Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΟμορφιά Αντιμετωπίστε τις ραγάδες!

Αντιμετωπίστε τις ραγάδες!

από kmir

ravdoseisΣε λίγους μήνες, μέρες ή και ώρες θα γίνεις μαμά. Μεγάλες αλλαγές στο σώμα σου, ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή σου. Για τις αλλαγές στη ζωή σου εμείς απλά μπορούμε να σου ευχηθούμε καλή δύναμη.

Για τις υπόλοιπες όμως αλλαγές, όπως τα περιττά κιλά, η φλεβίτιδα και οι ραγάδες κάτι μπορούμε να κάνουμε. Σε αυτό τεύχος μιλήσαμε με τον κ. Βαγγέλη Κουτή, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, ο οποίος μας δίνει μια ιδέα για το τι είναι οι ραγάδες (ραβδώσεις επιστημονικά) και μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπισή τους.

 Οι  ραβδώσεις  είναι  γραμμοειδείς  ατροφίες  του  δέρματος  & παρατηρούνται  στο  90%  περίπου  των εγκύων γυναικών. Εμφανίζονται  ως  επιμήκεις  ή  κυματοειδείς  γραμμώσεις ή ταινίες, με  διαφορετικό μήκος και πλάτος και διατάσσονται παραλλήλως ή ακτινοειδώς. Έχουν  χρώμα  στην  αρχή  κόκκινο ή μωβ (κόκκινες  ραβδώσεις) και αρκετό  καιρό μετά γίνονται λευκές (λευκές ραβδώσεις). Ο  κυριότερος  παράγοντας  κινδύνου  για  την  εμφάνισή  τους  είναι  η  απότομη  αύξηση  του  σωματικού μας βάρους  για  οποιοδήποτε  λόγο. Στην εγκυμοσύνη συγκεκριμένα, το επιπρόσθετο βάρος  είναι  το  παιδί  που  κυοφορεί  η  γυναίκα.

Σε  άλλες  περιπτώσεις  μπορεί να είναι, η αύξηση  του λίπους, της  μάζας των  μυών, κ.λπ. Ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να παίζουν και οι ορμόνες-ιδιαίτερα  οι  κορτικοειδείς-αφού οι ραβδώσεις εμφανίζονται και στα  πλαίσια διαφόρων συνδρόμων όπου υπάρχουν  ορμονικές διαταραχές, όπως επίσης και στην εφηβεία, όπου υπάρχει και ορμονικό  στοιχείο και αύξηση του βάρους.

Που εμφανίζονται

Σημαντικά είναι επίσης και τα σημεία του σώματος που εμφανίζονται και αυτά σχετίζονται τις περισσότερες φορές με την αιτιολογία. Για παράδειγμα, στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται συνήθως στην κοιλιά και πιο συγκεκριμένα στα πλάγια  αυτής, καθώς και στα στήθη της γυναίκας. Άλλες εντοπίσεις μπορεί να είναι στους γλουτούς, στους μηρούς -μπούτια- στα μπράτσα και στους  ώμους.

Useful tip

Όσον αφορά τις θεραπείες που υπάρχουν, θα πρέπει πρώτα-πρώτα να απευθυνθούμε στο  γιατρό  μας, για να εκτιμήσει μήπως υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή ή κάποιος άλλος προδιαθεσικός παράγοντας,  η αντιμετώπιση  των  οποίων  σίγουρα θα μας οφελήσει. Από εκεί και πέρα πρόκειται για ένα δύσκολο στην αντιμετώπιση πρόβλημα, για το οποίο ο γιατρός μπορεί να μας συστήσει τοπικές κρέμες πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και πιο επεμβατικές θεραπείες, όπως  η μικροδερμοαπόξεση. Τέλος υπάρχουν και άλλες θεραπείες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν μετά τη γέννα όπως, κρέμες με παράγωγα της βιταμίνης Α, μεσοθεραπεία, LASER, ραδιοσυχνότητες κ.ά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies