Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Διακοπές τέλος: Πώς να κάνετε ομαλή την επιστροφή!

Διακοπές τέλος: Πώς να κάνετε ομαλή την επιστροφή!

από kmir

oikogeneiaki therapeiaΑν ρωτήσουμε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, άτομα όλων των ηλικιών τι τους αρέσει περισσότερο στην περίοδο των διακοπών, θα πάρουμε ποικίλες απαντήσεις.

Αν όμως ρωτήσουμε τι είναι αυτό που δεν τους αρέσει στη συγκεκριμένη περίοδο, τα ίδια άτομα που είχαν δώσει τόσο διαφορετικές απαντήσεις στην προηγούμενη ερώτηση, σε αυτή θα απαντήσουν ομόφωνα, ‘τελειώνει πολύ γρήγορα!.

Της Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγου, Ψυχοθεραπεύτριας, greekpsychologypages.blogspot.gr

Πραγματικά, ενώ αρχικά ο χρόνος των διακοπών φαίνεται μεγάλος, προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για το τι θα κάνουμε, πώς θα περάσουμε, ονειρευόμαστε και χαιρόμαστε προκαταβολικά, το βράδυ πριν από το τέλος των διακοπών βρισκόμαστε απροετοίμαστοι μπροστά στην ‘ψυχρολουσία’ ότι το επόμενο πρωί θα πρέπει να σηκωθούμε και να επιστρέψουμε στα γραφεία ή τα θρανία μας.

Παρ’ όλο που αυτό είναι αναπόφευκτο, μια μικρή ψυχολογική προετοιμασία βοηθά να αντιμετωπίσουμε το γεγονός πιο ψύχραιμα.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι προς τα πού γέρνει η ζυγαριά; Σας στενοχωρεί περισσότερο το ότι τελειώνει η ωραία περίοδος των γιορτών και των διακοπών ή ότι θα επιστρέψετε στην εργασίας σας ή στις σπουδές σας; (Η απάντηση δεν πρέπει να είναι ‘και τα δύο’. Κάτι θα πρέπει να υπερτερεί, αποφασίστε ποιο είναι αυτό για εσάς.)

Όποια απάντηση και αν επιλέξατε, κατ’ αρχάς είναι απαραίτητο να αλλάξετε οπτική γωνία, ώστε να δείτε την προοπτική των πραγμάτων.

Αν το γεγονός ότι τελειώνουν οι γιορτές σάς κάνει να λυπάστε, πιθανόν η σκέψη που δημιουργείται είναι ‘τι καλά να κρατούσαν οι διακοπές και να πήγαινα για δουλειά (ή να συνέχιζα τις σπουδές) μόνο δύο εβδομάδες το χρόνο!’. Ενώ η προοπτική αυτή φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, αν το καλοεξετάσουμε θα δούμε ότι ο άνθρωπος βαριέται τη ρουτίνα και επιζητεί αλλαγές στη ζωή του.

Έτσι, αν οι διακοπές ήταν καθημερινή πραγματικότητα, στο τέλος θα ανυπομονούσαμε να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και να επιστρέψουμε στην εργασία ή τις σπουδές μας! Αν και με την πρώτη ματιά κάτι τέτοιο μοιάζει παράλογο, ισχύει σε πολλές περιπτώσεις και ο καθένας μας μπορεί να φέρει ως παράδειγμα από τη ζωή του μια κατάσταση που τελικά έγινε μονότονη και βαρετή!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies