Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Εκρήξεις θυμού στην νηπιακή ηλικία!

Εκρήξεις θυμού στην νηπιακή ηλικία!

από kmir

ekpaideusi-no-schoolΟι εκρήξεις θυμού (temper tantrums) στη νηπιακή ηλικία, και ιδίως μεταξύ 18 μηνών και 4 ετών, είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που οφείλεται ακριβώς στις ιδιαιτερότητες αυτής της περιόδου.

Της Κέλλης Σπυριδάκη MSc, Ψυχολόγου-Παιδοψυχολόγου, www.kellyspyridaki.gr

Επειδή όμως το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση είναι η κατανόηση, ας δούμε με συντομία τι βιώνουν τα παιδιά για να καταφέρουμε να μπούμε στη θέση τους.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μόλις κατακτήσει πολύ σημαντικές ικανότητες όπως ο λόγος και το περπάτημα. Αυτό τους επιτρέπει να απομακρύνονται από τους γονείς ώστε να δοκιμάσουν την πρωτόγνωρη αυτονομία τους αλλά και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους.

Ταυτόχρονα όμως, εξακολουθούν να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από τους γονείς τους τόσο σχετικά με την κάλυψη των φυσικών όσο και των ψυχικών τους αναγκών.

Το νήπιο δεν έχει ακόμη την ώριμη σκέψη που θα του επέτρεπε να αντιληφθεί πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς εκτεθειμένο σε σημαντικά άγχη. Βρίσκεται, επιπλέον, σε μια παθητική θέση όπου άλλοι αποφασίζουν για αυτό και προσπαθεί να αποκτήσει το ίδιο τον έλεγχο.

Έτσι όταν η μαμά, για παράδειγμα, προσπαθεί να το ταΐσει, το παιδί μπορεί να επιμείνει να φάει «μόνο του» και να έχει μια έκρηξη θυμού αν αυτό δεν του επιτραπεί.

Ακόμη, σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά είναι πλήρως εγωκεντρικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου αλλά θεωρούν ότι από τη στιγμή που επιθυμούν κάτι θα πρέπει να το αποκτήσουν (πχ. κάποιο αντικείμενο ή δραστηριότητα).

Η συνειδητοποίηση ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν τη δύναμη να ελέγξουν το περιβάλλον τους οδηγεί σε έντονα συναισθήματα θυμού και θλίψης που είναι και τα κυρίαρχα συναισθήματα αυτών των κρίσεων.

Τέλος, αυτή είναι μια εποχή διαφοροποίησης όπου το παιδί αποκτά ολοένα μεγαλύτερη συνείδηση του ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό άτομο, με δικές του επιθυμίες, προτιμήσεις και σκέψεις. Αυτή του τη διαφορετικότητα προσπαθεί λοιπόν να την επιβεβαιώσει με το να αρνείται αυτά που του προτείνουμε ή που χρειάζεται να του επιβάλλουμε.

Αναπτυξιακά, παρότι έχει αρχίσει να μιλάει, το παιδί δεν μπορεί ακόμα να εκφράσει πλήρως τις σκέψεις και τα συναισθήματα του μέσα από το λόγο.

Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του αρκετά ματαιωτικό αλλά επίσης, σε αυτή την ηλικία το παιδί δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να ελέγξει τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις του.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι τα έντονα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από το σώμα και τις πράξεις (πχ. πέφτει στο πάτωμα, χτυπάει τον εαυτό του ή τους άλλους, πετάει/σπάει πράγματα κλπ.)

Ασφαλώς, μια έκρηξη θυμού που συνοδεύεται από κλάματα, φωνές, ουρλιαχτά και χτυπήματα είναι πολύ επώδυνη για τους γονείς και ιδίως εφόσον συμβεί σε δημόσιο χώρο με πολλούς παρατηρητές.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies