Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Απογαλακτισμός!

Απογαλακτισμός!

από kmir

apogalaktismosΟ απογαλακτισμός θεωρείται η πρώτη προσπάθεια του βρέφους από την πλήρη διατροφική εξάρτηση προς την διατροφική ανεξαρτησία.

Της Παπαδοπούλου Περσεφόνης, Διατροφολόγου-Διαιτολόγου MSc

Πιο συγκεκριμένα, είναι η προοδευτική μεταφορά του παιδιού από την αρχική αποκλειστική, ενός είδους, τροφή (γάλα) στην οικογενειακή διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών.

Τα πρώτα «κατάλληλα» τρόφιμα απογαλακτισμού προτάθηκαν το 1500 μ.χ και βασίζονταν κυρίως σε δημητριακά και αγελαδινό γάλα. Το 1867 η βιομηχανία βρεφικής διατροφής ξεκίνησε την πορεία της με μείγματα αλευριού και γάλακτος.

Καθ’ όλο τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στην βρεφική διατροφή με κύριο χαρακτηριστικό την εισαγωγή των στερεών τροφών και πότε αυτή πρέπει να γίνεται.

Το 1920 συστηνόταν η εισαγωγή μια σούπας λαχανικών στους 18 μήνες ζωής, ενώ το 1953 συστήθηκε η εισαγωγή δημητριακών στις 2-3 μέρες ζωής του βρέφους!

Πλέον οι οδηγίες του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας (WHO) είναι αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες ζωής και σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών αργότερα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την παιδική γαστρεντερολογία και διατροφή (ESPGHAN) συστήνει η εισαγωγή των στερεών τροφών να γίνεται όχι νωρίτερα από τις 17 εβδομάδες και όχι αργότερα από τις 26 εβδομάδες ζωής του βρέφους.

Μετά από αυτό το διάστημα το μητρικό γάλα είναι ανεπαρκές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του βρέφους σε ενέργεια, πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνης D.

Αντίθετα, η πρόωρη εισαγωγή τροφών πριν τους 4 μήνες που συνηθίζεται στον Δυτικό κόσμο, εκτός του ότι υπονομεύει τον μητρικό θηλασμό, έχει συνδεθεί με περιστατικά ταχείας ανάπτυξης και παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή αλλά και με την ανάπτυξη λοιμώξεων.

Επίσης η πρόωρη κατανάλωση Νατρίου πιθανόν να «προγραμματίζει» το βρέφος για την εμφάνιση υπέρτασης και την ανάπτυξη προτίμησης σε αλμυρές γεύσεις. Το ίδιο ισχύει και για την κοιλιοκάκη όπου συστήνεται η εισαγωγή γλουτένης στη διατροφή του βρέφους μεταξύ του 4ου και του 7ου μήνα ζωής και παράλληλα με τον μητρικό θηλασμό.

Αλλαγές στη φυσιολογία του βρέφους που επηρεάζουν την εισαγωγή των τροφών!

Το βρέφος κατά τη μετάβαση από μια πλήρως υγρή διατροφή σε μια με αυξανόμενη ποικιλία συμπληρωματικών τροφών εκτός του γάλακτος, μπορεί να αντιμετωπίσει τρόφιμα και υφές για τα οποία απαιτούνται επαρκώς ανεπτυγμένες στοματοκινητικές δεξιότητες κι ένα ώριμο πεπτικό, νεφρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάθε ένα από αυτά όμως αναπτύσσεται και ωριμάζει σε διαφορετικό στάδιο της ανάπτυξης του βρέφους.

Νεφρικό σύστημα: ωριμάζει τάχιστα ώστε είναι ικανό να μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών από τον 4 μήνα.

Πεπτικό σύστημα: οι διάφορες λειτουργίες του πεπτικού συστήματος δεν ωριμάζουν ομοιόμορφα. Για παράδειγμα, η απορρόφηση του λίπους φτάνει τα επίπεδα ενηλίκων στους 6 μήνες ενώ η λιπάση στα δύο πρώτα χρόνια, το γαστρικό οξύ και η πεψίνη είναι σε θέση να αφομοιώσουν την πρωτεΐνη στους 4 πρώτους μήνες, ενώ η παγκρεατική αμυλάση αρχίζει να συμβάλλει στην πέψη των αμύλων στο τέλος του πρώτου έτους ζωής του βρέφους.

Νευρομυικό σύστημα: στους 5 μήνες έχει αναπτύξει το αντανακλαστικό της μάσησης, ενώ στους 8 μήνες μπορεί να καθίσει χωρίς υποστήριξη και να φάει πολτοποιημένες τροφές.

Στους 9-12 μήνες έχει αναπτύξει την ικανότητα να τρώει μόνο του φαγητό που τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια (κατάλληλα τροποποιημένο) και να πίνει από φλιτζάνι χρησιμοποιώντας και τα δύο του χέρια.

Έτσι στην αρχή το βρέφος μπορεί να πίνει μόνο υγρό γάλα, όμως περί τους 5-6 μήνες ζωής θα αρχίσει την προσπάθεια να γευτεί αραιές κρεμώδεις υφές, οι οποίες με τον καιρό θα αρχίσουν να αποκτούν πυκνότερη σύσταση.

Πριν τον πρώτο χρόνο ζωής θα δοκιμάσει τροφές πιο συμπαγείς όπως μαλακό, βρασμένο καρότο και πατάτα και αργότερα λιγότερο λείες και ξηρές τροφές όπως σταφίδες, μακαρόνια, μπισκότα που βοηθούν και τα δόντια που εκφύονται

Κατά το ίδιο διάστημα εκτυλίσσεται και μια παράλληλη ωρίμανση της γλώσσας (μαθαίνει πρώτα το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό), αντιλαμβάνεται τη διαφορά στη θερμοκρασία του κάθε φαγητού και η μύτη του εκπαιδεύεται στις διαφορετικές τους οσμές.

Picture-1

Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι γονείς είναι ότι το κάθε βρέφος έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και κινητικής προόδου και αυτός θα καθορίσει την πρόοδο της εισαγωγής των συμπληρωματικών τροφών.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies