Αρχική Slider Δεινοί κολυμβητές 6μηνών+

Δεινοί κολυμβητές 6μηνών+

από kmir

baby-swimming-1Της Δήμητρας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την Μαργαρίτα Κοντζιά

Δεν είναι μια νέα μόδα που θα περάσει. Είναι μάλλον κάτι που έχει έρθει και στην Ελλάδα για να μείνει. Ο λόγος για το baby swimming (κολύμβηση σε βρέφη και νήπια), που θα ενθουσιάσει το μωράκι σας, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: θα έχετε τη δυνατότητα να περάσετε ένα δημιουργικό ημίωρο με το μωρό σας, αφού στα προγράμματα baby swimming συμμετέχουν και οι γονείς.

 

Ετοιμάστε τα μαγιό σας και… φύγαμε, με την καθοδήγηση της κας Κοντζιά*.

Τι είναι το baby swimming;

Το baby swimming (κολύμβηση σε βρέφη και νήπια) είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων, με τη μορφή παιχνιδιού. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι γονείς με τα βρέφη τους ( από 6 μηνών έως 3,5 ετών), υπό την καθοδήγηση ειδικευμένου εκπαιδευτή και σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα με ζεστό νερό και με χαμηλό ύψος νερού. Πέρα απ’ αυτήν την  ηλικία, και έχοντας αποκομίσει όλα τα οφέλη του baby swimming και τις βασικές κολυμβητικές δεξιότητες, μπορεί να συνεχίσει τα μαθήματα σε οποιοδήποτε κολυμβητήριο.

Τα προγράμματα baby swimming σχεδιάζονται έτσι ώστε να βοηθήσουν τα βρέφη να εξοικειωθούν με το νερό και ν’ αναπτύξουν εμπιστοσύνη σε αυτό, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες στην πισίνα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν στην εκμάθηση βασικών κινήσεων κολύμβησης και δεξιοτήτων που βοηθούν την ασφάλειά τους στο νερό, μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και ενθάρρυνσης.

Τα μαθήματα της βρεφικής κολύμβησης πραγματοποιούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα.

Γιατί ένα μωρό να ξεκινήσει baby swimming και όχι κάποια άλλη δραστηριότητα;

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το baby swimming βοηθάει, επιδρώντας θετικά,  στην κινητική, μυϊκή και νευροψυχική ανάπτυξη των βρεφών, που έως τότε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, μέσω της κατάλληλης φυσικής και πνευματικής εξάσκησης, ενώ υποστηρίζει τη γενικότερη ανάπτυξή τους. Με την κολύμβηση, τα παιδιά αποκτούν προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος και υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, αλλά και ανεξαρτησία. Παράλληλα ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο ύπνος τους γίνεται πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει τον μυϊκό τους τόνο και τους δημιουργεί αίσθηση χαλάρωσης.

Η συμμετοχή των γονιών ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ γονιού-παιδιού, ενώ, διαμέσου της επαφής με τα άλλα βρέφη, αναπτύσσεται η προσωπικότητα του παιδιού, η κοινωνικότητά του και η ευφυΐα του. Άλλωστε υπάρχουν και λόγοι αναψυχής: τα βρέφη και τα νήπια ευχαριστιούνται τις ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες στην πισίνα, καθώς το νερό με τα χαρακτηριστικά του (σύσταση, άνωση, αντίσταση κ.λπ.) παρέχει στα βρέφη οικείο περιβάλλον και πολλές ευκαιρίες για αισθητήρια ενεργοποίηση, που δεν θα μπορούσαν να έχουν από κάπου αλλού, τουλάχιστον τόσο νωρίς.

Ταυτόχρονα, το νερό παρέχει στα βρέφη πολύ καλή ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν ότι είναι ικανά να διαχειριστούν τις κινήσεις τους, επιβοηθούμενα από τα θετικά χαρακτηριστικά του. Αυτό οδηγεί στην  εκμάθηση βασικών κολυμβητικών κινήσεων και δεξιοτήτων. Δημιουργούνται έτσι οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν την κολύμβηση, αναπτύσσοντας εμπιστοσύνη προς το νερό, μέσω της διδαχής βασικών κινήσεων μέσα σε αυτό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies