Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Εγκυμοσύνη και κιρσοί!!!

Εγκυμοσύνη και κιρσοί!!!

από kmir

egkimosini diatrofiΓια τις περισσότερες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος προετοιμασίας για την άφιξη του παιδιού, είναι όμως και μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στο σώμα τους.

Του Άρη Χ. Τσιγκρή, μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος, www.aristsigkris.gr

Η εμφάνιση ή η επιδείνωση των κιρσών και ευρυαγγειών αποτελεί ένα πρόβλημα που μοιράζονται πολύ συχνά οι έγκυες γυναίκες.

Ακολουθώντας ορισμένες απλές συμβουλές είναι δυνατόν να περιορίσουμε σημαντικά τη δημιουργία των κιρσών και να απαλύνουμε τα συμπτώματα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ανάπτυξη των κιρσών σε αυτή την περίοδο οφείλεται στη σημαντική μεταβολή του επιπέδου ορμονών, στην αύξηση του όγκου αίματος και της πίεσης που ασκείται στις φλέβες της πυέλου από τη διογκωμένη μήτρα.

Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν όχι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά και συχνά ενοχλήματα όπως πόνο, βάρος, κούραση και πρήξιμο στα πόδια.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και όταν κάνει ζέστη.

Οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα χείλη του αιδοίου και την πύελο προκαλώντας πόνο στο βάδισμα, ή κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής ενοχλήσεις στον κόλπο.

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες που δημιουργούνται μπορεί να είναι παροδικοί και να εξαφανιστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά τον τοκετό.

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, ειδικά εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και διαδοχικές κυήσεις, ίσως παραμείνουν και χρειαστούν ειδική θεραπεία.

Μικρές αλλαγές του τρόπου ζωής και η εκτέλεση ορισμένων συμβουλών όσο είστε έγκυος, είναι δυνατόν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας και να περιορίσουν την επιδείνωση του προβλήματος.

-Διατηρείστε όσο μπορείτε ιδανικό βάρος.

-Ξεκουραστείτε τακτικά με τα πόδια σας σηκωμένα. Όποτε μπορείτε καθίστε με τα πόδια ακουμπισμένα σε μια καρέκλα ή ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια ώστε να βοηθήσετε την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.

-Προσπαθήστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πίεση της μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα.

-Αποφεύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια. Προτιμήστε παπούτσια με τακούνια 2-3 εκατοστά.

-Αποφεύγετε την άσκοπη ορθοστασία. Αντιθέτως το περπάτημα και γενικότερα η κίνηση κάνουν πολύ καλό γιατί βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.

-Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες. Μπορεί στην αρχή να το βρίσκετε ενοχλητικό, όμως θα τις συνηθίσετε και θα δείτε μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματά σας.

-Αποφεύγετε τη ζέστη. Αφήστε την ηλιοθεραπεία, τα ζεστά μπάνια και τη σάουνα για πιο μετά…

Την θεραπεία για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες θα πρέπει να την αφήσετε για μετά την εγκυμοσύνη, γιατί όπως είπαμε ένα μεγάλο μέρος μπορεί να εξαφανιστεί ή τουλάχιστον να μειωθεί μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση όμως που παραμείνουν και χρειαστούν αντιμετώπιση, τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί πολύ ώστε να έχουν και πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και να γίνονται σχετικά ανώδυνα.

Ανάλογα με την περίπτωση και την έκταση του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί σκληροθεραπεία (έγχυση ειδικού σκληρυντικού υγρού), χειρουργική αφαίρεση της παθολογικής φλέβας ή ενδαυλιακή θεραπεία με× Laser και ραδιοσυχνότητα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies