Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Δυσκοιλιότητα στα βρέφη!

Δυσκοιλιότητα στα βρέφη!

από kmir

Το μωρό σας έχει δυσκοιλιότητα, αν παρουσιάζει τα παρακάτω σημεία:

Για νεογνό: Σκληρά κόπρανα λιγότερο από μια φορά την ημέρα με ζόρισμα και δυσκολία να τα περάσει.

Για μεγαλύτερο μωρό: Δεν έχει κένωση για τρεις ημέρες (για μωρά με ξένο γάλα) ή για πάνω από μια εβδομάδα (για βρέφη που θηλάζουν)

Έχει σκληρά κόπρανα ξηρά σαν πέτρα και πονάει όταν έχει κένωση

Έχει κόπρανα σκληρά σαν σβώλους που τα περνάει με δυσκολία, τραβάει τα πόδια προς τα επάνω, γρυλίζει και κοκκινίζει στο πρόσωπο

Έχει γραμμές αίματος στο εξωτερικό μέρος των κοπράνων

Έχει δυσφορία στην κοιλιά, παράλληλα με σκληρές και αραιές κενώσεις

Αιτίες της βρεφικής δυσκοιλιότητας:

Ανεπαρκής λήψη υγρών. Αν το μωρό σαν δεν παίρνει υγρά με την μορφή του μητρικού γάλακτος, του ξένου γάλακτος ή νερού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Ο οργανισμός απορροφά νερό από τα υπολείμματα τροφής για να έχει ισορροπία, προκαλώντας όμως έτσι την αφυδάτωση και την σκληρότητα των κοπράνων.

Εισαγωγή νέων τροφών. Για τα μωρά που θηλάζουν είναι συχνή η εμπειρία της δυσκοιλιότητας, όταν αρχίζει η εισαγωγή των στερεών τροφών ή διακόπτεται ο θηλασμός και αρχίζουν να σιτίζονται με ξένο γάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός τους δεν έχει να συνηθίσει να αφομοιώνει τίποτα άλλο εκτός από μητρικό γάλα.

Συμβουλές:

Εισάγετε τις νέες τροφές σιγά σιγά για επιτρέψετε στο μωρό σας να προσαρμοσθεί.

Μερικές τροφές, όπως το τυρί, το παγωτό, το γιαούρτι, το άσπρο ψωμί, τα μακαρόνια, οι μπανάνες, το καλαμπόκι και οι πατάτες προκαλούν δυσκοιλιότητα. Μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές δεν αποτελούν πρόβλημα.

Αντικαταστήστε το ρύζι με βρώμη ή κριθάρι

Διαφορετικοί τύποι ξένου γάλακτος. Κάποιοι τύποι ξένου γάλακτος, όπως χωρίς λακτόζη μπορεί να προκαλούν δυσκοιλιότητα σε μεγαλύτερη συχνότητα. Η αλλαγή γάλακτος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Πως θα βοηθήσετε το βρέφος με την δυσκοιλιότητα;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το μωρό σας:

Γάλα. Αλλάξτε το γάλα που δίνετε στο μωρό σας. Πειραματιστείτε με διάφορα γάλατα, ώσπου να βρείτε αυτό που θα είναι φιλικό για το έντερο του μωρού σας. Επίσης, στη αγορά υπάρχουν ειδικά γάλατα για την δυσκοιλιότητα.

Μασάζ κοιλιάς. Κάνετε το μωρό ένα ζεστό μπάνιο και μετά κάντε μασάζ στην κοιλίτσα του. Βάλτε το χέρι σας στον ομφαλό του μωρού και ήπια, αλλά σταθερά κάντε μασάζ, κάνοντας κυκλικές κινήσεις σύμφωνα με την φορά των δεικτών του ρολογιού και προς τα έξω.

Ποδήλατο με τα πόδια του. Κάντε εναλλαγή του μασάζ της κοιλιάς με κινήσεις ποδηλάτου των ποδιών. Ξαπλώστε ανάσκελα το μωρό και λυγίζοντας τα πόδια του, αρχίστε να τα κουνάτε σαν να κάνει ποδήλατο.

Νερό. Αυξήστε την ποσότητα του νερού που δίνεται στο μωρό σας. Συνήθως είναι δραστικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για μωρά μεγαλύτερα των 2 μηνών, δώστε 60 – 120 ml νερού δύο φορές την ημέρα επιπλέον από την συνήθη ποσότητα υγρών που παίρνουν. Πειραματιστείτε για να δείτε αν το μωρό σας χρειάζεται μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα για να υπάρχει αποτέλεσμα.

Να θυμάστε: Το νερό δεν αντικαθιστά τα φυσιολογικά γεύματα του γάλακτος. Επίσης, δεν πρέπει να διαλύετε το γάλα του μωρού με περισσότερο νερό.

Χυμός φρούτων. Αν το νερό δεν βοηθάει προσφέρετε στο μωρό σας καθημερινά αραιωμένο χυμό μήλου, αχλαδιού ή δαμάσκηνου (αραίωση μισό- μισό με νερό) επιπλέον από τα συνήθη γεύματα. Ο χυμός φρούτων είναι εξαιρετικά δραστικός στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα σάκχαρα στο φρουτοχυμό δεν αφομοιώνονται καλά και έλκουν νερό στο έντερο με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα κόπρανα – όχι μικρότερα των 4 μηνών.

Ο χυμός μήλου βοηθάει στην δυσκοιλιότητα, ενώ ο πολτός ολόκληρου του μήλου προκαλεί δυσκοιλιότητα. Έχει σχέση με την περιεκτικότητα της πεκτίνης, ουσίας που στον πολτό υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρική δεν συνιστά τους χυμούς στα μωρά ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών.

Φρούτα και λαχανικά. Αν το μωρό έχει αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, προσθέτοντας περισσότερα φρούτα, θα βοηθήσετε με την δυσκοιλιότητα που προκαλείται από τις τροφές τον πρώτο καιρό. Δώστε στο μωρό σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (αρακάς, φασολάκια, βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα ή σπανάκι) δύο φορές την ημέρα έως ότου βελτιωθεί η δυσκοιλιότητα.

Γλυκερίνη. Βοηθήστε το μωρό σας με ένα υπόθετο ή κλύσμα γλυκερίνης.

Φάρμακα. Χρησιμοποιούνται μόνο αν αποτύχουν όλα τα άλλα μέτρα. Πολλά υπακτικά φάρμακα δεν χορηγούνται στη βρεφική ηλικία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies