Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Babywearing: Φορέστε το μωρό σας

Babywearing: Φορέστε το μωρό σας

από kmir

Πότε είναι καλύτερα ν’ αρχίσει κανείς babywearing;
Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο! Μπορεί κανείς ν’ αρχίσει να φοράει το μωρό του από την πρώτη μέρα κιόλας μετά τη γέννησή του, αρκεί να μην υπάρχει κάποια σοβαρή ασθένεια. (Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να το συζητήσεις πρώτα με τον γιατρό ή φυσιοθεραπευτή σου.) Και όταν τα παιδάκια μας είναι μωράκια, τότε είναι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να είναι συνέχεια πάνω μας. Όταν βάζουμε νεογέννητα σε μαλακού τύπου μάρσιππους αγκαλιάς, είναι σαν να «μιμούμαστε», κατά κάποιον τρόπο, την εγκυμοσύνη. Τα μωράκια νιώθουν το σώμα μας, ακούνε την καρδιά μας, αισθάνονται τη ζέστη του κορμιού μας, την ανάσα μας, τη φωνή μας, την κίνησή μας. Όπως όταν ήταν στην κοιλιά της μαμάς…

Μπορώ ν’ αρχίσω τώρα, αν το μωρό μου είναι ήδη μεγαλύτερο;
Φυσικά! Ένα μωράκι που θα αρχίσει για πρώτη φορά να κάνει «βόλτες» στον μάρσιππο, έως ότου γίνει 2-3 μηνών, θα λατρέψει το babywearing! Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, με μωρά μεγαλύτερα των 4-5 μηνών, να πρέπει να δώσεις την ευκαιρία στο μωρό σου να προσαρμοστεί. Μετά τους 6-7 μήνες, ίσως είναι πιο δύσκολο να πρωτοξεκινήσεις. Εξαρτάται από το παιδί, από την προσωπικότητά του, από το πόσο θέλει αγκαλιά, από το πόσο άνετα νιώθεις όταν το φοράς, από το τι κάνετε μαζί. Αν χρησιμοποιείς για πρώτη φορά μάρσιππο αγκαλιάς, με μωρό μεγαλύτερο των 6 μηνών, φρόντισε να είναι ξεκούραστο, αλλαγμένο και ταϊσμένο, και καλό είναι να κάνετε κάτι ευχάριστο μαζί, αμέσως μόλις το φορέσεις, όπως μια βόλτα στο πάρκο! Όλα τα μωράκια προτιμούν την κίνηση. Άρχισε να περπατάς όταν το φορέσεις, θα του αρέσει πιο πολύ από το να καθίσεις στον υπολογιστή σου!

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί κανείς να φοράει το μωρό του;

Μπορείς να φοράς το μωρό σου για όσο διάστημα αρέσει και στους δυο σας! Για όσο διάστημα έχεις ανάγκη να έχεις το παιδί σου αγκαλιά και, συγχρόνως, τα χέρια σου ελεύθερα. Δεν τίθεται θέμα βάρους, όλα τα σωστά slings είναι φτιαγμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να αντέχουν πολλά κιλά παραπάνω απ’ όσα ζυγίζει, συνήθως, ένα παιδί 2 ή και 3 ετών. Άρα, τελικά, το ερώτημα είναι κατά πόσον εμείς θέλουμε και κατά πόσον τα παιδιά μας θέλουν να τα έχουμε αγκαλιά.

Μήπως θα «κακομάθω» το μωρό μου αν το φοράω;

Όχι! Είναι αδύνατον να «κακομάθεις» ένα μωρό, γιατί ο μόνος τρόπος που ξέρει για να τραβήξει την προσοχή σου είναι το κλάμα. Η ανάγκη για επαφή και ασφάλεια είναι μία από τις βασικότερες ανάγκες που έχει το μωρό σου, και πρέπει απλά και φυσικά να ικανοποιείται. Έρευνες έδειξαν ότι όσο λιγότερο κλαίει ένα μωρό κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, τόσο λιγότερο θα κλαίει και αργότερα!

Μήπως το παιδί μου θα αργήσει να περπατήσει αν το φοράω;

Το αντίθετο! Η κίνηση που περιλαμβάνεται εξ ορισμού στο babywearing βοηθάει τη σωματική και κινητική ανάπτυξή του. Επίσης, τα μωρά που περνούν αρκετό χρόνο σε μάρσιππο αγκαλιάς γίνονται πιο ανεξάρτητα σε μικρότερη ηλικία.

Μπορώ να φοράω και τα δύο παιδιά μου ταυτόχρονα;

Αν αντέχεις, φυσικά! Αυτό που προτείνουμε, συνήθως, είναι να μην το κάνεις για πολλή ώρα, αν το συνολικό βάρος (και των δύο παιδιών) ξεπερνάει τα 15-18 κιλά, ή το βάρος με το οποίο νιώθεις άνετα. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από το βάρος των παιδιών, από το «κίνητρό» σου (ή το πόσο σου χρειάζεται!), από το πόσο συνεργάσιμα είναι τα μωρά σου! Δεν είναι κάτι που θα μπορείς να κάνεις άνετα για πολλή ώρα (ειδικά αν γέννησες πρόσφατα!). Είναι, πάντως, η ιδανική λύση για μικρές διαδρομές.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies