Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Έναρξη σχολικής χρονιάς! Καλή αρχή!

Έναρξη σχολικής χρονιάς! Καλή αρχή!

από kmir

AgglikaΟ καημός της επιστροφής στο σχολείο εξακολουθεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς γονείς.

Στο κάτω-κάτω τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο κάθε χρόνο και τα μικρότερα παιδιά στην εποχή μας έχουν την εμπειρία του παιδικού σταθμού ή της φύλαξης έξω από το σπίτι, από κάποιο πρόσωπο που δεν είναι ο γονιός τους.

Της Δρ Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, greekpsychologypages.blogspot.gr

Γιατί λοιπόν τα παιδιά δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το σχολείο;

Σκεφτείτε αυτό: η ανάπτυξη των παιδιών είναι τόσο γρήγορη, ώστε το να ξαναμπούν στην περσινή ρουτίνα έχει ήδη «μπαγιατέψει». Τα παιδιά είτε φοβούνται είτε περιμένουν με λαχτάρα την έναρξη του σχολείου, ανάλογα με το τι θυμούνται από την περασμένη χρονιά ή ανάλογα με το τι έχουν ακούσει από αδέρφια, συγγενείς και φίλους.

Πως είναι να πηγαίνει κανείς στο σχολείο;

Σκεφτείτε πως θα ήταν μια αλλαγή εργασίας για σας. Οι προσδοκίες για το τι πρόκειται να συμβεί και για το πως θα είναι τα πράγματα είναι τελικά το παν. Έτσι, η βοήθεια του γονιού θα πρέπει, σε μεγάλο βαθμό, να επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο.

1. Η σχέση σας με το παιδί σας έχει μεγάλη επιρροή στο πως αισθάνεται. Ετσι, είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι, καταρχήν, δεν έχετε εσείς άγχος. Συχνά, και εντελώς αθέλητα, οι γονείς μεταδίδουν την ένταση και την ανησυχία τους στο παιδί, και μάλιστα με μη λεκτικό τρόπο αλλά με τη στάση τους. Αφιερώστε στο παιδί σας χρόνο—αυτό ισχύει όχι μόνο για μαμάδες αλλά και για μπαμπάδες. Η επιστροφή από τις διακοπές επηρεάζει πολλές εργασίες, αλλά προέχει το να δώσετε λίγη παραπάνω προσοχή και χρόνο στο παιδί αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή.

Λίγες μέρες πριν το σχολείο βάλτε κατά μέρος μεγάλες δουλειές και ασχολίες έξω από το σπίτι και αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας. Κάντε μαζί τα ψώνια για το σχολικό του εξοπλισμό και αφήστε το παιδί να κάνει τις επιλογές του.

2. Μια νέα αρχή είναι πάντα φρέσκια και γεμάτη υποσχέσεις. Αυτή είναι η εποχή που οι γονείς θέτουν όρους και όρια στα παιδιά τους, προγραμματίζουν εξωσχολικές εκδηλώσεις και φτιάχνουν το οικογενειακό τους πρόγραμμα και ρουτίνα. Μην το παρακάνετε! Επικεντρωθείτε στην έναρξη της χρονιάς και προχωρήστε στα υπόλοιπα κάπως πιο αργά, αφού το παιδί σας βρει το σχολικό του ρυθμό. Διατηρήστε μια ομαλή οικογενειακή ρουτίνα τις πρώτες μέρες του σχολείου, με τακτές ώρες ύπνου και πρωινού ξυπνήματος.

Δείξτε κατανόηση και πέστε στο παιδί σας ότι όλα θα πάνε καλά. Αφήστε το να πάρει μαζί του κάποιο αγαπημένο του μικροαντικείμενο (με τη συμφωνία να μην το βγάλει από την τσάντα του την ώρα του μαθήματος). Ακούστε τις ανησυχίες του και μην τις υποβιβάζετε, είναι εντελώς αληθινές για το παιδί σας.

4. Κουβεντιάστε με το παιδί σας για την πρώτη του μέρα στο σχολείο και βοηθήστέ το να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες. Χωρίς να υπερβάλλετε, μιλήστε του για τους συμμαθητές του, την καινούργια δασκάλα, τα ωραία πράγματα που θα κάνει και θα μάθει, και μην ξεχάσετε να αναφέρετε την αυλή και το διάλειμμα. Μεταδώστε του τον ενθουσιασμό σας και δώστε του παραδείγματα από ωραίες στιγμές της δικής σας σχολικής ζωής.

5.Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το σχολείο είναι ένα όμορφο μέρος όπου μαθαίνουμε ένα σωρό πράγματα. Η δουλειά του παιδιού είναι να είναι μαθητής, όπως και η δική σας δουλειά είναι το να πηγαίνετε στην εργασία σας.

6. Συχνά το κλάμα είναι αναπόσπαστο μέρος της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Μπορεί να δείτε μερικά δάκρυα τη στιγμή που αφήνετε το παιδί στο σχολείο: χωρίς να τα σχολιάσετε, φιλήστε καθησυχαστικά το παιδί σας, διαβεβαιώστε το για την αγάπη σας και για το ότι θα επιστρέψετε να το πάρετε σύντομα και μόλις φύγετε θα στεγνώσουν και τα δάκρυα. Σε περίπτωση που το παιδί κλαίει με μαύρο δάκρυ και φωνάζει, μην παρατείνετε το μαρτύριο και των δυο σας: φύγετε αμέσως.

Η στάση του γονιού που κάθεται και προσπαθεί να καλμάρει το παιδί χειροτερεύει τα πράγματα και εντείνει την κατάσταση. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τα παιδιά με αυτή τη συμπεριφορά με το που φεύγει ο γονιός ηρεμούν και ευχαριστιούνται το σχολείο.

7. Οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι και κοιλόπονοι σχετίζονται καθαρά με το άγχος και την ένταση που έχει το παιδί την πρώτη μέρα του σχολείου. Ακούστε τους φόβους του με προσοχή και μην υποβιβάσετε τη σημασία των συμπτωμάτων του, αλλά από την άλλη διατηρήστε μια σταθερή στάση και καθησυχάστετό ότι θα περάσουν και ότι θα πρέπει να πάει στο σχολείο έτσι κι αλλιώς. Ακούγοντας το παιδί με υπομονή και κατανόηση, αλλά χωρίς να υποχωρήσετε, μπορείτε να το βοηθήσετε και να μετριάσετε τις ανησυχίες του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies