Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Αμυγδαλίτιδες στα παιδιά!

Αμυγδαλίτιδες στα παιδιά!

από kmir

aftismosΟι αμυγδαλές είναι όργανα στο πίσω μέρος του λαιμού. Είναι πολύ μικρές όταν το παιδί γεννιέται.

Σταδιακά, το μέγεθός τους αυξάνεται, έως την ηλικία των 6 με 8 ετών. Στη συνέχεια συρρικνώνονται, αλλά δεν εξαφανίζονται όπως τα κρεατάκια.

Της Καλλιόπης Κοντούλη, Παιδιάτρου, www.paidiagnosi.gr

Οι αμυγδαλές έχουν φθάσει στο μέγιστο μέγεθός τους όταν το παιδί πλησιάζει στην ηλικία των 6 ή 7 ετών και το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε μία ποικιλία λοιμωδών παραγόντων (μικροοργανισμών). Τα στοιχεία που παράγουν οι αμυγδαλές βοηθούν στον έλεγχο των λοιμώξεων της μύτης και του λαιμού.

Πού οφείλονται;

Τόσο η αμυγδαλίτιδα (φλεγμονή των αμυγδαλών) όσο και η φαρυγγίτιδα (φλεγμονή του φάρυγγα, δηλ. του λαιμού) είναι βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις στο πίσω μέρος του λαιμού που προκαλούν πονόλαιμο.

Ο πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται επίσης και σε λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα ή η πνευμονία. Όταν το παιδί έχει αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα, οι αμυγδαλές διογκώνονται και εμφανίζουν φλεγμονή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αμυγδαλίτιδα και η φαρυγγίτιδα ξεκινούν αιφνίδια με πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση. Μέσα σε λίγες ώρες, το παιδί εμφανίζει πυρετό και μπορεί να αισθάνεται πολύ άρρωστο. Ο πόνος στο λαιμό αναγκάζει ορισμένα παιδιά να κάνουν εμετό ή να βήχουν.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να κάνει εμπύρετους σπασμούς. Τα παιδιά με αμυγδαλίτιδα έχουν συχνά στομαχόπονο. Οι αδένες στις δύο πλευρές του λαιμού συχνά διογκώνονται, ιδίως στις γωνίες του σαγονιού, και είναι μαλακοί στο άγγιγμα.

Ορισμένες φορές, η διόγκωση επιμένει για εβδομάδες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Σχεδόν όλα τα παιδιά εμφανίζουν ένα ή περισσότερα επεισόδια αμυγδαλίτιδας. Είναι μεταδοτική και συνήθως σχετίζεται με λοιμώξεις των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Τα παιδιά που έχουν συχνά επεισόδια αμυγδαλίτιδας, συνήθως αρχίζουν να έχουν εμπύρετα επεισόδια μετά την ηλικία των 7 ετών, καθώς αναπτύσσεται αντίσταση στους μικροοργανισμούς που προκαλούν αμυγδαλίτιδα.

Η αμυγδαλίτιδα δεν είναι επικίνδυνη σήμερα. Πριν εισαχθεί η χρήση των αντιβιοτικών, η αμυγδαλίτιδα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό ή σε σπειραματονεφρίτιδα.

Τι πρέπει να γίνει;

Χρησιμοποιήστε ένα φακό για να κοιτάξετε το στόμα του παιδιού σας. Θα δείτε τις δύο αμυγδαλές, μία σε κάθε πλευρά του λαιμού. Αν υπάρχουν λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές ή αν οι αμυγδαλές είναι πρησμένες και περιορίζουν το άνοιγμα του λαιμού, καλέστε τον παιδίατρο. Αν οι αμυγδαλές είναι απλά κόκκινες, ακολουθήστε τις οδηγίες αυτο-βοήθειας που παρέχονται παρακάτω.

Αν το παιδί έχει αρνηθεί να φάει και έχει πυρετό για περισσότερες από 24 ώρες, επισκεφθείτε τον παιδίατρο, ο οποίος θα εξετάσει τις αμυγδαλές του και θα συστήσει θεραπεία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies