Αρχική Είμαι ΜπαμπάςΨυχολογία Είναι έτοιμος να γίνει μπαμπάς;

Είναι έτοιμος να γίνει μπαμπάς;

από kmir

eimai_mpampas2_psyxologiaΗ επιθυμία να γίνει πατέρας και η πραγματοποίησή της είναι άλλη μια περιπέτεια, είναι αποτέλεσμα ψυχικής ωριμότητας.

Εξάλλου η μέση ηλικία των πατεράδων κατά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού είναι τα 32 χρόνια. Αλλά αντίθετα μ’ εσάς ο σύντροφός σας δεν μπορεί να βιώσει την πατρότητα παρά μόνο μέσα στη σχέση σας. Η γέννηση ενός παιδιού και η αναστάτωση που προκαλεί, σωματική και ψυχολογική αποτελεί δοκιμασία και για τους δύο.

 

Μια νέα υπόσταση

Ο καθένας από τους συντρόφους πρέπει να βρει τη νέα του υπόσταση. Ο πατέρας στη διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες από τη μητέρα. Γιατί στην πραγματικότητα, εκείνη θα θέσει τα όρια του χώρου που θα του αφήσει για τη σχέση του με το παιδί του, εκείνη θα αποφασίσει αν θα συμμετέχει ή αν θα τον αποκλείσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά. Επιπλέον ο μέλλων πατέρας αναγκάζεται μερικές φορές αυτήν την περίοδο να αναλάβει ευθύνες που δεν γνώριζε ή δεν ήταν δικές του: θα πρέπει να προσφέρει νέες φροντίδες στη σύντροφό του και να της αφιερώνει περισσότερη προσοχή.

Σημεία αναφοράς

Σύμφωνα με τους ψυχίατρους, ο ρόλος του πατέρα είναι θεμελιώδης. Πρέπει να συνοδεύσει στην πορεία της τη γυναίκα που θα γίνει μητέρα. Είναι επιφορτισμένος να βοηθάει, να προστατεύει τη μητέρα, που σύμφωνα με τον Άγγλο παιδίατρο και ψυχαναλυτή Ντ. Γουίνικοτ, πέφτει στη λεγόμενη «μητρική τρέλα», δε σκέφτεται, δε λειτουργεί και δε ζει παρά μόνο για το παιδί της και μέσω αυτού.  Ο πατέρας λοιπόν, πρέπει να εξασφαλίσει αυτήν τη στήριξη παραμένοντας παράλληλα κάπως αποκλεισμένος από όσα βιώνει η μητέρα, η οποία πρόσκαιρα έχει παραιτηθεί από πολλά στοιχεία που διαμόρφωναν τη γοητεία της.

Ο άντρας για  να γίνει πατέρας, επιλέγει ένα ρόλο. Τι πατέρας θα είναι; Του προσφέρονται διάφορες λύσεις: Θα είναι απόμακρος; Στοργικός; Αποκομμένος; Θα συμμετέχει στην ανατροφή; Όπως λοιπόν η μητέρα αναζητά την υπόστασή της στην ιστορία με τη δική της μητέρα, έτσι και εκείνος στρέφεται στον πατέρα του, στον παππού του. Η αντιμετώπιση αυτή είναι συχνά ευεργετική, μερικές φορές αντίθετα αποδεικνύεται γεμάτη παγίδες. Μπορεί να ανακαλύψει σε βάθος ποιος ήταν ο πατέρας του και τι είδους σχέσεις έδεναν τους δυο τους. Όταν ένας άντρας γίνεται πατέρας έχει την ευκαιρία να ξανασκεφτεί ή να εμπλουτίσει την ταυτότητά του.

To παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο «Περιμένοντας το μωρό, εκδόσεις Κέδρος.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies