Αρχική Slider Βρεφική διατροφή: Οδηγός για να ξεκινήσετε…

Βρεφική διατροφή: Οδηγός για να ξεκινήσετε…

από kmir

Γάλατα 3ης βρεφικής ηλικίας (1-3 ετών)

Κυκλοφορούν σε σκόνη, υγρά και εβαπορέ, και απευθύνονται σε παιδιά μετά το 1ο έτος. Βέβαια, μετά το 1ο έτος, το βρέφος ακολουθεί τη διατροφή της οικογένειας, και θα μπορούσε να λάβει οποιοδήποτε γάλα, ακόμα και φρέσκο. Το φρέσκο γάλα απλά το χλιαίνουμε προτού δοθεί στο μωρό.

Ειδικά θεραπευτικά γάλατα

Στις μέρες μας, η παιδιατρική έχει στη φαρέτρα της πολλά ειδικά θεραπευτικά γάλατα που απευθύνονται σε κοινά παιδιατρικά προβλήματα, όπως οι κολικοί, η δυσκοιλιότητα, οι αναγωγές, οι διάρροιες, η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης, και σπανιότερα προβλήματα όπως η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος αγελάδας, τα μεταβολικά νοσήματα, η νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα, στην αγορά κυκλοφορούν:

Γάλατα χωρίς λακτόζη: Χορηγούνται σε έμβρυα με παρατεινόμενη διάρροια, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή εκτομή του λεπτού εντέρου, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε βλάβη ή απώλεια των λαχνών του εντέρου, οπότε και απώλεια ενός ένζυμου, της λακτάσης, που διασπά τη λακτόζη του γάλακτος. Σε παρατεινόμενη διάρροια μετά από γαστρεντερίτιδα χορηγείται γάλα χωρίς λακτόζη για 3-4 εβδομάδες, έως ότου επουλωθεί ο βλεννογόνος του εντέρου. Αποφεύγεται η επί μακρόν χρήση τους, γιατί η λακτόζη είναι χρήσιμη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Αντιαναγωγικά γάλατα: Η διαφορά τους από τα κοινά γάλατα είναι η προσθήκη πηκτικών παραγόντων όπως το χαρουπάλευρο ή το άμυλο καλαμποκιού, έτσι ώστε το γάλα να είναι πιο πηχτό και να μειώνονται οι αναγωγές. Ενδείκνυνται σε βρέφη με πολλούς εμετούς και στασιμότητα ή απώλεια βάρους, ενώ αντενδείκνυνται σε οισοφαγίτιδα ή σε παλινδρόμηση που εκδηλώνεται με συμπτώματα από το αναπνευστικό. Το μειονέκτημά τους είναι η σχετική δυσκολία στην παρασκευή τους, η ανάγκη για μεγαλύτερη οπή στη θηλή του μπιμπερό και οι διαταραχές των κενώσεων που προκαλούν συχνά. Συγκεκριμένα, το χαρουπάλευρο σε μερικά παιδιά προκαλεί διάρροιες, ενώ το άμυλο καλαμποκιού δυσκοιλιότητα.

Γάλατα υποαλλεργικά: Χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση την υποαλλεργιογονικότητά τους, και συγκεκριμένα σε:

α) Γάλατα ΗΑ μερικής υδρόλυσης

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ρόλος τους περιορίζεται στην πρόληψη αλλεργίας, σε βρέφος με έντονο θετικό οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, και όχι στη θεραπεία της.

β)  Γάλατα με πρωτεΐνη εκτεταμένης υδρόλυσης ή στοιχειακά

Προορίζονται για παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδος ή νωσιοφιλική οισοφαγίτιδα-εντεροκολίτιδα.

Εδώ οι πρωτεΐνες του γάλακτος έχουν υποστεί διάσπαση σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να μην προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα μειονεκτήματά του είναι η άσχημη γεύση και το υψηλό κόστος.

Γάλατα σόγιας: Ενδείκνυνται για βρέφη με γαλακτοζαιμία ή έλλειψη λακτάσης, και σε βρέφη που οι γονείς επιθυμούν να ακολουθήσουν δίαιτα φυτοφάγων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αλλεργία στο γάλα αγελάδος, γιατί έχουν διασταυρωμένη αλλεργία σε μεγάλο ποσοστό, ούτε για πρόληψη κολικών, όπως επίσης ούτε σε πρόωρα βρέφη.

Γάλατα για πρόωρα ή λιποβαρή βρέφη: Είναι κατάλληλα εμπλουτισμένα σε θρεπτικά συστατικά για να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των ειδικών ομάδων.

Γάλατα για μεταβολικά νοσήματα: Σε αυτά τα γάλατα που χρησιμοποιούνται σπάνια, αφαιρούνται τα συστατικά (αμινοξέα, λίπη ή υδατάνθρακες) που δεν μεταβολίζονται στο κάθε νόσημα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies