Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΓονιμότητα Εγκυμοσύνη 40+:Τι πρέπει να ξέρετε

Εγκυμοσύνη 40+:Τι πρέπει να ξέρετε

από kmir

gonimotita-40Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε ότι όλα (γάμος, παιδιά, καριέρα κ.ο.κ.) πρέπει να γίνουν πριν από τα 35.

Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Με τη βοήθεια της επιστήμης, μπορείτε πλέον να γίνετε μητέρα ακόμα κι αν έχετε «πατήσει» τα 40. Προσοχή όμως, γιατί ουδέν καλόν αμιγές κακού. Μια εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία ενδέχεται να είναι αρκετά δύσκολη, γι’ αυτό χρειάζεται αφοσίωση, επιμονή και υπομονή. Αξίζει, όμως, τον κόπο.

Της Δήμητρας Μαυρίδου, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Γιατρά*

Οι γιαγιάδες μας γένναγαν στα 16, οι μαμάδες μας στα 20+, πριν από δύο δεκαετίες ο μέσος όρος τεκνοποίησης ήταν τα 26 χρόνια και στις μέρες μας ο μέσος όρος έχει μετατοπιστεί στα 30+. Θεωρητικά γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος έως τα 50 της, τότε δηλαδή που σταματά η έμμηνος ρήση. Δεν είναι όμως μόνο η βιολογική ηλικία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τεκνοποίηση, αλλά και η ωοθηκική ηλικία (δηλαδή, η ηλικία που έχουν οι ωοθήκες της), γιατί η μια ηλικία πολλές φορές δεν συμβαδίζει με την άλλη. Μια γυναίκα μπορεί, για παράδειγμα, να έχει λειτουργικές ωοθήκες στα 30 της χρόνια σαν μια γυναίκα πολύ μεγαλύτερη σε βιολογική ηλικία, ή το αντίστροφο. Άρα, δεν είναι κανόνας ότι όλες οι γυναίκες άνω των 35 ετών θα έχουν την ίδια γονιμότητα. Εξαρτάται από την ωοθηκική λειτουργία και ηλικία τους. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια με γυναίκες που είχαν νωρίς εμμηνόπαυση, έχουν αρκετές πιθανότητες να έχουν κι αυτές νωρίς εμμηνόπαυση.

Τι αλλάζει στα 40+ όσον αφορά τη γονιμότητα

Μπορούμε να πούμε ότι όσο πιο νωρίς προσπαθήσει να μείνει μια γυναίκα έγκυος, τόσο πιο εύκολο θα είναι γι’ αυτήν. Επιπλέον, στα 40 + παίζει ρόλο αν θα προσπαθήσει να μείνει για πρώτη φορά έγκυος ή αν έχει ξαναγεννήσει. Σε αυτή την περίπτωση, το επίπεδο της γονιμότητάς της είναι αυξημένο. Μιλώντας με αριθμούς, μπορούμε να πούμε ότι στην εφηβεία μια γυναίκα έχει στην αποθήκη των ωοθηκών της περίπου 300.000 ωάρια, στα 30  περίπου 20.000, ενώ στα 40 + θα έχουν μείνει περίπου 1.000 -2.000 ωάρια, εκ των οποίων όλα δεν θα είναι γόνιμα.

Τι αλλάζει όσον αφορά τις εξετάσεις της εγκυμοσύνης

Φυσικά, όταν τελικά θα τα καταφέρει, επί 9 μήνες θα πρέπει να έχει αυξημένη φροντίδα. Υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που προτείνονται απ’ όλες τις σχολές μαιευτικής. H κυριότερη είναι η αμνιοπαρακέντηση. Στην Αμερική γίνεται σε γυναίκες άνω των 35 ετών, ενώ, σύμφωνα με τη Γαλλική σχολή, που είναι λιγότερο επιθετική, σε γυναίκες άνω των 37 ετών. Η εξέταση αυτή ελέγχει το χρωμοσωμικό προφίλ του εμβρύου, με τη λήψη αμνιακού υγρού. Δεν γίνεται σε όλες τις ηλικίες, γιατί είναι επεμβατική μέθοδος (μπορεί να δημιουργηθεί επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εξέτασης). Πραγματικά, στις γυναίκες άνω των 40 ετών, η πιθανότητα χρωμοσωμικών βλαβών στο έμβρυο αυξάνεται κατά πολύ. Στατιστικά, έχει προκύψει ότι σε εγκυμοσύνες που η γυναίκα είναι άνω των 42 ετών, 1 στα 100 έμβρυα θα έχει κάποια χρωμοσωμική βλάβη. Το ποσοστό αυτό στην ηλικία των 30 ετών είναι μόλις 1 στα 5.500.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies