Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Ενδείξεις πολυφαγίας στα παιδιά!

Ενδείξεις πολυφαγίας στα παιδιά!

από kmir

PaidiDiatrofiΑν το παιδί σας έχει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από εσάς και την υπόλοιπη οικογένεια, είναι και αυτό ένας λόγος για να ανησυχήσετε.

Της Γεωργίας Κατσογριδάκη, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, diatrofi.gr

Παιδιά που αρνούνται να φάνε υγιεινές τροφές, γυρίζουν την πλάτη στα φρούτα και τα λαχανικά και απαιτούν γλυκίσματα, τσιπς και λιπαρές τροφές, δεν θα παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σωστά και ταυτόχρονα θα έχουν πάρει το δρόμο που θα τα κάνει υπέρβαρα.

Παρόμοια, παιδιά που τρώνε κρυφά, κρύβουν τρόφιμα στα δωμάτια τους ή «κλέβουν» απαγορευμένες τροφές, τρώνε πολύ περισσότερο από τους συνομηλίκους τους, μπορεί να έχουν προβλήματα με το φαγητό που θα επηρεάσουν το βάρος τους. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα «σήματα κινδύνου».

Ορισμένα παιδιά, γίνονται από νωρίς λαίμαργα – πράγμα που θεωρείται ένα είδος διατροφικής ανωμαλίας. Το ανεξέλεγκτο φαγητό και η συνέπεια του, η αύξηση του βάρους, χαρακτηρίζουν τους πολυφάγους λαίμαργους.

Αυτοί, χρησιμοποιούν το φαγητό για να αντιμετωπίσουν το στρες, τις συναισθηματικές συγκρούσεις και τα καθημερινά προβλήματα. Μπορεί επίσης να παρατρώνε αντιδρώντας σε μια υπερβολικά αυστηρή δίαιτα, είτε για να γεμίσουν την κοιλιά τους για να μην πεινάνε αργότερα- επαναστατώντας έτσι απέναντι σε ένα γονέα με υπερβάλλοντα ζήλο – είτε για να ικανοποιήσουν την υποτιθέμενη ανάγκη τους για τροφές που δεν τους δίνονται τακτικά.

Τα παιδιά μπορούν να δείξουν μεγάλη εξυπνάδα, μεταμφιέζοντας τη λαιμαργία τους:

Συμπεριφέρονται πανέμορφα στο σπίτι, τρώνε μόνο ό,τι τους βάζουν (αλλά αργότερα, «κλέβουν» μεζεδάκια), τρώνε υπερβολικά εκτός σπιτιού και τσιμπολογάνε απαγορευμένες νοστιμιές οπότε τους είναι δυνατό. Μπορεί να έχετε συναντήσει και εσείς ένα τέτοιο παιδί – υπέρβαρο, και μια μητέρα που να δηλώνει πως δεν μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα γιατί το παιδί της δεν τρώει υπερβολικά στο σπίτι.

Ωστόσο, όταν το παιδί είναι μόνο του και δεν το βλέπουν οι γονείς του, τρώει πολύ περισσότερο και πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο και δείχνει αποφασισμένο να πάρει όχι μόνο το μερτικό του, αλλά και των άλλων- ή αποθηκεύει με κάθε ευκαιρία λιχουδιές και γλυκίσματα για να τα φάει μετά όλα μαζί.

Η λαιμαργία και η πολυφαγία ξεκινάνε συνήθως νωρίς στην παιδική ηλικία, τότε που διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες. Μπορεί όμως να εμφανιστούν ως αντίδραση σε μία πολύ αυστηρή δίαιτα ή επειδή ένα παιδί γίνεται θύμα επιπλήξεων και κοροϊδίας επειδή είναι υπέρβαρο.

Τότε, αποκτά συνήθειες μυστικοπάθειας και ανθυγιεινή προσέγγιση στο γενικό θέμα της διατροφής, Πολλά παιδιά που έχουν λαιμαργία και πολυφαγία δεν κατάφεραν ποτέ να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, πάρα μόνο τρώγοντας.

Το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά – είναι κάτι που μπορείς να κρυφτείς πίσω του και να σου δώσει παρηγοριά. Αυτό αληθεύει ιδίως για παιδιά που έχουν πέσει θύματα της μιας ή της άλλης κατάστασης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies