Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου!

Απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου!

από kmir

TestAimatosΤα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στην ηλικία των 2 εβδομάδων, η δακρύρροια γίνεται εντονότερη κατά το θηλασμό, καθώς και κάθε φορά που κρυολογεί ή κλαίει το βρέφος.

Του Νίκου Βαράκη, παιδιάτρου, www.paidiatre.gr

Το 70% αυτοϊώνται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, ενώ 90% μέχρι το τέλος του 1ου χρόνου για αυτό και αρχικά η θεραπεία είναι συντηρητική.

Τι πρέπει να κάνω;

Πλύσεις, αρχικά με φυσιολογικό ορό και στην συνέχεια με χαμομηλόνερο (Καλό είναι να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένες γάζες.

Κάθε φορά που καθαρίζετε το ματάκι να πετάτε την γάζα, χωρίς να την χρησιμοποιήσετε ούτε καν στο ίδιο μάτι και σίγουρα όχι από μάτι σε μάτι!

Τοπικά θερμά επιθέματα (κομπρέσες) με χαμομηλόνερο Μαλάξεις με φορά από πάνω προς τα κάτω, αλλά και αντίστροφα από την άκρη του ματιού, παράλληλα με τη μύτη, προς την άκρη της μύτης-τα ρουθούνια- και πάλι προς τα πάνω(προσοχή στις οδηγίες από τον παιδίατρο), συνήθως αρκούν 3-5 μαλάξεις 2-3φορές/μέρα.

Τοπικά αντιβιοτικά κολλύρια στην περίπτωση επιμόλυνσης, όταν δηλαδή παρ όλες τις πλύσεις η εικόνα χειροτερεύει και το βρέφος δυσκολεύεται μέχρι και να “ξεκολλήσει”- ανοίξει το μάτι του, πάντα μετά από επικοινωνία με τον παιδίατρο του μωρού.

Πότε να ανησυχήσω;

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εάν ο ερεθισμός επεκταθεί και γύρω από τα μάτια-στα βλέφαρα- ή το βρέφος παρουσιάσει πυρετό, πρέπει άμεσα να εκτιμηθεί από παιδίατρο για να αποκλειστεί η περικογχική κυτταρίτιδα, κατάσταση που απαιτεί νοσοκομειακή αντιμετώπιση με ενδοφλέβια αντιβίωση.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies