό άλλαξε πάνα δημιουργήθηκαν προβλήματα δερματίτιδας (ερεθισμός, κοκκινίλες στην περιοχή της πάνας). Αυτό δεν οφείλεται σε αλλεργία του μωρού στην πάνα, αλλά στην ποιότητά της. Η συγκεκριμένη πάνα δεν έχει καλή απορροφητικότητα, με αποτέλεσμα το δέρμα του μωρού να εκτίθεται περισσότερο στα «κακά» και τα «τσίσα» σε σχέση με πριν και να δημιουργείται ερεθισμός.

Να προτιμώνται οι πάνες μιας χρήσης ή οι πάνες που πλένονται;

Να προτιμώνται οι πάνες μιας χρήσης γιατί έχουν καλύτερη απορροφητικότητα σε σχέση με τις πάνες που πλένονται. Δυστυχώς, πολλές μαμάδες, όταν ερεθιστεί το μωρό, καταφεύγουν στις πάνινες πάνες και επιδεινώνεται η κατάσταση.

Ο ερεθισμός στην περιοχή συχνά οφείλεται και στο ότι το δέρμα δεν αερίζεται σωστά. Έτσι, σε ερεθισμό, καλό είναι οι μαμάδες να κόβουν με ένα ψαλίδι το λάστιχο που είναι στα ποδαράκια, έτσι ώστε η πάνα να γίνεται σαν σερβιέτα, να συγκρατεί κατά το δυνατόν τα κακά και τα τσίσα, αλλά και να επιτρέπει περισσότερο αερισμό της περιοχής. Το να μένει το μωρό με ανοικτή πάνα δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο.

Πώς θα αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς στο δέρμα του; Ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής  που πρέπει να τηρούνται;

Η λύση είναι μία. Συχνές αλλαγές της πάνας και καλός καθαρισμός. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για να εξασφαλίσετε την υγεία του μωρού σας είναι λίγοι, αλλά σημαντικοί. Η βρεφική επιδερμίδα είναι λεπτή, εύθραυστη και ιδιαίτερα ευαίσθητη. Έτσι πολύ συχνά προσβάλλεται από το γνωστό σύγκαμα, έναν ερεθισμό που εντοπίζεται κυρίως στο εσωτερικό των γλουτών και στη βουβωνική χώρα. Για την αποφυγή του συγκάματος είναι πολύ σημαντικό να αλλάζετε την πάνα του μωρού συχνά, ιδίως το καλοκαίρι, όπου η ζέστη ευνοεί τους ερεθισμούς.

Αντίθετα από ότι πιστεύετε το σύγκαμα δεν προκαλείται από τα απορροφητικά υλικά της πάνας, αλλά από την αντίδραση στις όξινες ουσίες των ούρων και των κοπράνων, των οποίων η παρατεταμένη επαφή με την επιδερμίδα προκαλεί ερεθισμούς και δυσανεξία. Επιπλέον, η υγρασία μέσα στην πάνα, ιδιαίτερα με τη ζέστη δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την αρχή του ερεθισμού. Για την πρόληψη της δερματίτιδας περιγεννητικής περιοχής συνιστώνται:

F Συχνή αλλαγή της πάνας. Ένας κανόνας για τα νεογέννητα είναι να αλλάζονται πριν ή μετά το φαγητό. Η διαδικασία όμως αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται αμέσως με κάθε νέα κένωση του μωρού. Στη διάρκεια ενός 24ώρου το μωρό αποβάλλει ούρα περίπου 20 φορές και κόπρανα 2 με 6 φορές. Έτσι οι ανάγκες για αλλαγή της πάνας είναι τουλάχιστον 6-8 φορές την ημέρα, δηλαδή κάθε 3 με 4 ώρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο πιο μικρό είναι το μωρό, τόσο συχνότερες είναι οι κενώσεις. Έτσι το νεογέννητο θεωρητικά πρέπει να αλλάζεται 10 με 12 φορές την ημέρα. Η συχνότητα αυτή σταδιακά μειώνεται, ανάλογα με τα γεύματα, αλλά οι αλλαγές της πάνας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι λιγότερες από 6 την ημέρα.

F Σχολαστικός καθαρισμός του δέρματος. Είναι προτιμότερο με νερό και «σαπούνι». (Σημειώνεται ότι με τη στενή έννοια του όρου δεν υπάρχουν σαπούνια για μωρά, το σαπούνι έχει αλκαλικό ph, αλλά καθαριστικές ουσίες με ουδέτερο ή ελαφρά όξινο ph που καθαρίζουν το δέρμα και συγχρόνως το ενυδατώνουν. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχει ο διαχωρισμός soap και skin cleanser, που δυστυχώς δεν υπάρχει σε εμάς και δημιουργείται σύγχυση.)

FΠροσεκτικό σκούπισμα ώστε το δέρμα να μη μένει υγρό, ιδιαίτερα στις μηροβουβωνικές πτυχές

FΕπάλειψη της περιοχής με κρέμα/αλοιφή αποφρακτικού τύπου (π.χ., ψευδάργυρος, λανολίνη). Οι ουσίες αυτές δημιουργούν έναν μανδύα στο δέρμα, που κατά το δυνατόν δεν το αφήνουν να έρχεται σε επαφή με τα κόπρανα και τα ούρα. Τα σκευάσματα αυτά αντιμετωπίζουν επίσης ήπιους ερεθισμούς.

FΓια την επαρκή προστασία από ερεθισμούς και συγκάματα είναι απαραίτητο να σκουπίζετε το μωρό απαλά, χωρίς να τρίβετε το δερματάκι του.

F Στην περίπτωση του θηλασμού πριν τον ύπνο, είναι χρήσιμο να αλλάζετε το μωρό πριν το θηλάσετε, για να μπορεί να κοιμηθεί αμέσως μετά το τέλος του θηλασμού.

*Σε συνεργασία με την Τάλια Τσιβιτανίδου Κάκουρου, παιδίατρo-παιδοδερματολόγο και την εταιρεία Chicco 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies