Αρχική Είμαι ΈγκυοςΔιατροφή Ελληνικός καφές και εγκυμοσύνη!

Ελληνικός καφές και εγκυμοσύνη!

από kmir

ellinikos kafesΗ εγκυμοσύνη είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι η «καλύτερη» περίοδος στην ζωή της γυναίκας.

Της Κυριακής Απέργη, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, diatrofi.gr

Ωστόσο, πολλές φορές από φόβο ή άγνοια, η εγκυμονούσα θεωρείται μάλλον «ασθενής» και υποβάλλεται σε πολλούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, πολλές φορές αντιφατικούς και μη επιστημονικά αποδεδειγμένους.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η αποφυγή μικρών, καθημερινών απολαύσεων, όπως αυτής του καφέ.

Πολλές μέλλουσες μανούλες αναρωτιούνται αν μπορούν να συνεχίσουν να πίνουν καφέ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και σε τι ποσότητα, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στο έμβρυο.

Φυσικά και αυτούς τους 9 μήνες, που στο σώμα της γυναίκας αναπτύσσεται μια νέα ζωή, αλλά και στην συνέχεια, κατά την διάρκεια του θηλασμού, πρωταρχική σημασία έχει η υγειά του βρέφους. Παράλληλα, η καλή ψυχολογία της μέλλουσας μαμάς είναι εξίσου σημαντική και οι πολλές απαγορεύσεις πιθανόν να μην βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην περίπτωση του καφέ υπάρχει η χρυσή τομή και κρύβεται στην ποσότητα. Το κύριο συστατικό του καφέ, που φοβίζει την εγκυμονούσα είναι η καφεΐνη, η οποία περιέχεται όμως και σε άλλα ροφήματα, εκτός από τον καφέ.

Η καφεΐνη αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό, με διουρητική δράση, που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, η καφεΐνη φτάνει στο μωρό περνώντας μέσω του πλακούντα και καθώς το έμβρυο δεν έχει τη δυνατότητα να την μεταβολίσει πλήρως, ακόμα και μικρές συγκεντρώσεις της θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερδιέγερση στο έμβρυο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) τον Ιούλιο του 2010 στην Ουάσιγκτον, οι εγκυμονούσες μπορούν να καταναλώνουν καφέ και άλλα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη με ασφάλεια, εφόσον δεν ξεπερνούν το ημερήσιο ασφαλές όριο.

Σε γενικές γραμμές, τόσο για την περίοδο της εγκυμοσύνης, όσο και του θηλασμού, όταν δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού, η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να περιορίζεται στα 150-300mg καφεΐνης με ασφαλής την ποσότητα των 200– 250mg ημερησίως.

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός March of Dimes συνιστά στις εγκύους να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από τα 200mg την ημέρα (μία κούπα καφέ). Αυτό το ποσό καφεΐνης περιλαμβάνει την καφεΐνη που προέρχεται από τον καφέ, αλλά και άλλα ροφήματα, τρόφιμα ή και φάρμακα, όπως κακάο, σοκολάτα, τσάι κτλ.

Ενδεικτικά παρουσιάζεται η περιεκτικότητα κάποιων ροφημάτων σε καφεΐνη:

Περιεκτικότητα σε καφείνη:

Καφές φίλτρου (200ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (200ml) 65-100mg
Ντεκαφεινέ στιγμιαίος (200ml) 2-3mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40mg
Ντεκαφεινέ ελληνικός καφές (50 ml) 0-1mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40mg
Μαύρο τσάι (240ml) 48mg
Πράσινο τσάι(240ml) 57mg
Σοκολάτα υγείας (100g) 69mg
Σοκολάτα γάλακτος (100g) 24mg
Ρόφημα κακάο (200ml) 8mg
Αναψυκτικό τύπου cola (500ml) 35mg

Όπως βλέπουμε ελληνικός καφές έχει λιγότερη καφεΐνη ακόμα και από το τσάι, ενώ περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών και είναι συνδεδεμένος με την μακροζωία και την καρδιαγγειακή υγειά. Η ποσότητα των 200mg καφεΐνης αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 3-4 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ την ημέρα.

Επίσης, ο ελληνικός καφές διατίθεται και σε ντεκαφεϊνέ με μόλις 0-1mg καφεΐνης ανά φλιτζανάκι, αλλά με την ίδια απολαυστική γεύση και τα αντιοξειδωτικά, για όσες επιθυμούν να περιορίσουν σημαντικά την καφεΐνη χωρίς να στερηθούν τον καφέ

Επομένως, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες συστάσεις, ακόμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης, εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη, η μέλλουσα μαμά μπορεί να καταναλώνει με ασφάλεια συνολικά έως και 200mg καφεΐνης, προσέχοντας την καφεΐνη από όλες τις πηγές και συνεχίζοντας να απολαμβάνει την αγαπημένη συνήθεια του ελληνικού καφέ.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies