Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Ένα τηλεφώνημα στη μαμά αξίζει όσο μια αγκαλιά της!

Ένα τηλεφώνημα στη μαμά αξίζει όσο μια αγκαλιά της!

από kmir

MwroStoSpitiΑποτελεσματική εξίσου με την αγκαλιά είναι η φωνή της μητέρας από το τηλέφωνο, στην περίπτωση που το παιδί, αντιμετωπίζει μία δυσκολία και χρειάζεται στιγμιαία ανακούφιση.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που μελέτησε τη βιοχημεία των ανθρωπίνων σχέσεων, ακόμα και η ακρόαση της μητρικής φωνής στην άλλη άκρη του ακουστικού, μπορεί να δράσει το ίδιο αποτελεσματικά με την αγκαλιά της.

Τη έρευνα έκανε η ομάδα της δρ. Λέσλι Σέλτσερ από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of Royal Society B» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών.

Οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και της κλασικής ορμόνης της ζεστασιάς και της αγάπης της ωκυτοκίνης, σε 61 εθελόντριες ηλικίας 7 ως 12 ετών.

Τα παιδιά εκτέθηκαν σε μια στρεσογόνα ενέργεια, την παρακολούθηση μίας ταινίας και την παρουσίασή της σε κοινό.

Ακολούθως το ένα τρίτο των κοριτσιών βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά της μαμάς τους, ένα τρίτο μίλησε στο τηλέφωνο μαζί της (αλλά δεν την είδε, ούτε την άγγιξε) και ένα τρίτο απλώς παρακολούθησε ένα ουδέτερο φιλμ.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα σιέλου στο τέλος του ασυνήθιστου πειράματος και μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της ωκυτοκίνης.

Διαπιστώθηκε ότι η κορτιζόλη που συνδέεται με το στρες είχε αυξηθεί σε όλα τα κορίτσια πριν μιλήσουν στο κοινό, αλλά μισή ώρα μετά το τέλος του πειράματος τα επίπεδα της κορτιζόλης είχαν επιστρέψει στο επίπεδο αναφοράς στα παιδιά εκείνα που είχαν νιώσει τη φυσική επαφή της μητέρας τους.

Χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο (γύρω στη μια ώρα) για να επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδό της η κορτιζόλη στα παιδιά που είχαν απλώς μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί της.

Στα παιδιά που δεν είχαν καμία επαφή με τη μαμά τους, η κορτιζόλη -και το στρες- παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα επί αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ψυχικά επώδυνου για τα παιδιά πειράματος.

Από την άλλη, η ωκυτοκίνη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της στα παιδιά εκείνα που χώθηκαν με ανακούφιση στην μητρική αγκαλιά, ενώ σε υψηλά επίπεδα, ώρες μετά το πείραμα, έμεινε η ποσότητα ωκυτοκίνης και στα παιδιά που απλώς είχαν τηλεφωνηθεί με την μαμά τους.

Αντίθετα, σε όσα παιδιά δεν είχαν καμία μητρική επαφή, φυσική ή τηλεφωνική, η ωκυτοκίνη τους παρέμεινε σταθερά πολύ χαμηλή.

Η ωκυτοκίνη, που συναντάται μόνο στα θηλαστικά, έχει γίνει διάσημη ως «η ορμόνη της αγκαλιάς», καθώς παρέχει ένα αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ζεστασιάς.

Διευκολύνει την ανάπτυξη δεσμών αγάπης μεταξύ γονιών και παιδιών, αλλά επίσης ερωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων και σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αγνώστων ανθρώπων.

Μέχρι τώρα οι έρευνες είχαν δείξει ότι η ωκυτοκίνη αυξάνεται μέσω της άμεσης φυσικής επαφής. Τα προηγούμενα πειράματα είχαν, όμως, γίνει κυρίως σε τρωκτικά και έτσι δεν είχαν λάβει υπόψη την επίδραση της ομιλίας.

Για πρώτη φορά τώρα, αποδεικνύεται ότι αυτή η ισχυρή βιοχημική ουσία μπορεί να ενεργοποιηθεί απλώς και μόνο με τις λέξεις, χωρίς καν να υπάρχει οπτική και φυσική επαφή (αρκεί μια τρυφερή τηλεφωνική συνομιλία).

Από εξελικτική σκοπιά, εκτιμάται ότι η ομιλία αναπτύχθηκε πριν από την ωκυτοκίνη.

Ο ανατομικός μηχανισμός για την ομιλία εξελίχτηκε πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο μηχανισμός παραγωγής της ωκυτοκίνης πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies