Αρχική Slider Βρεφική διατροφή: Οδηγός για να ξεκινήσετε…

Βρεφική διατροφή: Οδηγός για να ξεκινήσετε…

από kmir

diatrofi-1Ένα θέμα που απασχολεί τους νέους γονείς είναι η διατροφή των νεογέννητων μωρών τους. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυρίως, η μέλλουσα μητέρα ενημερώνεται για τον θηλασμό και την τεχνητή διατροφή.

Με τη γέννηση βέβαια του μωρού, ποτέ αυτές οι πληροφορίες δεν φαντάζουν αρκετές μπροστά στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζει. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να ξετυλίξουμε τον μίτο που λέγεται βρεφική διατροφή.

Της Ιωάννας Φούντζουλα, παιδιάτρου

Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μητρικό γάλα αποτελεί το πρότυπο της βρεφικής διατροφής, το οποίο μάλιστα προσπαθούν να μιμηθούν τα τροποποιημένα γάλατα. Το μητρικό γάλα προσφέρει προστασία από λοιμώξεις και αλλεργίες, και είναι ένα μοναδικό προϊόν που παράγει αποκλειστικά η μαμά για το νεογνό της. Αν, όμως, για κάποιον λόγο η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει ή χρειαστεί να δώσει συμπλήρωμα στο μωρό της, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να χορηγήσει τροποποιημένο αγελαδινό γάλα που καλύπτει τις ανάγκες του μωρού.

Βρεφικά γάλατα

Τα βρεφικά γάλατα χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες με βάση την ηλικία του βρέφους και πληρούν κάποιες προδιαγραφές όσον αφορά στη σύστασή τους, οι οποίες καθορίζονται από την παγκόσμια οργάνωση υγείας.

Γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών)

Διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία και είναι γάλατα αγελάδος τροποποιημένα, κατάλληλα δηλαδή επεξεργασμένα, έτσι ώστε να μιμούνται το μητρικό γάλα, όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μέταλλα, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης και η αραίωσή τους είναι μια μεζούρα κοφτή ανά 30 ml βρασμένου νερού.

Υπάρχουν 1ης βρεφικής ηλικίας γάλατα πολλών εταιρειών, με μικρές διαφοροποιήσεις στην περιεκτικότητά τους, σε θρεπτικά συστατικά και στην ωσμωτικότητά τους. Ο παιδίατρος προτείνει ένα γάλα της βρεφικής ηλικίας, και με βάση την ανταπόκριση του βρέφους, θα συνεχίσει με αυτό ή θα χρειαστεί αλλαγή σε ένα ειδικό γάλα, με βάση τις ανάγκες του μωρού. Εδώ, βέβαια, χρειάζεται προσοχή και σύνεση, γιατί πολλές φορές οι συχνές αλλαγές στο γάλα δεν λύνουν το πρόβλημα του μωρού και προκαλούν σύγχυση. Χρειάζεται υπομονή και ο χρόνος μερικές φορές, έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα ανωριμότητας του πεπτικού συστήματος του μωρού, τα οποία αποδίδονται λανθασμένα στο γάλα και οδηγούν σε επανειλημμένες αλλαγές ή στη συνεργασία με τον παιδίατρο του βρέφους.

Γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας (6-12μηνών)

Σε αυτήν την κατηγορία κυκλοφορούν στο εμπόριο (σούπερ μάρκετ) γάλατα σε σκόνη, υγρά και εβαπορέ. Η διαφορά τους από αυτά της βρεφικής ηλικίας είναι ότι στη σύστασή τους είναι αυξημένοι οι υδατάνθρακες που δίνουν την απαιτούμενη αυξημένη ενέργεια στο βρέφος που μεγαλώνει και έχει περισσότερη δραστηριότητα, και βεβαίως καλύτερη γεύση, για το μεγαλύτερο βρέφος που έχει μεγαλύτερες γευστικές απαιτήσεις. Από την άλλη μεριά περιέχουν λιγότερες πρωτεΐνες, τις οποίες τώρα πια το βρέφος τις παίρνει και από τις υπόλοιπες στερεές τροφές που μπαίνουν στο διαιτολόγιό του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies