Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Babywearing: Φορέστε το μωρό σας

Babywearing: Φορέστε το μωρό σας

από kmir

 

Είμαι έγκυος. Μπορώ να φοράω το μεγαλύτερο παιδί μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;

Ναι. Γενικά, μπορείς να φοράς το μωρό σου όσο είσαι έγκυος, λαμβάνοντας όμως υπόψη σου τα παρακάτω:

Την ηλικία και το βάρος του παιδιού.

Το στάδιο εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεσαι.

Την κατάσταση της εγκυμοσύνης σου και την ύπαρξη ιατρικών προβλημάτων.

Οι περισσότερες μαμάδες που γνωρίζω και είχαν μωρό όταν ήρθε η δεύτερη εγκυμοσύνη τους, ήταν σχεδόν αναγκασμένες να φοράνε το μεγαλύτερο παιδί τους τον πρώτο καιρό. Τα μωρά θέλουν αγκαλιά και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι «η μαμά έχει κι άλλο μωράκι στην κοιλιά της»! Σίγουρα, πάντως, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η εγκυμοσύνη σου δεν παρουσιάζει προβλήματα και ότι, γενικότερα, δεν έχεις σοβαρά προβλήματα υγείας. Μην φοράς το μωρό σου αν οι οδηγίες του γιατρού σου είναι να μην σηκώνεις καθόλου βάρος και να μην κρατάς το παιδί σου αγκαλιά.

Τι πρέπει να προσέξω όταν φοράω το μωρό μου;
«Μαμά, πώς είναι ο καιρός;» Είναι συνηθισμένος ο κίνδυνος υπερθέρμανσης μωρών σε μάρσιππους αγκαλιάς. Μην ξεχνάς ότι το μωρό στον μάρσιππο νιώθει τη ζέστη του σώματός σου και ότι το ύφασμα του μάρσιππου λογίζεται ως στρώμα ρουχισμού. Αν πάλι κάνει πολύ κρύο, πρόσεξε το κεφαλάκι και τα ποδαράκια του μωρού, τα οποία είναι, συνήθως, εκτεθειμένα και πρέπει να τα καλύψεις.

«Μαμά, πότε θα φάμε;» Τα μωράκια ηρεμούν στον μάρσιππο αγκαλιάς και είναι πολύ συνηθισμένο να κοιμούνται σε αυτόν. Βεβαιώσου (ειδικά για τα νεογέννητα) ότι τρώνε αρκετά και ότι δεν κοιμούνται υπερβολικά πολύ, και δεν προτιμούν τον υπνάκο τους από το φαγητό τους!

«Μαμά, πρόσεχέ με!» Οι μάρσιπποι αγκαλιάς είναι απολύτως ασφαλείς, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά. Βεβαιώσου ότι ακολουθείς σωστά τις οδηγίες για την κάθε θέση όσο φοράς το μωρό σου, και έλεγξε εκ νέου ότι όλα είναι εντάξει αφού τελειώσεις.
Να χρησιμοποιείς μόνο τη θέση που είναι κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σου, κάθε φορά, ανεξάρτητα από τον τύπο sling που έχεις. 
Η τοποθέτηση ιδιαίτερα του νεογέννητου πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά (πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα δάχτυλο απόσταση ανάμεσα στο σαγόνι και στο στήθος του μωρού, και πλήρης υποστήριξη του κεφαλιού). 
Επέλεξε προσεκτικά τις δραστηριότητές σου όταν φοράς το μωρό σου [μην ανεβαίνεις σε ποδήλατο-μηχανάκι φορώντας το μωρό σου, πρόσεχε πώς σκύβεις  (λύγιζε τα γόνατα, όχι τη μέση), μην κρατάς ζεστά ποτά, μην οδηγείς…]. Σε κάνει να νιώθεις άνετα, αλλά μην ξεχνάς ποτέ ότι φοράς το μωρό σου!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο www.babywearing.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies