Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Εμβόλια: Από τι προφυλάσσουν;

Εμβόλια: Από τι προφυλάσσουν;

από kmir

emvolia prostasiaΑπό ποιες ασθένειες προστατεύουν τα εμβόλια;

Του Κώστας Νταλούκα, Παιδιάτρου

Διφθερίτιδα: Πρόκειται για μεταδοτική νόσο που οφείλεται στο μικρόβιο της διφθερίτιδας και που προσβάλει την μύτη, τον λαιμό και το δέρμα. Δημιουργεί ένα παχύ λευκό στρώμα στο πίσω μέρος του λαιμού που μπορεί να προκαλέσει ασφυκτικά φαινόμενα στο παιδί. Τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπλοκές από την διφθερίτιδα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά και στο νευρικό σύστημα προκαλώντας παράλυση ή και θάνατο.

Τέτανος: Πρόκειται για μια νόσο που προκαλείται από το μικρόβιο του τετάνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πάθουν τέτανο αν πατήσουν ένα σκουριασμένο καρφί ή αν τραυματιστούν με σκουριασμένο σίδερο. Το μικρόβιο του τετάνου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο περιβάλλον και μπορεί να βρεθεί στο χώμα, τις βρομιές, την σκόνη, την κοπριά και στις ανθρώπινες ακαθαρσίες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί με δάγκωμα ζώων. Η νόσος αυτή επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Αν το μικρόβιο του τετάνου εισέλθει σε μια ανοιχτή πληγή τότε μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του ατόμου. Μέσω των νεύρων μπορεί να προσβάλει τους μύες και να προκαλέσει υπερβολικούς μυϊκούς πόνους, σπασμούς και θάνατο.

Κοκίτης: Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει έντονο παροξυσμικό βήχα, εμετούς και ασφυκτικά συμπτώματα. Ο παροξυσμικός βήχας μπορεί να γίνει τόσο έντονος που κατά την διάρκεια της κρίσης του βήχα το παιδί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει αέρα κατά την διάρκεια της εισπνοής. Ο κοκίτης μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες ή ακόμα και θάνατο. Η ηλικία που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όταν το παιδί είναι μικρότερο των 6 μηνών.

Πολιομυελίτιδα: Πρόκειται για πολύ μεταδοτική νόσο που οφείλεται στον ιό της πολιομυελίτιδας. Ο ιός ζει στο λαιμό και το πεπτικό σύστημα των ανθρώπων. Ο ιός μπορεί να προσβάλει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει μη αναστρέψιμες παραλύσεις μυών ή ακόμα και θάνατο. Το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα πρωτοεμφανίστηκε το 1955.

Αιμόφιλος της Ινφλουέντζας τύπου b (Hib): H νόσος δεν έχει καμία σχέση με την γρίπη. Πρόκειται για λοίμωξη από μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, πνευμονία, επιγλωττίτιδα (οίδημα του πίσω μέρους του λαιμού), κώφωση και θάνατο. Τα παιδιά που είναι μικρότερα της ηλικίας των 5 ετών, είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο.

Ιλαρά: Πρόκειται για μια μεταδοτική νόσο που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Είναι μια πολύ σοβαρή νόσος που μπορεί να προκαλέσει μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες ή ακόμα και θάνατο. Μπορεί επίσης ν προκαλέσει πνευμονία, σπασμούς και κώφωση. Εμφανίζεται με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, υψηλό πυρετό, βήχα, συνάχι και δακρύρροια που μπορεί να κρατήσει 1-2 εβδομάδες.

Μαγουλάδες (παρωτίτιδα): Είναι μια ιογενής νόσος. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι το οίδημα και ο πόνος στα μάγουλα και τον αυχένα. Συνήθως προσβάλει τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες μπορούν να νοσήσουν από μαγουλάδες. Στους μεγάλους ο πόνος είναι ιδιαίτερο ισχυρός. Κάποια από τα παιδιά που θα νοσήσουν με μαγουλάδες μπορεί να κουφαθούν ή να πάθουν μηνιγγίτιδα. Σπάνια στους άνδρες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα για τεκνοποίηση.

Ερυθρά: Προκαλείται από τον αντίστοιχο ιό. Στα παιδιά συνήθως είναι ελαφριά εξανθηματική νόσος αλλά είναι πολύ σοβαρή για τα αγέννητα έμβρυα. Αν μια έγκυος γυναίκα, που δεν έχει ανοσία στην ερυθρά, έρθει σε επαφή με τον ιό αυτό, στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να αποβάλει. Μετά την επαφή με τον ιό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο μπορεί να γεννηθεί κωφό, τυφλό, με βλάβες στην καρδιά ή τον εγκέφαλο. Πριν μείνετε έγκυες συζητείστε με τον γιατρό σας μήπως χρειάζεται να κάνετε εμβόλιο για την ερυθρά.

Ανεμοβλογιά: Η ανεμοβλογιά προκαλείται μετά από επαφή με τον ιό της ανεμοβλογιάς. Η νόσος προκαλεί χαμηλό ή και καθόλου πυρετό, κυρίως όμως κνησμώδες εξάνθημα με φυσαλίδες που σπάνε και δημιουργούν κρούστα. Σε κάποια από τα παιδιά που θα νοσήσουν από ανεμοβλογιά η νόσος θα προκαλέσει σοβαρή δερματική λοίμωξη, πνευμονία, εγκεφαλικές βλάβες ή και θάνατο. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα (εξ ου και ο όρος). Αν κάποιος βρεθεί δίπλα σε κάποιον που νοσεί από ανεμοβλογιά και βήχει ή φτερνίζεται, το πιθανότερο είναι ότι θα κολλήσει.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί αν κάποιο υγιές παιδί πιάσει με τα χέρια του τις φυσαλίδες από ένα πάσχοντα και στην συνέχεια τρίψει τα μάτια του ή τα βάλει στο στόμα του. Τα έμβρυα μπορεί να κολλήσουν την νόσο από την άρρωστη με ανεμοβλογιά μητέρα τους. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε την μετάδοση της νόσου είναι να μην πλησιάσουμε τους πάσχοντες από ανεμοβλογιά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies