Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Baby yoga: ένα δώρο για το μωρό

Baby yoga: ένα δώρο για το μωρό

από kmir

baby-yoga-1Αν δοκιμάσατε να κάνετε γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και σας άρεσε, τότε σας έχουμε καλά νέα. Όταν με το καλό γεννήσετε, μπορείτε να κάνετε γιόγκα μαζί με το μωρό σας. Θα έρθετε πιο κοντά και, φυσικά, θα χαλαρώσετε.

Το μωράκι σας θα το εκτιμήσει δεόντως, παρόλο που δεν θα μπορέσει να σας το πει.

Της Βασιλικής Ξανθού, σε συνεργασία με την Florence Lalanne* 

  • Τι είναι ακριβώς η baby yoga;

Baby yoga είναι η γιόγκα που εφαρμόζεται στη βρεφική ηλικία, αλλά και στη νέα μητέρα. Καλύπτει τις χωριστές ανάγκες των δύο τους ταυτόχρονα, αλλά και την κυριότερη: να είναι μαζί. Ενθαρρύνει τον δεσμό τους. Το μωρό ανακαλύπτει τον κόσμο στην ασφάλεια της αγκαλιάς της μητέρας του και η μητέρα σιγά σιγά ξαναέρχεται σε επαφή με το σώμα της, ύστερα από την εμπειρία του τοκετού. Φροντίζει τον εαυτό της φροντίζοντας και το μωρό της, και αυξάνει έτσι την αυτοπεποίθησή της ως νέα μητέρα  Επίσης, μέσω της φιλοσοφίας της γιόγκας, συγκεκριμένα μέσω των γιάμα και νιγιάμα, θα βρει έναν «αρωγό» να την υποστηρίζει, καθώς αυτή η μεταβατική περίοδος είναι πλούσια σε αμφιβολίες, δυσκολίες και απορίες. Μαμά και μωρό μπορούν να γευτούν στιγμές βαθιάς χαλάρωσης, οι οποίες θα τους αναζωογονούν. Δίνει, επίσης, σε νέες μητέρες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλες μητέρες και να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, σε μια περίοδο που μπορεί να βιώσουν αρκετή μοναξιά. Είναι, μάλιστα, ζωτικής σημασίας η επικοινωνία μεταξύ μητέρας και μωρού και σε σωματικό επίπεδο, μέσω του μασάζ, της αφής και της αλληλοεπίδρασης. Μια τέτοια επαφή δημιουργεί βαθιές ρίζες για υγιή και μακροχρόνια σχέση.

  • Ποια είναι τα στάδια της baby yoga και του βρεφικού μασάζ;

Τα νεογέννητά μέχρι 2-3 μηνών έχουν ανάγκη από ήπια, απαλά ερεθίσματα έως ότου ωριμάσει το νευρικό τους σύστημα και προσαρμοστούν στο καινούργιο τους περιβάλλον. Το μασάζ απαντάει σε αυτή την ανάγκη. Ήπια τεντώματα και τρυφερές ασκήσεις προσφέρουν ένα καλό συμπλήρωμα στο μασάζ. Από κει και πέρα, διευρύνεται το φάσμα των ασκήσεων και κινήσεων, και σταδιακά αυξάνεται η ένταση. Το μασάζ θρέφει εσωτερικά τον πυρήνα του μωρού, μέσω του σώματός του, ενώ η γιόγκα εμπλουτίζει τις εμπειρίες του στον χώρο. Το μασάζ στη βρεφική ηλικία είναι θεμελιώδης και αναγκαία συνθήκη. Το μωρό δεν υπάρχει χωρίς αφή. Φανταστείτε ότι στους εννέα μήνες που διαρκεί η εγκυμοσύνη το μωρό ήταν λουσμένο από… αφή. Για μιαν απαλή και ομαλή μετάβαση στο καινούργιο του περιβάλλον και στις νέες συνθήκες επιβίωσης χρειάζεται να βρει αυτή την επαφή και έξω από την κοιλιά. Το μασάζ απαλύνει πόνους και δυσκολίες και ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος, και θα παραμείνει εφ’ όρου ζωής ένας τρόπος βαθιάς επικοινωνίας, αλλάζοντας μορφές, διάρκεια, συχνότητα καθώς μεγαλώνει το παιδί. Για το μασάζ χρησιμοποιείται απλό φυτικό λάδι, βιολογικής καλλιέργειας. Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, το λάδι, βοηθώντας στις κινήσεις του μασάζ, θρέφει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού και δεν υπάρχει κίνδυνος αν βάλει τα χέρια του στο στόμα. Είναι ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος.

Η γιόγκα καλλιεργεί την ισορροπία ανάμεσα στο πνεύμα και το σώμα. Είναι η επέκταση του μασάζ, χωρίς να μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσά τους. Μασάζ και γιόγκα λειτουργούν σαν ζυγαριά, όπου, ανάλογα με τις ανάγκες, γέρνει προς τη μια ή την άλλη μεριά. Το μωρό εξερευνά το σώμα του στην ασφάλεια της αγκαλιάς της μητέρας του. Άσκηση με την άσκηση, ξετυλίγουν σωματικές δεξιότητες και συναισθηματικές εμπειρίες… Μπροστά, κάτω, δεξιά, απαλά, γρήγορα, στοργικά, ξαφνικά, ηχητικά, ξαπλωτά, μπρούμυτα, χέρια, πόδια και ατελείωτοι συνδυασμοί που λύνουν το σώμα του μωρού, που εμπλουτίζουν την αντίληψή του, που ικανοποιούν τη δίψα του… για ζωή!

  • Παράλληλα με τη γιόγκα υπάρχει και μουσική υπόκρουση που ενισχύει το κλίμα χαλάρωσης;

Η ανακάλυψη του περιβάλλοντος γίνεται μέσω των πέντε αισθήσεων, και η μουσική έχει προνομιακή θέση, αφού μπορεί να καλλιεργεί πολλές δεξιότητες, είτε σε σωματικό (συντονισμός κινήσεων, ρυθμός), είτε σε συναισθηματικό επίπεδο (ενθαρρύνει τη χαλάρωση, την έκφραση).

  • Τι ηλικία θα πρέπει να έχει ένα μωρό για να κάνει baby yoga; Μπορούν να κάνουν γιόγκα και μεγαλύτερα παιδιά;

Η γιόγκα είναι ένα ολιστικό σύστημα για την εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης σε όλο το φάσμα της: σωματική, συναισθηματική, νοητική, ψυχική. Δεν έχει αρχή, ούτε τέλος. Απλώς, ανάλογα με το κάθε αναπτυξιακό στάδιο, η γιόγκα προσφέρει ουσιαστικές και ποικίλες τεχνικές και γνώσεις. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε γιόγκα εγκυμοσύνης, γιόγκα για βρέφη/νέες μητέρες, γιόγκα για παιδιά, γιόγκα για εφήβους, γιόγκα για την τρίτη ηλικία.

  • Μια γυναίκα που θα παρακολουθήσει baby yoga θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μόνη στο σπίτι της τις τεχνικές που θα μάθει;

Αυτό είναι ο σκοπός. Η μητέρα παίρνει γνώσεις, ιδέες, τεχνικές, λύσεις, βιώματα… που θα την βοηθήσουν στην καθημερινότητά της με το μωρό. Μαθαίνει ποιες είναι οι ανάγκες του μωρού, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής του, αλλά το κυριότερο: μαθαίνει παρατηρώντας το μωρό της.

Διάρκεια σεμιναρίων

Ενδεικτικά, μπορούμε να πούμε ότι το σεμινάριο του μασάζ απευθύνεται σε μωρά κάτω των 6 μηνών και απαντάει ουσιαστικά στις ανάγκες του. Περιλαμβάνει 4 συναντήσεις (μια φορά την εβδομάδα) των 2 ωρών και δίνει τη δυνατότητα στη νέα μητέρα να μπορεί να το εφαρμόσει στην καθημερινότητά της. Αλλά, όπως επισημάναμε, το μασάζ είναι «εργαλείο» που θα διαρκέσει μια ζωή, είναι τρόπος επικοινωνίας.

Η βρεφική γιόγκα απευθύνεται σε μωρά από 3-4 μηνών και άνω, και ένας πλήρης κύκλος περιλαμβάνει 6 συναντήσεις των 2 ωρών. Είναι μια καλή πρόταση για ένα ουσιαστικό δώρο για τη μητέρα και το μωρό της.

Η γιόγκα για νέες μητέρες και η γιόγκα για μωρά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για να είναι καλά ένα μωρό, πρέπει η μητέρα του να είναι καλά, και αντίστροφα. Η baby yoga δεν αφορά μόνο το μωρό, αφορά τις ανάγκες του μωρού και της μητέρας.

Κάθε μάθημα ακολουθεί ένα «πρόγραμμα», το οποίο περιέχει ποικίλες τεχνικές για εκτόνωση, εξερεύνηση, χαλάρωση… συζήτηση για θέματα αναφορικά με τη μητρότητα, πληροφόρηση για την ανάπτυξη του μωρού και για το πώς οι μητέρες μπορούν να εκπληρώνουν τις ανάγκες του μωρού με αυτές τις τεχνικές.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies