Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Δυσλεξία: 10 κανόνες αξιολόγησης!

Δυσλεξία: 10 κανόνες αξιολόγησης!

από kmir

dislexia axiologisiΗ αξιολόγηση στα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα-Δυσλεξία είναι μια πολύ σημαντική και ευαίσθητη παράμετρος.

 Επηρεάζει σε ένα σημαντικό βαθμό το κίνητρο του παιδιού να προσπαθεί.

Της Άσπας Μητρακάκη, Ειδικής Παιδαγωγού-κοινωνικής ανθρωπολόγου, ειδικευμένης στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίαςdyslexiaathome.blogspot.com

Ένα αγοράκι 8 χρονών στην πρώτη μας συνεδρία, πριν ακόμα κάτσουμε: “Να σας πω; Στην ανάγνωση δεν παίρνω αυτοκόλλητα!!” “Δηλαδή; Τι εννοείς;”

Σηκώνεται αμέσως και φέρνει το βιβλίο του. Ανοίγει στο μάθημα και πράγματι δεν είχε κανένα αυτοκόλλητο. “Τι είναι αυτά τα αυτοκόλλητα;”

“Η κυρία μας τα βάζει όταν διαβάζουμε. Να εγώ δεν παίρνω ποτέ” “Άλλα παιδιά τι παίρνουν;” κουνώντας το χέρι του, “Ουουουου και τρία και τέσσερα και πέντε”!!

Οι εκπαιδευτικοί αυτών των μαθητών είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον τρόπο που θα επιβραβευτεί ή θα τονιστεί η αδυναμία τους ώστε η αξιολόγηση να μην αποτελέσει λόγος απογοήτευσης, αυτολύπησης και παραίτησης.

Τα στοιχεία που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι εκπαιδευτικοί όταν αξιολογούν ένα παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες-Δυσλεξία:

Ο βασικός κανόνας είναι ότι αξιολογούμε το παιδί όχι σε σύγκριση με τους άλλους αλλά με τον “παλιό” του εαυτό.

Σύμφωνα με την πρόοδο που κάνει το ίδιο.

Δεν σημειώνουμε στο τετράδιο του πάνω από ένα περιορισμένο αριθμό λαθών γιατί “χάνονται” στο πλήθος.

Επιλέγουμε ένα με δυο λάθη και του εξηγούμε τι ακριβώς έκανε λάθος και πως θέλουμε να προσπαθήσει για να το αλλάξει. Σιγουρευόμαστε ότι το κατάλαβε.

Τα ορθογραφικά λάθη δεν τα σημειώνουμε και δεν τα αξιολογούμε. Κοιτάμε αν έχει πρόοδο στην σύνταξη, αν μένει στο θέμα, αν μπορεί να εκφράσει τις ιδέες του.

Στην απομνημόνευση δεν περιμένουμε να “μας πει το μάθημα”. Κάνουμε ερωτήσεις για να μας απαντήσει.

Στα τεστ και διαγωνίσματα προτιμούμε τα διαδραστικά τεστ πχ. πολλαπλής επιλογής.

Όταν δίνουμε ένα τεστ ή μια άσκηση για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά την απόδοση του ελέγχουμε πάντα αν έχει καταλάβει την εκφώνηση. Αν δεν έχει καταλάβει τον βοηθάμε να την καταλάβει, είναι και αυτό μέρος της διδασκαλίας.

Έχουμε υπόψιν μας ότι όταν ένα μάθημα στην Ιστορία έχει πολλά ονόματα και ημερομηνίες, το παιδί δεν θα τα θυμάται όλα. Θα περιμένουμε να ξέρει ένα-δυο ονόματα και μια ημερομηνία.

Αν χρησιμοποιούμε ενισχυτές επιβράβευσης πχ. αυτοκόλλητα δεν πρέπει το παιδί να έχει συχνά την εμπειρία: “δεν παίρνω κανένα ή παίρνω τα λιγότερα”.

Βρείτε τι έχει διορθώσει και επιβραβεύστε αυτό το σημείο με τον ενισχυτή.

Πάντα θυμόμαστε ότι αυτό το παιδί χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια από τους συμμαθητές του για να επεξεργαστεί, κατανοήσει και αποδώσει τις γλωσσικές πληροφορίες. Οπότε πρέπει να επιβραβεύουμε την προσπάθεια και την μικρή πρόοδο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies