Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Εφαρμογή smartphone ανιχνεύει τον ίκτερο στα νεογνά!

Εφαρμογή smartphone ανιχνεύει τον ίκτερο στα νεογνά!

από kmir

bilicamO ίκτερος είναι συχνός στα βρέφη κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους.

Τώρα, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον αναπτύσσει μία εφαρμογή smartphone που τον ανιχνεύει.

Η συσκευή αυτή θα καταστήσει ευκολότερο για τους γιατρούς και τους γονείς, να παρακολουθούν τα νεογέννητα και να αποφασίσουν αν πρέπει να κάνουν μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν ίκτερο.

Συχνά το σημάδι ότι ένα μωρό μπορεί να έχει ίκτερο είναι όταν το δέρμα του έχει μια κίτρινη χροιά. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί και αν το νεογνό αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά.

Ο ίκτερος είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης στο αίμα και τους ιστούς του σώματος μιας ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη, ένα φυσικό υποπροϊόν της κατανομής των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Κανονικά, το ήπαρ μεταβολίζει την επιπλέον χολερυθρίνη, αλλά στα νεογέννητα αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αργή επειδή το ήπαρ δεν λειτουργεί ακόμα στον βέλτιστο βαθμό.

Αν δεν αντιμετωπιστεί ο ίκτερος προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται πυρηνικός ίκτερος (kernicterus).

Η οριστική δοκιμή για τον ίκτερο είναι μια εξέταση αίματος, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου, καλύτερα από ότι το γυμνό μάτι, για να αποφασιστεί αν θα γίνει μια εξέταση αίματος.

Η συσκευή που ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, συνδυάζει μια εφαρμογή smartphone με μια κάρτα βαθμονόμησης χρωμάτων και αλγορίθμων που δίνει αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά όπως εξηγεί ο James Taylor, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Σχεδόν κάθε μωρό παθαίνει ίκτερο και πολλές φορές το στέλνουμε στο σπίτι από το μαιευτήριο πριν ακόμα τα επίπεδα χολερυθρίνης φτάσουν στο αποκορύφωμά τους. Αυτή η εφαρμογή smartphone αφορά τα βρέφη που επιστρέφουν στο σπίτι τις πρώτες ημέρες. Ο γονιός ή ένας επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να πάρει μια ακριβή εικόνα της χολερυθρίνης και να γεφυρώσει το χάσμα μετά την έξοδο του βρέφους από το μαιευτήριο».

Για να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, που ονομάζεται BiliCam, ο γονιός ή ο επαγγελματίας υγείας τοποθετεί την κάρτα βαθμονόμησης, που είναι περίπου στο μέγεθος μιας επαγγελματικής κάρτας, πάνω στο γυμνό κορμό του μωρού και παίρνει μια φωτογραφία του μωρού με φλας, χρησιμοποιώντας το smartphone.

Η εφαρμογή στέλνει βασικά στοιχεία από τη φωτογραφία που με τη βοήθεια της κάρτας βαθμονόμησης ελέγχει τις διαφορές στις συνθήκες φωτισμού και τον τόνο του δέρματος, χρησιμοποιώντας μια σύνδεση δεδομένων που παρέχονται μέσω του smartphone.

Οι αλγόριθμοι αναλύουν τα δεδομένα και μέσα σε λίγα λεπτά το smartphone λαμβάνει μια έκθεση, σχετικά με τα πιθανά επίπεδα της χολερυθρίνης στο μωρό.

Η εφαρμογή αυτή αποδείχτηκε πολύ καλή, αν όχι καλύτερη από τα τρέχοντα εργαλεία ελέγχου για τον ίκτερο. Η ομάδα μέχρι στιγμής την έχει χρησιμοποιήσει σε μια κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 100 νεογέννητα και οι οικογένειές τους.

Όλα τα βρέφη υποβλήθηκαν σε εξέταση αίματος και διαλογή με την BiliCam όταν ήταν μεταξύ δύο και πέντε ημερών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η BiliCam τα πήγε εξαιρετικά.

Η ιδέα δεν είναι η BiliCam να αντικαταστήσει το τεστ αίματος, αλλά να βοηθήσει τους γονείς να γνωρίζουν αν θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα.

Η ερευνητική ομάδα αναμένει ότι μέσα σε ένα χρόνο, οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή BiliCam ως εναλλακτική λύση για το τρέχον εργαλείο ελέγχου για την χολερυθρίνη, ενώ το αργότερο σε 2 χρόνια την εφαρμογή θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι γονείς στο σπίτι.

 

 

www.medinova.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies