Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΕλέυθερος Χρόνος - Διασκέδαση Το πιο βρώμικο αντικείμενο στη κουζίνα είναι…

Το πιο βρώμικο αντικείμενο στη κουζίνα είναι…

από kmir

KouzinaΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας μελέτησαν ένα χρηστικό αντικείμενο που υπάρχει σε όλες τις κουζίνες από πέντε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε ποσοστό 89% το εν λόγω αντικείμενο φιλοξενούσε εντερικά βακτήρια και ειδικότερα το 25,6% E.coli.

Αν και δεν πηγαίνει εύκολα το μυαλό, πρόκειται για τις πετσέτες της κουζίνας, με τις οποίες σκουπίζουμε τα πιάτα και τα χέρια μας και σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες φιλοξενούν αποικίες επικίνδυνων βακτηρίων.

«Η συχνή μόλυνση του σφουγγαριού της κουζίνας και των πετσετών υποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα μπορούσε να παίξει ρόλο ως προς την μόλυνση των τροφίμων και των χεριών μας» αναφέρουν οι επιστήμονες. «Στη μελέτη μας εξετάσαμε την εμφάνιση των βακτηρίων στις πετσέτες της κουζίνας, όπου πολλές φορές στεγνώνουμε τα πιάτα και τα χέρια μας, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες στον χώρο» προσθέτουν.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν 82 πετσέτες κουζίνας που συνέλεξαν από διάφορες πόλεις. Η πλειοψηφία τους φάνηκε να φιλοξενεί εντερικά βακτήρια, τα οποία αναπαράγονται ταχύτατα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην κουζίνα και μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις.

«Μπορεί να νομίζουμε ότι καθαρίζουμε τον πάγκο π.χ. σκουπίζοντάς τον με μια πετσέτα, προτού ακουμπήσουμε το φαγητό επάνω του. Αν όμως η πετσέτα που χρησιμοποιούμε είναι βρώμικη, τότε απλά μεταφέρουμε εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια στο φαγητό μας» εξηγεί η ερευνήτρια Κέλι Ρέινολντς.

Η ίδια υποστηρίζει πως ο μόνος τρόπος για να διατηρούμε τις πετσέτες της κουζίνας πραγματικά καθαρές είναι να τις πλένουμε μετά από κάθε χρήση. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου πρακτικό, η ίδια προτείνει τη βύθισή τους σε νερό με χλώριο και στη συνέχεια το άπλωμά τους για να στεγνώσουν πλήρως.

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies