Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Δυσκοίλιο παιδί: Τι πρέπει να ξέρετε;

Δυσκοίλιο παιδί: Τι πρέπει να ξέρετε;

από kmir

Συχνές μορφές πραγματικής λειτουργικής δυσκοιλιότητας!

Δυσκοιλιότητα επεξεργασμένου γάλακτος αγελάδας για βρέφη: Συχνό πρόβλημα σε βρέφη που δεν θηλάζουν αποκλειστικά, μπορεί να εμφανιστεί από τις πρώτες μέρες- εβδομάδες της ζωής. Απαιτείται αλλαγή του βρεφικού γάλακτος σε ένα με περισσότερη λακτόζη και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν σε πιο συχνές και μαλακές κενώσεις του βρέφους.

Δυσκοιλιότητα κατά την εισαγωγή στερεών τροφών: Συχνό πρόβλημα, ευτυχώς συχνά παροδικό, κατά την εισαγωγή στερεών τροφών περί τους έξι μήνες της ζωής. Απαιτείται να απομακρύνουμε εντελώς ή να μειώσουμε τροφές που επιτείνουν την δυσκοιλιότητα – ρύζι, ρυζάλευρο, μπανάνα, μήλο, πατάτα, καρότο, ζυμαρικά, κρέας – και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την χορήγηση τροφών που βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας – όξινα φρούτα όπως πορτοκάλι, μανταρίνι, ακτινίδιο, φράουλα, βερίκοκο, ροδάκινο, πράσινα λαχανικά όπως αρακά, σπανάκι, μπρόκολο, φασολάκια και ελαιόλαδο, αλεσμένες σταφίδες και δαμάσκηνα, μουλιασμένη βρώμη. Ενθάρρυνση για περισσότερο νερό με τα γεύματα στερεών επίσης βοηθάει. Συχνότερος θηλασμός και σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί για να ξεπεραστεί η φάση της δυσκοιλιότητας ολιγοήμερο διάλειμμα από τις στερεές τροφές και παροδική επιστροφή για λίγο σε αποκλειστικό θηλασμό. Η απότομη μετάβαση στις στερεές τροφές με πολλά γεύματα υπερβολικά γρήγορα και περιορισμό στη συχνότητα θηλασμών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας και πρέπει να αποφεύγεται.

Δυσκοιλιότητα κατά την εκπαίδευση τουαλέτας: Άλλη μια συχνή μορφή δυσκοιλιότητας, αν δεν γίνει η κατάλληλη χαλάρωση και κινήσεις μπορεί δυστυχώς να επιμείνει και να γίνει χρόνια. Πρέπει να αποφεύγεται η πίεση στο παιδί και η πρώιμη εκπαίδευση τουαλέτας. Ακολουθούμε τα σημάδια του παιδιού, τα οποία συνήθως δεν είναι ολοκληρωμένα πριν τα 2-2 ½ έτη για κορίτσια και 2 ½ -3 έτη για αγόρια. Το παιδί αναστέλλει την κένωση γιατί δεν θέλει να πάει στο γιογιό ή στην τουαλέτα ή γιατί φοβάται να βλέπει τα κόπρανα ή γιατί έχει πονέσει σε προηγούμενες αφοδεύσεις, με αποτέλεσμα να τα κρατάει ακόμα περισσότερο, να βγαίνουν τελικά ακόμα πιο σκληρά και τραυματικά και άρα να φοβάται και να τα κρατάει ακόμα περισσότερο – φαύλος κύκλος.

Ο φαύλος κύκλος σπάει μόνο αν χαλαρώσουμε τελείως το ζήτημα, βάλουμε πάνα, πάμε εντελώς με τα νερά του παιδιού, αποφύγουμε να το κάνουμε μεγάλο θέμα και τακτική συζήτηση που αγχώνει γονείς και παιδί. Για να σπάσει επίσης ο φαύλος κύκλος του πόνου και της αναστολής θα πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή του παιδιού – όπως ειπώθηκε παραπάνω, άφθονο νερό, όξινα φρούτα και πράσινα λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο, βρώμη, χυμοί όπως δαμάσκηνο, και ταυτόχρονα λιγότερο γάλα, κρέας, ζυμαρικά, ψωμί, πατάτα, μπανάνα, μήλο.

Τέλος αρκετές φορές σε επίμονες περιπτώσεις απαιτείται σημαντικής διάρκειας θεραπεία εβδομάδων ή και μηνών και μαλακτικά κοπράνων, ώστε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κόπρανα του παιδιού να διατηρηθούν πάντα μαλακά, να μην ξαναπονέσει και να αποσυμφορήσει στο μυαλό του το ζήτημα.

Σε μεγαλύτερα παιδιά με δυσκοιλιότητα, εκπαιδευμένα στην τουαλέτα, είναι καλό σε συνεργασία με το παιδί οι γονείς να ενθαρρύνουν καλύτερη ρουτίνα αφόδευσης, με καθημερινή συγκεκριμένη ώρα να κάθεται το παιδί στην τουαλέτα μετά από κάποιο γεύμα, με σωστή στάση σώματος στην τουαλέτα – πόδια ψηλά και δίπλωμα του σώματος.

Η καθημερινή κίνηση βοηθά υγιείς κενώσεις, ενώ παιδιά με καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Ενθαρρύνουμε τακτική άσκηση και αποφεύγουμε υπερβολική τηλεόραση και παραμονή του παιδιού μπροστά σε οθόνες.

Οργανικές μορφές δυσκοιλιότητας!

Είναι πολύ πιο σπάνια σε σύγκριση με τις παραπάνω μορφές λειτουργικής δυσκοιλιότητας, όμως ο παιδίατρος πρέπει να της εξετάζει στο πίσω μέρος του μυαλού του σε κάθε περίπτωση παιδιού με δυσκοιλιότητα που επιμένει, που έχει ασυνήθη χαρακτηριστικά ή έχει συνοδά συμπτώματα και σημεία.

Τροφική αλλεργία: συνήθως στην πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας και στα γαλακτοκομικά, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι επίμονη ή να συνδέεται με στοιχεία που παραπέμπουν σε ατοπικές εκδηλώσεις – έντονο έκζεμα, αίμα μέσα στα κόπρανα, έντονη βλέννη στα κόπρανα, συσχέτιση των επεισοδίων δυσκοιλιότητας με κατανάλωση γαλακτοκομικών, ύφεση της δυσκοιλιότητας με την απομάκρυνση των γαλακτοκομικών και χειροτέρευση με την επανα-εισαγωγή τους, συνοδοί εμετοί και ΓΟΠ, θετικό οικογενειακό ιστορικό, θετικές αλλεργικές εξετάσεις κ.α.

Νόσος του Hirshprung: μια σπάνια νευρολογική πάθηση ατονίας του εντέρου με έντονη δυσκοιλιότητα από νωρίς
Άλλα νοσήματα του εντέρου όπως κοιλιοκάκη – δυσανεξία στην γλουτένη και φλεγμονώδης νόσος εντέρου – Crohn’s

Γενικότερες παθήσεις: Η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνή και έντονη σε παιδιά με σύνδρομο Down, υποασβεστιαιμία, γενικευμένα νευρολογικά και μυικά νοσήματα, υποθυρεοειδισμό, κυστική ίνωση.

Φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που παίρνει το παιδί.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies