Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Απογαλακτισμός!

Απογαλακτισμός!

από kmir

 

Συχνότητα γευμάτων!

Λόγω της περιορισμένης πεπτικής ικανότητας και τις μεγάλες απαιτήσεις του βρέφους σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά, συχνά και πυκνά θρεπτικά.

Ο WHO συστήνει την παροχή 2-3 γευμάτων την ημέρα σε θηλάζοντα βρέφη 6-8 μηνών και 3-4 γεύματα την ημέρα για βρέφη 9-24 μηνών και 1-2 θρεπτικά σνακ την ημέρα και στις δύο περιπτώσεις.

Για τα βρέφη που δεν θηλάζουν τα γεύματα πρέπει να είναι 4-5 την ημέρα μαζί με 1-2 σνακ.

Μέθοδοι διευκόλυνσης αποδοχής νέων τροφίμων!

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που θήλαζαν πριν τον απογαλακτισμό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δεχτούν «νέα» τρόφιμα πιο εύκολα σε αντίθεση με τα μη θηλάζοντα βρέφη. Παρόλα αυτά και οι δύο κατηγορίες, άπαξ και ξεκινήσουν τη διαδικασία του απογαλακτισμού χρειάζονται επαναλαμβανόμενη έκθεση σε κάθε καινούργιο τρόφιμο μέχρι να το αποδεχτούν.

Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ότι τα βρέφη αρχίζουν να καταναλώνουν αρκετή ποσότητα από ένα πολτοποιημένο φρούτο ή λαχανικό μετά από 8-9 συνεχόμενες φορές που τους προσφέρθηκε. Για κάθε καινούργια γεύση λοιπόν χρειάζεται επιμονή.

Μην παρατάτε τη δοκιμή με την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια.

Γκριμάτσες δυσαρέσκειας ή αναγούλα δεν αποτελούν λόγους να μη δώσουμε ξανά το συγκεκριμένο τρόφιμο στο βρέφος.

Ακόμη ένας παράγοντας που συμβάλει στην αποδοχή νέων τροφίμων είναι να έρχεται σε επαφή με ποικιλία γεύσεων μεταξύ των γευμάτων.

Έρευνα έδειξε ότι βρέφη που κατανάλωναν διαφορετικά αμυλώδη λαχανικά κάθε μέρα, έτρωγαν περισσότερα καρότα αργότερα σε σχέση με τα βρέφη που κατανάλωναν μόνο καρότα σε κάθε γεύμα.

Μπορείτε για παράδειγμα να προσφέρετε καρότο, πατάτα, κολοκυθάκι, αρακά, γλυκοπατάτα εναλλάξ και να το βοηθήσετε να έρθει σ επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις για την ηλικία του γίνεται. Έτσι η ποικιλία είναι σημαντική ακόμη και από το πρώτο στάδιο του απογαλακτισμού στους 5-6 μήνες.

Όσο πιο σύντομα γίνεται η εισαγωγή των πρώτων συμπληρωματικών τροφών ( φρούτων και λαχανικών) τόσο πιο αυξημένη είναι η κατανάλωσή τους στα 6-8 χρόνια ζωής του παιδιού. Οπότε αυτό ευνοεί την δημιουργία και διατήρηση υγιεινών συνηθειών στη ζωή του προλαμβάνοντας προβλήματα βάρους ή υγείας αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Το ίδιο ισχύει και για το αν αυτά τα φρούτα και λαχανικά που εισάγονται στο διαιτολόγιό του είναι ωμά ή παρασκευασμένα στο σπίτι.

Τα «σπιτικά μαγειρεμένα» νέα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται κατά τον απογαλακτισμό, έχουν συσχετιστεί με αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην παιδική ηλικία (7 ετών) σε αντίθεση με την κατανάλωση έτοιμων βρεφικών τροφών.

Ειδικά στην εποχή της κρίσης όπου ζούμε, αυτή η διαπίστωση πρέπει να αποτελέσει τροφή για σκέψη για τις νέες μητέρες και να τις κινητοποιήσει να ετοιμάζουν σπιτικές βρεφικές τροφές, γιατί εκτός από το ότι είναι πιο θρεπτικές και παρασκευάζονται με φρέσκα και ελεγμένα υλικά, είναι σίγουρα και πιο οικονομικές.

www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies