Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Έλλειψη σιδήρου;Αντιμετωπίστε την εγκαίρως!

Έλλειψη σιδήρου;Αντιμετωπίστε την εγκαίρως!

από kmir

 

Πως θεραπεύεται η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενία η οποία δεν συνοδεύεται από αναιμία μπορεί να αποκατασταθεί με την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού. Σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων, αναιμίας και όταν η σωστή διατροφή δεν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, απαραίτητη είναι η θεραπεία με σίδηρο. Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα τα οποία περιέχουν σίδηρο δεν επαρκούν για να αναστρέψουν τη σιδηροπενική αναιμία. Η θεραπεία με σίδηρο είναι επιβεβλημένο να ξεκινά μετά από συνταγή παιδιάτρου και αυτό γιατί η υπερδοσολογία μπορεί να έχει τοξική δράση στον οργανισμό.

Ο σίδηρος, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού, χορηγείται είτε στη μορφή σταγόνων, είτε ως σιρόπι, είτε με τη μορφή κάψουλας. Η καλύτερη απορρόφηση γίνεται με άδειο στομάχι. Για το λόγο αυτό συστήνεται η χορήγηση σε μία ή δύο δόσεις, μισή ώρα πριν τη λήψη του γεύματος. Συχνά όμως προκαλεί στομαχικές διαταραχές και δεν είναι ανεκτός χωρίς τη συνοδεία έστω και λίγης τροφής. Επίσης πολλές φορές μπορεί να χρωματίσει και τα δόντια. Είναι προτιμότερο τότε να χορηγείται μαζί με λίγο χυμό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχορηγείται με γάλα, αντιόξινα σκευάσματα και καφεϊνούχα αναψυκτικά γιατί τότε δεν απορροφάται καλά. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και είναι απαραίτητη για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός της διατροφής με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Η σιδηροθεραπεία συνεχίζεται ανάλογα με το επίπεδο της έλλειψης για τουλάχιστον τρεις μήνες και συνήθως για 6 με 12 μήνες. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίστανται οι αποθήκες σιδήρου. Μετά την αποκατάσταση τα αποθέματα αυτά θα συντηρηθούν με την κατάλληλη διατροφή. Έξι μήνες μετά την διακοπή της θεραπείας το παιδί πρέπει να υποβληθεί ξανά σε εργαστηριακό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει υποτροπή της κατάστασης. Η αποκατάσταση των αποθεμάτων σιδήρου στον οργανισμό βελτιώνει την απόδοση σε δοκιμασίες μνήμης, μάθησης και προσοχής καθώς και την απόδοση σε αθλήματα.

Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά

Στις περισσότερες περιπτώσεις η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προληφθεί αν ακολουθηθούν οι παρακάτω οδηγίες:

Όπως προαναφέρθηκε το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή βιοδιαθέσιμου σιδήρου και αυτό γιατί ο σίδηρος του μητρικού γάλατος απορροφάται τρεις φορές καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή σιδήρου. Τα βρέφη στους πρώτους 6 μήνες της ζωής είναι καλό να θηλάζουν αποκλειστικά. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό το βρέφος πρέπει να λαμβάνει ένα τροποποιημένο γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας ενισχυμένο με σίδηρο.

Μετά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής καλό είναι να συνεχισθεί ο θηλασμός. Σε αντίθετη περίπτωση το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας πρέπει να είναι ενισχυμένο με σίδηρο. Μετά τον 6 μήνα η διατροφή του βρέφους πρέπει να εμπλουτισθεί με στερεή τροφή πλούσια σε σίδηρο όπως το κρέας και οι κρέμες δημητριακών με προσθήκη σιδήρου.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα νήπια κάτω τον 2 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από τρία ποτήρια γάλατος αγελάδας την ημέρα.

Στα παιδιά, καλές πηγές σιδήρου αποτελούν οι παρακάτω τροφές: το συκώτι, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, ο κρόκος των αυγών, τα όσπρια και ειδικά οι φακές, η βρώμη, το ψωμί ολικής αλέσεως, το σπανάκι, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες. Ο σίδηρος που είναι καλύτερα απορροφήσιμος περιέχεται στο μητρικό γάλα, το συκώτι, το κρέας και τον κρόκο του αυγού. Ο σίδηρος που περιέχεται στα ενισχυμένα δημητριακά δεν απορροφάται εύκολα. Παρά ταύτα  η περιεκτικότητα τους είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου τόσο για τα βρέφη όσο και για τα παιδιά. Η λήψη τροφών με βιταμίνη C ταυτόχρονα με σιδηρούχες τροφές μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Παιδιά που δεν τρώνε επαρκώς είναι καλό να λαμβάνουν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies