Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Babywearing: Φορέστε το μωρό σας

Babywearing: Φορέστε το μωρό σας

από kmir

28_colicsBabywearing είναι η «τέχνη» να φοράς το μωρό σου, πολύ κοντά στο σώμα σου, με υφασμάτινο μάρσιππο αγκαλιάς (sling).

Όταν φοράμε το μωρό μας, εκείνο νιώθει την αγκαλιά μας, είναι ψηλά, είναι στο επίκεντρο της δράσης (αλλά όχι το επίκεντρο της προσοχής!), νιώθει την καρδιά μας να χτυπάει, νιώθει τη ζέστη του κορμιού μας και την κίνησή μας όπως περπατάμε. Όσο είναι άνετο και ασφαλές στην αγκαλιά μας, για εμάς είναι πιο ελαφρύ και μπορούμε να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα!

Της Στέλλας Σταμουλάκη

 Δεν πρόκειται για καινοτομία! Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, όπως δεν είναι και η ανάγκη! Πολύ πριν εφευρεθούν τα καρότσια, το babywearing ήταν πολύ συνηθισμένο. Οι μητέρες το έκαναν αυτό ανέκαθεν, σε όλα τα μέρη του κόσμου, σε όλες τις κοινωνίες. Έδεναν τα παιδιά πάνω τους και δούλευαν στα χωράφια ή στο σπίτι. Σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και σήμερα, το να φοράει κανείς το μωρό του είναι όχι μόνο συνηθισμένο, αλλά και απαραίτητο.

Γιατί είναι καλό για τη μαμά;

 • Γιατί μπορεί να κάνει δουλειές, να μαγειρέψει, να ασχοληθεί με τον κήπο, ακόμα και να χορέψει, ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί το μωράκι της και του προσφέρει ερεθίσματα για μάθηση.
 • Μπορεί να θηλάσει με ελεύθερα χέρια, ενώ μιλάει στο τηλέφωνο ή ψωνίζει.
 • Μπορεί να έχει το μωρό της κοντά της και ευχαριστημένο, και να παίζει με το μεγαλύτερο παιδί της.
 • Mπορεί να πάει με το μωρό της όπου δεν πάει καρότσι, σε σκάλες, στους στενούς διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, στα χιόνια, σε κάποια έκθεση σ’ ένα μουσείο, στην παραλία.
 • Φορώντας το μωρό της, η μαμά μπορεί άνετα να «συνδεθεί» μαζί του και να του προσφέρει τα ερεθίσματα που χρειάζεται, χωρίς να είναι αναγκαία η λεκτική επικοινωνία. Αυτό βοηθάει πολύ και τις μαμάδες που έχουν επιλόχεια κατάθλιψη.
 • Ειδικά, οι εργαζόμενες μητέρες, που λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι, έχουν την ευκαιρία να δώσουν στο παιδί τους την αγκαλιά που ζητάει όταν επιστρέφουν, εύκολα και άνετα!

Γιατί είναι καλό για τα μωρά;

 • Τα μωρά κλαίνε λιγότερο όταν τα «φοράμε».
 • Βοηθάμε τη νοητική τους ανάπτυξη. Τα μωρά περνούν περισσότερο χρόνο σε κατάσταση «ήσυχης εγρήγορσης» όταν τα φοράμε, δηλαδή είναι σε ιδανική φάση για μάθηση. Οι αισθήσεις τους ερεθίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 • Τα μωρά από την αγκαλιά βλέπουν τον κόσμο όπως τον βλέπουμε κι εμείς, και όχι το ταβάνι πάνω από την κούνια ή τα γόνατα των μεγάλων από το καρότσι. Και αυτά τα ερεθίσματα ευνοούν την πνευματική τους ανάπτυξη.
 • Βοηθάμε τη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Τα μωρά μπορούν άμεσα να αναπτύξουν αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης όταν τα φοράμε.
 • Βοηθάμε τη σωματική τους ανάπτυξη. Τα μωρά «βρίσκουν τον ρυθμό τους» πολύ πιο γρήγορα όταν τα φοράμε, και καταφέρνουν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη ζωή «έξω από τη μήτρα»!
 • Το babywearing είναι, επίσης, εύκολος τρόπος για τους γονείς να βοηθήσουν το μωρό τους να νιώθει άνετα όταν περνάει αρκετό χρόνο με άλλους ανθρώπους (π.χ., νταντά, γιαγιά κ.λπ.). Έχοντας συνηθίσει να είναι μέσα στο sling, το μωρό έχει περισσότερες πιθανότητες να νιώθει οικεία και άνετα, ακόμα κι αν το «φοράει» κάποιος άλλος, εκτός από τη μαμά του!
 • Έρευνες που έγιναν σε πρόωρα μωράκια έδειξαν ότι όταν οι μαμάδες τους τα «φοράνε», παίρνουν περισσότερο βάρος από τα μωράκια που δεν απολαμβάνουν αυτήν τη «ζεστασιά».
 • Το να φοράς το μωρό σου βοηθάει σε περιπτώσεις παλινδρόμησης: τα μωρά μπορούν να είναι σε όρθια θέση (και να θηλάζουν σε όρθια θέση), ελαχιστοποιώντας έτσι την εμφάνιση προβλημάτων παλινδρόμησης και βοηθώντας πάρα πολύ όταν υπάρχουν κολικοί κ.λπ.
 • Γονείς διδύμων ή δύο παιδιών με μικρή διαφορά ηλικίας βρίσκουν πολύτιμο βοηθό τους το babywearing. Το να φοράς δύο μωρά ταυτόχρονα, να θηλάζεις δύο μωρά με ελεύθερα χέρια, να φοράς το μωρό σου καθώς ασχολείσαι με το μεγαλύτερο παιδί σου είναι λύσεις που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σου!
 • Τα παιδιά με αναπηρία ή νοητική υστέρηση ωφελούνται ιδιαίτερα από το babywearing. Οι γονείς παιδιών με αναπηρία, νοητική υστέρηση ή απλώς με υψηλές απαιτήσεις, συχνά αφιερώνουν πολύ από τον χρόνο και από τα χρήματά τους στην προσπάθειά τους να προσφέρουν στα παιδιά τους τα ιδιαίτερα ερεθίσματα που έχουν ανάγκη. Ένας υπέροχος, πανεύκολος και οικονομικός τρόπος είναι το babywearing! Ας σκεφτούμε τα ερεθίσματα που δέχεται το παιδί όταν το φοράμε: ακούει ό,τι ακούμε, βλέπει ό,τι βλέπουμε, κινείται όπως κινούμαστε, γιατί βλέπει συνεχώς το πρόσωπό μας, είναι κοντά στα μάτια μας, στ’ αφτιά μας, στο στόμα μας. Το παιδί βρίσκεται σε συνεχή φυσική επαφή.
 • Γονείς με κινητικά προβλήματα μπορούν, επίσης, να βρουν σημαντική βοήθεια στο babywearing. Αν χρησιμοποιούν αναπηρική πολυθρόνα, ή βρίσκονται σε μια κατάσταση που τους εμποδίζει (προσωρινά ή μόνιμα) να περπατούν, μπορούν να έχουν το μωράκι τους αγκαλιά, ξεκούραστα και άνετα, και τα χέρια τους ελεύθερα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies