Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Γιορτές & πολλαπλή νοημοσύνη!

Γιορτές & πολλαπλή νοημοσύνη!

από kmir

BoyWinterΟ Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του χρόνου! 

Είναι ο μήνας που συνδέεται με τη χαρά, τη διασκέδαση, τα δώρα, τα γλυκά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τον Άι Βασίλη!

Από την Έρη Μπασιούκα, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική εποχή για όλους μας, πόσο μάλλον για τα παιδιά, να αναπτύξουν όλα τα είδη νοημοσύνης που ανέφερε ο Gardner στην θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.

Δεχόμενος πολλά και ποικίλα ερεθίσματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος, δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο να ανθίσει απελευθερώνοντας όλο το δυναμικό του.

Ίσως αν το σκεφτούμε από αυτή την οπτική γωνία, μπορεί η περίοδος αυτή να είναι η κατ΄εξοχήν πιο σημαντική για τον άνθρωπο, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες κατά τη διάρκεια του έτους, για δύο κυρίως λόγους, διότι:

-Τις γιορτινές μέρες διακόπτουμε, όσα κάνουμε στην καθημερινότητά μας και έτσι χαλαρώνουμε από τους ρυθμούς της και τις απαιτήσεις της!!

Η γιορτινή ατμόσφαιρα μας δίνει την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη χαρά, τη διασκέδαση, την διαφορετικότητα και την ανεμελιά «χωρίς ενοχές»!

Όταν έχουμε τονώσει τη θετικότητα μας και νιώθουμε πιο ανάλαφροι και ξεκούραστοι έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε ο εγκέφαλός μας να έρθει σε επαφή με όλα όσα του χρειάζονται, δεδομένου ότι υπάρχει περισσότερο ελεύθερος χρόνος τώρα τις γιορτές, να αδράξουμε την ευκαιρία και να την αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά προκειμένου να τροφοδοτηθούμε πολυεπίπεδα.

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα ταξίδια, τα κάλαντα, οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες, ο εθελοντισμός, η αγορά των δώρων και πολλές άλλες δραστηριότητες με τις οποίες είναι γεμάτος ο μήνας που διανύουμε, είναι εξαίρετες ευκαιρίες για τα παιδιά να ενδυναμώσουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω όλα τα είδη νοημοσύνης που διαθέτουν.

Οι πιο κάτω τρόποι βασίζονται στα πλούσια ερεθίσματα της εποχής και έχουν στόχο την καλλιέργεια της πολλαπλής νοημοσύνης σε ολόκληρη την οικογένεια και κυρίως στα παιδιά.

Προσαρμόζουμε τις προτάσεις ανάλογα με την ηλικία, την επιθυμία και τις ικανότητες του παιδιού μας.

Picture-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picture-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies