Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Από παιδί έφηβος… Τι αλλάζει;

Από παιδί έφηβος… Τι αλλάζει;

από kmir

Γνωστικές αλλαγές του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της εφηβείας:

Στην πρόωρη εφηβεία, τα παιδιά γίνονται ικανά να σκεφτούν για τις ιδέες και για τα πράγματα που δεν μπορούν να δουν ή να αγγίξουν.

Γίνονται ικανότερα στο να σκέφτονται τα προβλήματα και να βλέπουν τις συνέπειες των διαφορετικών απόψεων ή των ενεργειών. Για πρώτη φορά, μπορούν να σκεφτούν για το τι θα μπορούσε να είναι, αντί αυτό που είναι.

Γίνονται πρόθυμοι να αποκτήσουν και να εφαρμόσουν τη γνώση και να εξετάσουν μια σειρά από ιδέες ή επιλογές. Αυτές οι διανοητικές αλλαγές μεταφέρονται επίσης και στην συναισθηματική ζωή τους.

Μέσα στην οικογένεια, παραδείγματος χάριν, η ικανότητα της λογικής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ένας νέος έφηβος μιλά και ενεργεί με τους γονείς του.

Αρχίζει να αντιλαμβάνεται πώς οι γονείς του θα αντιδράσουν σε κάτι που λέει ή κάνει και μπορεί να προετοιμάζει μια απάντηση ή μια εξήγηση.

Αυτές οι διανοητικές αλλαγές οδηγούν τους εφήβους θεωρήσουν ποιοι είναι και ποιοι μπορούν να γίνουν. Αυτό είναι μια διαδικασία αποκαλούμενη σχηματισμός ταυτότητας και είναι μια σημαντική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Οι περισσότεροι έφηβοι θα ερευνήσουν μια σειρά των πιθανών ταυτοτήτων. Περνούν από «τις φάσεις» που σε έναν γονέα μπορούν να φανούν να είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες.

Πράγματι, οι έφηβοι που δεν περνούν από αυτήν την περίοδο εξερεύνησης διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για ψυχολογικά προβλήματα, ειδικά κατάθλιψη, όταν θα ενηλικιωθούν.

Ακριβώς σαν ενήλικας, με περισσότερες εμπειρίες και γνωστική ωριμότητα μπορεί να αγωνιστεί με τους διαφορετικούς ρόλους του, προσπάθεια των εφήβων στην ανάπτυξη μιας αίσθησης για το ποιοι είναι.

Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι διαδραματίζουν τους διαφορετικούς ρόλους με τους διαφορετικούς ανθρώπους: γιος ή κόρη, φίλος, συμμαθητής, σπουδαστής, εργαζόμενος και ούτω καθ’εξής.

Οι έφηβοι μπορούν να σκεφτούν όπως οι ενήλικεςς, αλλά ακόμα δεν έχουν την εμπειρία που απαιτείται για να ενεργήσουν όπως ένας μεγάλος. Κατά συνέπεια, η συμπεριφορά τους μπορεί να μην συμβαδίζει με τις ιδέες τους.

Παραδείγματος χάριν, το παιδί σας μπορεί να συμμετέχει ανυπόμονα σε έναν περίπατο για να συγκεντρώσει τα χρήματα για να σώσει περιβάλλον-αλλά ρυπαίνει τη διαδρομή που περπατά με τα δοχεία αναψυκτικών. Ή μπορεί να περάσει ένα βράδυ ολόκληρο στο τηλέφωνο ή στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με έναν φίλο για να μιλήσουν για το πόσο αντιπαθούν έναν συμμαθητή τους, επειδή είναι κουτσομπόλης.

Παίρνει χρόνο για τον έφηβο και τους γονείς τους για να προσαρμοστεί σε όλες αυτές τις αλλαγές. Οι αλλαγές όμως αυτές είναι συναρπαστικές. Επιτρέπουν σε έναν έφηβο να δει πως μπορεί να είναι στο μέλλον και να αναπτύξει τα σχέδια για να γίνει εκείνο το πρόσωπο.

Πώς να καθοδηγήσετε αποτελεσματικά τον έφηβο κατά τη διάρκεια της εφηβείας!

Οι νέοι έφηβοι χρειάζονται πολύ προσοχή και αγάπη από σας, όση και όταν ήταν μωρά, ίσως και περισσότερη.

Μια καλή σχέση με σας ή με άλλους ενήλικες είναι η καλύτερη προστασία για το παιδί σας καθώς μεγαλώνει και εξερευνά.

Αν και η σχέση με το παιδί σας μπορεί να αλλάξει – και είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει, – εν τούτοις θα αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να γίνει ένας επιτυχημένος ενήλικας.

Δείξτε στα παιδιά σας την αγάπη σας, ακόμα και όταν συμπεριφέρονται άσχημα.

Επαινέστε τα και υποστηρίξτε τα, ειδικά όταν αγωνίζονται με προβλήματα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα για εσάς.

Βάλτε όρια στο το παιδί σας που να είναι σαφή και να εξηγούνται.

Γίνετε πρότυπο ρόλου για το παιδί σας. Προσπαθήστε να εφαρμόζετε συμπεριφορές και αξίες που θα θέλατε το παιδί σας να υιοθετήσει.

Διδάξτε τους την ευθύνη: Δεδομένου ότι τα παιδιά μεγαλώνουν, πρέπει να μάθουν να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο την ευθύνη για πράγματα όπως
ολοκλήρωση των μικροδουλειών (εργασία στον κήπο, καθάρισμα των δωματίων τους ή βοήθεια στην προετοιμασία του φαγητού)

Ολοκλήρωση των αναθέσεων εργασίας χωρίς να τα χαϊδέψουμε ή να υποχωρήσουμε

Βρίσκουμε τους τρόπους να είναι χρήσιμα στους άλλους και αναγνωρίζουμε τις επιλογές που έχουν κάνει, καλές ή κακές

Παρέχετε μια σειρά από εμπειρίες: Με τα μέσα που διαθέτετε, μπορείτε να ανοίξετε τις πόρτες για το παιδί σας. Μπορείτε να τον συστήσετε σε νέους ανθρώπους και να του ανοίξετε νέους κόσμους (πχ νέα αθλήματα, νέα βιβλία, κ.λπ.)

Δείξτε σεβασμό. Αυτό απαιτεί από εσάς να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε τις διαφορές του παιδιού σας έτσι ώστε να το αντιμετωπίσετε σαν ξεχωριστό άτομο. Ο σεβασμός απαιτεί επίσης να δείξετε συμπάθεια και να προσπαθήσετε να δείτε τα πράγματα από την άποψη του παιδιού σας, καθώς και να λάβετε υπ’ όψιν τις ανάγκες του και τα συναισθήματα του.

Για να επικοινωνήσετε καλύτερα με το παιδί σας, αρχικά ακούστε … κρατήστε τις γραμμές της επικοινωνίας ανοικτές και αναζητήστε τις στιγμές που μπορείτε να το διδάξετε.

Δεν υπάρχει τέλειος γονιός. Το σημαντικότερο είναι με την πάροδο του χρόνου να γίνεστε αποτελεσματικότεροι σαν γονείς.

Πώς να επικοινωνήσετε καλύτερα με το παιδί σας κατά τη διάρκεια της εφηβείας!

Συνειδητοποιήστε ότι καμία συνταγή δεν υπάρχει για την επιτυχή επικοινωνία.
Ακούστε.
Δημιουργήστε τις ευκαιρίες για να μιλήσετε.
Συζητήστε για τις διαφορές.
Αποφύγετε τις υπερβολικές αντιδράσεις
Συζητήστε για πράγματα που είναι σημαντικά στο παιδί σας.
Επικοινωνήστε με ευγένεια και σεβασμό.
Έχετε υπομονή.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies