Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΠροετοιμασία Αποβολή ή Περίοδος;

Αποβολή ή Περίοδος;

από kmir

dystyxia-laxtaraΗ περίοδος μου αυτό το μήνα κράτησε πάνω από 15 μέρες και ο γιατρός μου, μου είπε ότι μπορεί να ήταν αποβολή. Είναι δυνατόν; Πως μπορώ να το διαπιστώσω;».

Του Χάρη Χ. Χηνιάδη Μαιευτήρα, Χειρούργου, Γυναικολόγου, www.hiniadis.com

Μια αιμορραγία λοιπόν που έρχεται στο ίδιο χρονικό σημείο με την αναμενόμενη έμμηνο ρύση μπορεί θεωρητικά να οφείλεται σε αποβολή σε πολύ πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή η τα χαρακτηριστικά της αιμορραγίας μπορεί και να διαφέρουν από την περίοδο. Πρακτικά ο μόνος τρόπος να το επιβεβαιώσουμε είναι να κάνουμε έλεγχο της χοριακής γοναδοτροπίνης πριν ή μόλις αρχίσει η αιμορραγία.

Το ότι η αιμορραγία όμως διαρκεί περισσότερο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται περί αποβολής. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο είναι λιγότερο πιθανό από μια τυχαία ορμονική διαταραχή ή ακόμα και την ύπαρξη ενδομήτριου πολύποδα, ειδικά σε γυναίκες άνω των 35 ή υπέρβαρες.

Πριν λοιπόν κάνουμε μια τέτοιου είδους εικασία ή διάγνωση θα πρέπει να διερευνήσουμε αν υπάρχουν άλλοι λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πολυήμερη αυτή αιμορραγία.

Το αναλυτικό ιστορικό, η κλινική εξέταση, και φυσικά το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι απαραίτητα για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα. Εάν βέβαια η αρχική μας υποψία για εγκυμοσύνη επιβεβαιωθεί με τεστ ούρων ή καλύτερα αίματος τότε μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για αποβολή.

Με λίγα λόγια, η σωστή αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού, τόσο από την γυναίκα όσο και από τον γυναικολόγο της πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπευθυνότητα ακόμη και εάν πρόκειται για ένα φαινομενικά αθώο και εύκολο στη διάγνωσή του πρόβλημα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies