Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Δώστε προσοχή στις ενδείξεις του αυτισμού!

Δώστε προσοχή στις ενδείξεις του αυτισμού!

από kmir

Δώστε προσοχή στις ενδείξεις του αυτισμού!Οι έρευνες δείχνουν σήμερα ότι παιδιά έως 1 έτους μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια αυτισμού. Το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε ως γονιός ή κηδεμόνας, είναι να μάθετε τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού

και να γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης που το παιδί σας πρέπει να έχει σε διάφορες ηλικίες. Παρακαλώ, δείτε τον ακόλουθο κατάλογο. Αν έχετε τυχόν ανησυχίες για την ανάπτυξη του παιδιού σας, μην περιμένετε.

Μιλήστε στον γιατρό σας για να εξεταστεί το παιδί σας για αυτισμό. Αν και ο εγκεκριμένος έλεγχος για αυτισμό διενεργείται από την ηλικία των 16 μηνών, το καλύτερο στοίχημα για τα μικρότερα παιδιά είναι να ελέγχεται η ανάπτυξή τους σε κάθε επίσκεψη, μέσω ενός ιδιαιτέρως εγκεκριμένου εργαλείου ελέγχου της ανάπτυξης. Αν το παιδί σας έχει αυτισμό, η έγκαιρη παρέμβαση ίσως είναι η καλύτερη ελπίδα που έχει.

Της Μαρινέλλας Τσουκαλά, Μ.Α, CCC-SLP, παθολόγου Λόγου και Ομιλίας, ASHA MEMBER

Ενδείξεις… επιφυλακής

Οι ακόλουθες ενδείξεις επιφύλαξης μπορεί να δείχνουν ότι ένα παιδί διατρέχει κίνδυνο διαταραχής της ανάπτυξης και χρειάζεται άμεση εξέταση. Με κλινικούς όρους, υπάρχουν μερικοί «απόλυτοι δείκτες», που συχνά αναφέρονται ως «ενδείξεις επιφυλακής», οι οποίοι δείχνουν ότι ένα παιδί πρέπει να εξεταστεί. Αν είστε γονείς, αυτές είναι οι «ενδείξεις επιφυλακής» που δείχνουν ότι το παιδί σας πρέπει να εξεταστεί για να διασφαλιστεί ότι βρίσκεται σε σωστή αναπτυξιακή πορεία. Αν το μωρό σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, παρακαλώ ζητήστε από τον παιδίατρό σας ή τον οικογενειακό σας γιατρό άμεση αξιολόγηση:

  • -Δεν χαμογελά ή δεν δείχνει άλλες θερμές, χαρούμενες εκφράσεις μέχρι τους πρώτους έξι μήνες, ή και μετά.
  • -Δεν αντιδρά με ήχους, χαμόγελα ή άλλες εκφράσεις του προσώπου μέχρι τους εννέα μήνες, ή και μετά.
  • -Δεν φλυαρεί κατά τους πρώτους 12 μήνες.
  • -Δεν αλληλεπιδρά με χειρονομίες, όπως το να δείχνει αντικείμενα, να προσπαθεί να τα πιάσει ή να κάνει νοήματα έως τους 12 μήνες.
  • -Δεν λέει καμία λέξη μέχρι τους 16 μήνες.
  • -Δεν σχηματίζει προτάσεις των δύο λέξεων με νόημα (χωρίς μίμηση ή επανάληψη) έως τους 24 μήνες.
  • -Οποιαδήποτε απώλεια δεξιοτήτων, όπως ομιλίας, φλυαρίας, ή κοινωνικών δεξιοτήτων σε οποιαδήποτε ηλικία

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies