Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Δυσκοίλιο παιδί: Τι πρέπει να ξέρετε;

Δυσκοίλιο παιδί: Τι πρέπει να ξέρετε;

από kmir

BabyBannanaΤρία χαρακτηριστικά προσδιορίζουν κατά πόσο ένα παιδί έχει ή όχι δυσκοιλιότητα.

Του Στέλιου Παπαβέντση MRCPCH DCH IBCLC, παιδιάτρου, www.pediatros-thes.gr

Συχνότητα αφόδευσης: ΕΚΤΟΣ από την περίοδο αποκλειστικού θηλασμού, δυσκοιλιότητα έχουμε όταν η συχνότητα κενώσεων είναι ανά 3-4 μέρες ή παραπάνω, 

Σύσταση κοπράνων: Δυσκοιλιότητα έχουμε όταν τα κόπρανα ή μέρος τους είναι σκληρό και υπερβολικά σχηματισμένο, σαν σβώλοι

Πόνος κατά την αφόδευση: δυσκοιλιότητα έχουμε όταν το παιδί κλαίει, πονάει ή ζορίζεται σοβαρά κατά την αφόδευση Σε κάποιες περιπτώσεις προεξάρχον σύμπτωμα στη δυσκοιλιότητα του παιδιού μπορεί να είναι πόνος στην κοιλιά.

Επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία από άνθρωπο σε άνθρωπο στην συχνότητα και στην σύσταση των κενώσεων, η πιο αξιόπιστη ένδειξη δυσκοιλιότητας είναι η αλλαγή στις εντερικές συνήθειες με πόνο ή σκληρά κόπρανα.

Μορφές ψευδοδυσκοιλιότητας!

Ψευδοδυσκοιλιότητα θηλασμού: Σε βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά και μετά τις πρώτες 2-4 εβδομάδες από τη γέννηση, είναι φυσιολογικό η συχνότητα κενώσεων να αραιώνει ακόμα και σε μια φορά ανά 7-10 ημέρες, ΑΡΚΕΙ οι κενώσεις τελικά να είναι μαλακές και χωρίς σοβαρό πόνο. Μετά τον πρώτο μήνα και για κάποιο χρονικό διάστημα που ποικίλει ανά παιδί, σημαντικό ποσοστό βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά «μαζεύουν» τα κακά τους στο έντερο και κάνουν αραιά σε συχνότητα αλλά πολλά μαζί.

Είναι άγνωστο ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτή την αλλαγή στις εντερικές συνήθειες του μωρού αλλά η κατάσταση είναι παροδική και άνευ σημασίας. Δεν πρέπει να διακοπεί ο αποκλειστικός θηλασμός ούτε να δοθεί τσάι στο μωρό ή ξένο γάλα. Παρέμβαση με υπόθετο γλυκερίνης μόνο αν περνάει εβδομάδα χωρίς κένωση και το μωρό είναι ανήσυχο, μετά από συμβουλή παιδιάτρου και συζήτηση μαζί του.

Ψευδοδυσκοιλιότητα κενώσεων νηστείας: Συμβαίνει σε βρέφη με μη αποτελεσματικό αποκλειστικό θηλασμό ή που δεν σιτίζονται επαρκώς. Τα βρέφη αυτά δεν κάνουν συχνές κενώσεις γιατί δεν τρώνε ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να μην βάζουν ή να χάνουν βάρος. Απαιτείται πλήρης εκτίμηση θηλασμού, αύξηση της αποτελεσματικότητάς του με βελτιωμένη τεχνική θηλασμού, κινήσεις αύξησης παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Ο παιδίατρος πρέπει πάντα να ξεχωρίσει από το ιστορικό, κλινική εξέταση, εκτίμηση θηλασμού και σωματομετρική εκτίμηση κατά πόσο οι αραιές κενώσεις σε αποκλειστικά θηλάζον βρέφος είναι απλή μετάβαση σε ψευδοδυσκοιλιότητα θηλασμού ή κενώσεις νηστείας που απαιτούν άμεση παρέμβαση.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies