Αρχική Είμαι ΈγκυοςΣτάδια Εγκυμοσύνης Ασθένειες στην κύηση

Ασθένειες στην κύηση

από kmir

asthenies-1Κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, ελπίζει ότι η κύηση θα εξελιχθεί ομαλά και θα αποκτήσει ένα υγιές μωρό.

Συμβαίνει, όμως, κάποιες γυναίκες να αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια μιας κύησης, άλλες φορές από ένα απλό κρυολογημα και άλλες φορές από κάτι σοβαρότερο. Παρ’ όλα αυτά, με λίγη προσοχή και στενή ιατρική παρακολούθηση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Της δρ Ευθυμίας Ν. Κουτρουμπή, μαιευτήρος-χειρουργού γυναικολόγου

Το κρυολόγημα

Ένα πολύ κοινό φαινόμενο είναι οι ιώσεις, το κρυολόγημα που ταλαιπωρεί πολλές εγκύους, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Όταν ανεβάζουν πυρετό, ανησυχούν για την υγεία του εμβρύου και πολλές παίρνουν πανικόβλητες τον γιατρό τους για συμβουλές. Γενικά, στην κύηση η λήψη παρακεταμόλης (το γνωστό Depon) ως αντιπυρετικό είναι ασφαλής σε μικρές δόσεις. Η ασπιρίνη καλύτερα ν’ αποφεύγεται. Επίσης, υπάρχουν αντιβιοτικά που η χρήση τους έχει αποδειχθεί ασφαλής στην κύηση, όπως η αμοξυκιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες, καθώς και οι μακρολίδες. Ποιο αντιβιοτικό θα πάρουν και πότε, μόνον ο γιατρός τους μπορεί να τους το συνταγογραφήσει, γιατί εκείνος ξέρει ποιο είναι πιο ασφαλές για εκείνες και το έμβρυο που κυοφορούν.

Τα μικρόβια

Στην αρχή μιας κύησης, ο μαιευτήρας στέλνει τη γυναίκα να υποβληθεί σε καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού, για να διαπιστωθεί αν πάσχει από συγκεκριμένα μικρόβια, όπως είναι ο αιμόφιλος του κόλπου, τα μυκοπλάσματα και τα χλαμύδια, που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη ρήξη των υμένων στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ή σε αποβολές όσον αφορά στα χλαμύδια. Αν εντοπιστεί κάποιο απ’ αυτά τα μικρόβια, υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να πάρει η γυναίκα και ο σύντροφός της, με ασφάλεια, όπως οι μακρολίδες, και να τα καταπολεμήσει. Οι μυκητιάσεις, κατά τη διάρκεια μιας κύησης, είναι συχνές γιατί αλλάζει το περιβάλλον του κόλπου, δεν είναι επικίνδυνες και αν προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως κνησμό, μπορεί να καταπολεμηθούν με μια τοπική αλοιφή, και στους δύο συντρόφους. Γενικά, στην κύηση αυξάνονται πολύ τα κολπικά υγρά, γεγονός που ανησυχεί τις γυναίκες. Αν έχει γίνει καλλιέργεια και δεν έχει βρεθεί κανένα παθογόνο μικρόβιο, πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο.  Τους πρώτους μήνες της κύησης γίνεται έλεγχος για ορισμένες ασθένειες, όπως η ερυθρά, ο κυτταρομεγαλοιός και το τοξόπλασμα, για να διαπιστωθεί αν μια γυναίκα έχει έρθει σε επαφή με αυτά τα μικρόβια και τους ιούς, και αν έχει αντισώματα που την προστατεύουν σε περίπτωση επαφής της, εκ νέου, στη διάρκεια της κύησης.

Η ερυθρά

Στην περίπτωση της ερυθράς, το 80% του πληθυσμού έχει αντισώματα (τα IgG είναι θετικά), γιατί έχει ανοσοποιηθεί ακόμα κι αν δεν έχει νοσήσει εμφανώς. Το υπόλοιπο 20%, που δεν έχει αντισώματα, μπορεί να εμβολιαστεί με το τριπλό εμβόλιο, αν το ανακαλύψει πριν από την κύηση, αλλά πρέπει να περάσουν περίπου έξι μήνες πριν προβεί σε μια εγκυμοσύνη. Αλλιώς πρέπει, κατά τη διάρκεια της κύησης, η γυναίκα που δεν έχει αντισώματα να προσέχει πολύ τις επαφές της, ιδίως με παιδιά, γιατί αν νοσήσει στη διάρκεια της κύησης, το έμβρυο μπορεί να παρουσιάσει βλάβες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη διακοπή της κύησης. Γι’ αυτό, καλό είναι οι γυναίκες που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν έλεγχο για το αν έχουν αντισώματα για την ερυθρά, πριν μείνουν έγκυες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies