Αρχική Είμαι ΈγκυοςΣτάδια Εγκυμοσύνης Ασθένειες στην κύηση

Ασθένειες στην κύηση

από kmir

 

asthenies-2Κυτταρομεγαλοιός

Μια άλλη ασθένεια προέρχεται από τον κυτταρομεγαλοιό, με συμπτώματα παρόμοια μ’ εκείνα του κρυολογήματος (καταβολή, χαμηλή πυρετική κίνηση και καταρροή), και μεταδίδεται με τη στενή επαφή σωματικών υγρών. Πολλοί άνθρωποι έχουν αντισώματα για τον κυτταρομεγαλοιό, χωρίς να θυμούνται ότι νόσησαν απ’ αυτόν, γεγονός που προστατεύει τις γυναίκες κατά την κύηση, γιατί η επαναδραστηριοποίηση  της λοίμωξης, κατά τη διάρκεια μιας κύησης, είναι σπάνια. Οι γυναίκες που δεν έχουν αντισώματα, πρέπει να προσέχουν, κατά τη διάρκεια της κύησης, και ν’ αποφεύγουν τις πολύ στενές επαφές με άλλους ανθρώπους, γιατί η νόσηση, κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Τοξόπλασμα

Επίσης, ένα άλλο μικρόβιο είναι το τοξόπλασμα, το οποίο βρίσκεται στα κόπρανα της γάτας, σε όχι καλά πλυμένα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά (όπως το μαρούλι και το λάχανο στις σαλάτες) και στο μισοψημένο χοιρινό κρέας, γι’ αυτό συμβουλεύουμε τις γυναίκες που είναι έγκυες και δεν έχουν αντισώματα για το τοξόπλασμα, να αποφεύγουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, γιατί η νόσηση μπορεί να είναι καταστροφική για το έμβρυο. Βέβαια, στη διάρκεια μιας κύησης, μαζί με τις γενικές εξετάσεις, παρακολουθούμε την αντισωματική κατάσταση της γυναίκας, για να διαπιστώσουμε αν συμβαίνει ορομετατροπή της και να πράξουμε ανάλογα.

Ηπατίτιδα

Άλλες ασθένειες είναι οι ηπατίτιδες, με πιο κοινή την ηπατίτιδα Β’, από την οποία πάσχει περίπου το 5% του πληθυσμού (και είναι εκείνοι που έχουν αυστραλιανό αντιγόνο (;;;) θετικό). Αυτό δεν εμποδίζει τις γυναίκες να χαρούν τη μητρότητα, απλώς είναι καλύτερα η γέννηση να γίνεται με καισαρική, γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης στο έμβρυο με φυσιολογικό τοκετό. Μετά τη γέννηση, ακολουθεί εμβολιασμός του εμβρύου. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το κατά πόσον είναι ασφαλές να θηλάζουν το μωρό τους, αλλά γι’ αυτό καλύτερα να ακολουθούν τις συμβουλές του παιδίατρου που παρακολουθεί το μωρό τους.

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων

Τον τελευταίο διάστημα είναι πολύ συχνή η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Πολλές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της κύησης, επειδή πέφτει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, επανεμφανίζουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Τότε πρέπει να γίνεται η γέννηση με καισαρική τομή, γιατί το έμβρυο μπορεί να μολυνθεί κατά τον φυσιολογικό τοκετό και να παρουσιάσει θηλωμάτωση του αναπνευστικού συστήματος.

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Το ίδιο συμβαίνει με τον έρπη των γεννητικών οργάνων, μια ίωση που κάνει κύκλους κατά περιόδους και εμφανίζει ένα μικρό έλκος στα γεννητικά όργανα. Αν την ώρα έναρξης του τοκετού υπάρχει ενεργή λοίμωξη, τότε και πάλι είναι πιο ασφαλές για το μωρό να γεννηθεί με καισαρική τομή, γιατί ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή από τη μολυσμένη περιοχή, ενώ σπάνια μολύνεται όσο είναι στην κοιλία της μητέρας. Η λοίμωξη του νεογνού με τον ιό του έρπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, ακόμα και θανατηφόρα, γι’ αυτό καλύτερα να είναι κανείς ασφαλής με τη διενέργεια καισαρικής.

Η συμβουλή μας

Γενικά, στη διάρκεια της κύησης, μια γυναίκα είναι πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχει τον εαυτό της και το μωρό που μεγαλώνει μέσα της, να ξεκουράζεται όσον το δυνατό περισσότερο και να τρέφεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Επίσης, αν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που την ανησυχεί, να συμβουλεύεται τον γιατρό της, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει στο αρχικό του στάδιο, για να μην επηρεάσει την κύησή της και να φέρει στον κόσμο ένα υγιές μωρό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies