Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Έκτακτο δελτίο καιρού για Πέμπτη-Παρασκευή!

Έκτακτο δελτίο καιρού για Πέμπτη-Παρασκευή!

από kmir

images-assets-news-kairos ektakto deltio-160x104.64Έκτακτό δελτίο καιρού για Πέμπτη και Παρασκευή!

Ο κυκλώνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας και οι στροβιλισμοί του σε συνδυασμό με τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, στέλνουν στη χώρα μας επικίνδυνα μέτωπα κακοκαιρίας.

Πιο αναλυτικά, μια δευτερεύουσα διαταραχή από την Ισπανία, η οποία κυρίως οφείλεται στη νότια επέκταση ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών από τη Βρετανία, θα ταξιδέψει ταχύτατα επειδή έχει πολύ μικρό μήκος κύματος κατά μήκος του κυκλώνα και θα χτυπήσει ακριβώς πάνω στη χώρα μας, αρχικά στα δυτικά και έπειτα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Η πορεία της θα είναι προς τα βορειοανατολικά και φαίνεται ότι από αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου το απόγευμα έως την Παρασκευή το μεσημέρι, το κέντρο της θα σαρώσει την Πελοπόννησο, τη Στερεά και θα καταλήξει στην ανατολική Μακεδονία με μία βάθυνση της τάξεως 1 hPa/hr (1 Bergeron), που σημαίνει ότι θα έχουμε εκρηκτική κυκλογένεση πάνω από τη χώρα, η οποία μάλιστα θα συμβεί και πάνω από στεριά, όχι μόνο πάνω από θάλασσα.

Αυτό θα προκαλέσει πολύ βίαια φαινόμενα, με ισχυρότατες καταιγίδες, χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους έως 9-10 μποφόρ τοπικά, κυρίως από νοτιοδυτικές διευθύνσεις και μεγάλο ύψος θαλάσσιου κύματος, πάνω από 3-4 μέτρα.

Η Πελοπόννησος, η Στερεά συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΤΙΚΗΣ, η Θεσσαλία, η Εύβοια, η ανατολική κυρίως Μακεδονία, η Θράκη, η δυτική Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου είναι μερικές από τις περιοχές που θα πληγούν έντονα από την κακοκαιρία κυρίως μέσα στο 18 ωρο Πέμπτη 18:00 – Παρασκευή 12:00.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ειδικά σε πλημμυρικά φαινόμενα και στους θυελλώδεις ανέμους που θα σπάσουν δέντρα.

Το Σάββατο καθώς ο βασικός κορμός του κυκλώνα CLEOPATRA θα πλησιάζει τη χώρα μας, νέες ισχυρές καταιγίδες θα μας επηρεάσουν έως την Κυριακή.

Το ίδιο και από Δευτέρα και Τρίτη, καθώς ο κυκλώνας θα αρχίσει να διαλύεται πάνω από τη χώρα μας, σχηματίζοντας όμως σημαντικά μέτωπα κακοκαιρίας και συνθήκες έντονης δυναμικής αστάθειας, λόγω του θερμοϋγρομετρικού του φορτίου.

Μάλιστα κυρίως από Τρίτη, τα χιόνια θα κατέβουν σε υψόμετρα πολύ χαμηλά κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, καθώς το σταδιακό πέρασμα του κυκλώνα από την ευρύτερη περιοχή των νότιων Βαλκανίων θα τραβήξει προς τη χώρα μας πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία.

Δεν αποκλείεται Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη κυρίως η βόρεια Ελλάδα να ντυθεί στα λευκά, ακόμα και στα πεδινά.

Ο καιρός αυτές τις μέρες θα έχει την τιμητική του, θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή γιατί τα φαινόμενα θα είναι ασυνήθιστα έντονα και θα έχουν μεγάλη διάρκεια, αν και θα υπάρχουν και περίοδοι πρόσκαιρης βελτίωσης.

Γιώργος Βάρλας, Φυσικός – Μετεωρολόγος,weather-science.blogspot.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies