Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Είναι τα παιδιά σήμερα πιο ζωηρά;

Είναι τα παιδιά σήμερα πιο ζωηρά;

από kmir

2.AdelfikiSxesi«Είναι γιατρέ τα μικρά παιδιά σήμερα πιο ζωηρά από ότι παλιότερα;» Σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα που μου γίνεται από νέους γονείς θα προσπαθήσω να δώσω μια απάντηση.

Του Στέλιου Παπαβέντση, παιδίατρου MRCPCH DCH IBCLC 2016

Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι οι καινούργιες γενιές βρεφών και μικρών παιδιών, σε σύγκριση με 20-50 χρόνια πριν, τείνουν να είναι πιο ζωηρές, έξυπνες και να κοιμούνται λιγότερο.

Αυτό αντανακλά σε σημαντικό βαθμό θετικές αλλαγές με τα χρόνια στην ανατροφή των μικρών παιδιών, στην επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους, αντανακλά όμως και κάποιες αρνητικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν.

Τα βρέφη παλιά μεγάλωναν με πολύ λιγότερα ερεθίσματα. Το υπερβολικό, καταναγκαστικό φάσκιωμα ήταν πολύ διαδεδομένη πρακτική. Από τη γέννηση φάσκιωναν τα μωρά και τα άφηναν έτσι κυριολεκτικά επί μήνες. Μπορούμε να φανταστούμε βέβαια τον βαθμό της αισθητηριακής αποστέρησης και απομόνωσης που βίωναν αυτά τα μωρά.

Χωρίς αλληλεπίδραση μάθαιναν την παραίτηση και απομόνωση. Οι κακοποιητικές πρακτικές για να έχουν οι μεγάλοι την ησυχία τους να πορευτούν με τη ζωή τους χωρίς να τους ενοχλούν οι «απαιτήσεις» των μωρών δεν σταματούσαν εκεί: ούζο και κατασταλτικά για να μην πονάνε και να μην κλαίνε, επιβολή σίτισης αυθαίρετα στα σημάδια του μωρού, ανά 3 ή 4 ώρες, συχνά χωρίς απτική επαφή χάδι και αγκαλιά
Ανατροφή μικρών παιδιών παλιά συχνά με βασικές παιδαγωγικές μεθόδους την τρομοκράτηση, τον φόβο, τις απειλές, τις στερήσεις, το κλείδωμα στο σκοτάδι, την σωματική βία και συναισθηματική παραμέληση.

Αλλά και χωρίς σημαντικά επίπεδα εμφανούς κακοποίησης, στα μωρά παλιά οι γονείς δεν προσέφεραν τα ερεθίσματα, την προσοχή και την ανταπόκριση που προσφέρουμε σήμερα.

Η καθημερινή επικοινωνία και διάλογοι με το μωρό ωθούν σε ολοένα περισσότερη επικοινωνία και αλληλεπίδραση, σε ένα έξυπνο μωρό που μαθαίνει να εκφράζει τις ανάγκες του και καταλαβαίνει ότι οι ανησυχίες του θα βρουν αξιόπιστη, κατάλληλη ανταπόκριση.

Μωρά φαινομενικά «ήσυχα» ως αποτέλεσμα παιδαγωγικών μεθόδων των γονιών τους – να τα αφήνουν να κλαίνε, να κοιμούνται συνεχόμενα τη νύχτα, να μην απαιτούν αγκαλιά, να ταίζονται όποτε βολεύει στους γονείς και όχι όποτε νιώθουν εκείνα πείνα, να μη θηλάζουν – μπορεί να φαίνονται στον εξωτερικό παρατηρητή ήσυχα επειδή είναι τρομοκρατημένα, φοβισμένα, κλεισμένα, εσωστρεφή, αποσυνδεδεμένα, κατασταλμένα, παραμελημένα, αποξενωμένα, νωθρά από την έλλειψη ερεθίσματος και ανταπόκρισης, ή σε απόγνωση, με τελικό βέβαια βλαπτικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου στην ψυχολογία τους, στην ασφαλή τους σύνδεση με τον έξω κόσμο, στην συναισθηματική τους ανάπτυξη και στον τελικό τους δείκτη νοημοσύνης.

Το τίμημα της συναισθηματικής υγείας και της εξυπνάδας είναι περισσότερες ανάγκες ενασχόλησης με τα μικρά παιδιά για τους γονείς, περισσότερη αφιέρωση χρόνου στα μικρά παιδιά τους.

Πέρα όμως από το διαφορετικό επίπεδο ενασχόλησης και αλληλεπίδρασης, υπάρχουν παράγοντες της σύγχρονης ζωής που κάνουν τους νέους γονείς να νιώθουν ότι το μωρό τους είναι υψηλών απαιτήσεων.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies