Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Εγκυμοσύνη και οδήγηση: ναι μεν, αλλά…

Εγκυμοσύνη και οδήγηση: ναι μεν, αλλά…

από kmir

odigisi-egkyosΠολλές  γυναίκες στη διάρκεια της κύησης αναρωτιόνται αν είναι ασφαλές να οδηγούν και έως πότε. Η απάντηση έχει να κάνει με το είδος της κύησης.

Αν είναι μια ομαλή κύηση χωρίς προβλήματα, τότε μπορούν να οδηγούν. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Οι συμβουλές μας:

 • Δεν πρέπει να κουράζεστε πολύ και να σταματάτε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ξεκουράζονται και να ξεμουδιάσουν τα πόδια σας.
 • Η θέση του καθίσματος πρέπει να είναι άνετη και η απόσταση του τιμονιού να είναι γύρω στα 10 εκ. από την κοιλία σας και να μην σας πιέζει.
 • Επίσης, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο που μπορεί να εμφανιστούν ζαλάδες πρέπει να είστε προσεκτικές και αν μια μέρα δεν αισθάνεστε πολύ καλά, να αποφύγετε να οδηγήσετε. Αν υπάρχουν προβλήματα, όπως αιμορραγία ή συσπάσεις, καλύτερα είναι να παραμένετε στο σπίτι και να μην κουράζεστε.
 • Αν είστε έγκυος σε δίδυμα, καλό είναι να περιορίζετε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες, γιατί οι πολύδιμες κυήσεις θεωρούνται εξ ορισμού υψηλού κινδύνου.
 • Αν αισθάνεστε δυσφορία ή υπάρχει οίδημα από την κατακράτηση υγρών που συμβαίνει κυρίως στο τρίτο τρίμηνο, η οδήγηση ή και το πολύ περπάτημα θα χειροτερέψουν την κατάσταση.
 • Αν παρουσιάζετε κράμπες, αυτές μπορεί να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
 • Να έχετε πάντα μαζί σας νερό και κάποιον χυμό για την περίπτωση που αισθανθείτε ζαλάδα. Αν συμβεί κάτι, να σταματήσετε σε κάποιο μέρος για να ξεκουραστείτε. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας, γιατί το σώμα στη διάρκεια της κύησης αλλάζει και ταλαιπωρείται ακόμα και αν πρόκειται για απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη.
 • Καλύτερα είναι το τελευταίο τρίμηνο της κύησης να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις, είτε σαν οδηγός είτε σαν συνοδηγός, γιατί μπορεί να είναι πολύ κουραστικές.
 • Όταν ταξιδεύετε να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας, γιατί θα σας προστατεύσει σε περίπτωση ατυχήματος και δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο που βρίσκεται μέσα στη μήτρα και κολυμπάει στο αμνιακό υγρό που απορροφάει τους κραδασμούς. Το ίδιο ισχύει για τον αερόσακο, και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι γι’ αυτό.
 • Καλύτερα είναι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις σαν οδηγός ή συνοδηγός, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα. Το ίδιο ισχύει και για τις μετακινήσεις με μηχανή, γιατί οι κραδασμοί δεν αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής, αλλά ένα πέσιμο ή ένα ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν.
 • Επίσης, αν ξεκινήσει τοκετός, μην προσπαθήσετε να οδηγήσετε για να φτάσετε στο μαιευτήριο, γιατί οι συσπάσεις μπορεί να σας κάνουν να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Αν δεν είναι κανένας μαζί σας, καλέστε ταξί ή ασθενοφόρο.
 • Εκτός από την οδήγηση, όσο προχωράει η κύηση, και ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, καλό είναι να αποφεύγονται και τα ταξίδια με πολύωρες μετακινήσεις, γιατί ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει απροειδοποίητα και πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περιμένετε.
 • Επίσης, όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, καλύτερα είναι να αποφεύγετε τα ταξίδια σε περιοχές που δεν υπάρχει εξειδικευμένη μαιευτική περίθαλψη, γιατί δεν θέλετε να γεννήσετε στη μέση του πουθενά ή σε ένα άγνωστο μαιευτήριο με έναν γιατρό που δεν θα ξέρει το ιστορικό σας και εσάς.
 • Γενικά, στη διάρκεια της κύησης μπορείτε να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα και να κάνετε πράγματα που δεν θα σας κουράσουν και δεν θα σας φτάσουν στα όριά σας.
 • Τέλος, αν έχετε απορίες, καλό είναι να τις συζητάτε με τον μαιευτήρα σας που ξέρει το ιστορικό σας και μπορεί να σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies