Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Ειλικρίνεια: Πώς να τη διδάξετε στα παιδιά;

Ειλικρίνεια: Πώς να τη διδάξετε στα παιδιά;

από kmir

eilikrineiaΗ ειλικρίνεια είναι μία κοινωνική αξία που όλοι οι γονείς θέλουν να έχει το παιδί τους.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Το ψέμα το χρησιμοποιούν σαν ένα μέσο για να μην αποδεχτούν τις ευθύνες των πράξεων τους.

Ο κύριος λόγος που οδηγεί ένα παιδί να πει ψέματα είναι ο φόβος, για αυτό και τα πρώτα χρόνιας της ζωής ενός παιδιού, που είναι ευκολότερο οι γονείς να εξακριβώσουν εάν το παιδί τους λέει την αλήθεια, δεν θα πρέπει να εστιάζονται στο ψέμα που ειπώθηκε αλλά στην επιβράβευση της αλήθειας.

Η διδασκαλία της ειλικρίνειας δεν είναι εύκολη υπόθεση και έχει μεγάλη αξία καθώς αποτελεί κομμάτι της ηθικής ανάπτυξης και της συναισθηματικής δύναμης ενός παιδιού.

Όταν ένα παιδί είναι ειλικρινή, αναπτύσσει τον χαρακτήρα και την αυτοεκτίμησή του. Χρειάζεται θάρρος για να πει κάποιος την αλήθεια και πόσο μάλλον για να την παραδεχτεί.

Αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι γονείς οφείλουν να διδάξουν στο παιδί τους από πολύ μικρή ηλικία την αξία της ειλικρίνειας και να είναι αρκετά γενναίο ώστε να την αναδείξει.

Πως μπορούν οι γονείς να διδάξουν την ειλικρίνεια στο παιδί τους

Σε παιδιά βρεφικής ηλικίας:

• Επιβραβεύετε το παιδί σας κάθε φορά που σας λέει την αλήθεια.

• Όταν το παιδί σας πει ψέματα, μη του δώσετε σημασία γιατί ίσως επαναλάβει την συμπεριφορά για την οποία δέχτηκε προσοχή, αλλά δείξτε του ότι γνωρίζετε πως δεν σας λέει την αλήθεια.

• Να είστε ειλικρινείς εσείς οι ίδιοι ώστε να δώσετε το σωστό παράδειγμα στο παιδί σας. Να γίνει σε ένα επίπεδο όπου το παιδί να μπορεί να το κατανοήσει ανάλογα πάντα με την ηλικία και την ωριμότητα του.

Σε παιδιά νηπιακής ηλικίας:

• Μιλήστε στο παιδί σας για το πόσο σημαντικό είναι να μπορείτε να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον. Όταν οι άνθρωποι λένε την αλήθεια κερδίζουν τον σεβασμό και νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

• Διαβάζετε του παραμύθια με ηθικά διδάγματα όπως τον λύκο με τον βοσκό.

• Εξηγήστε στο παιδί σας ξανά ότι εάν λέμε ψέματα κανείς δεν θα μας πιστεύει ακόμα και αν λέμε την αλήθεια.

Σε παιδιά σχολικής ηλικίας:

• Αποφύγετε να δίνεται άσχημους χαρακτηρισμούς στο παιδί σας εάν κάνει κάτι που δεν εγκρίνετε. Είναι σημαντικό να νιώσει αποδεκτό για να διατηρήσει μια ειλικρινή συμπεριφορά.

• Δημιουργήστε το «παιχνίδι της αλήθειας». Αρχίστε να του λέτε πράγματα απλά όπως αν το λεμόνι είναι κίτρινο και περιμένετε να σας πει αν είναι αλήθεια. Στη συνέχεια προχωρήστε σε πιο σύνθετες συμπεριφορές όπως τρώω πατατάκια στα κρυφά αλλά λέω ότι δεν το έκανα.

• Εξηγήστε στο παιδί σας για ποιους λόγους πρέπει να λέμε την αλήθεια και τονίστε του πόσο άδικο είναι να κατηγορούνται άνθρωποι για μία πράξη που δεν έκαναν

Η ειλικρίνεια παίζει καθοριστικό και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδιών που χρησιμοποιούν το ψέμα κατά επανάληψη. Η μία είναι αυτή που επωφελούνται μέσα από το ψέμα τους, η άλλη είναι εκείνα που δημιουργούν ένα φανταστικό κόσμο συνήθως για γίνουν κοινωνικά αποδεκτά.

Και στις δύο περιπτώσεις δείχνει ότι τα παιδιά αυτά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, η συνεργασία με κάποιο Παιδοψυχολόγο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies