Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Αμυγδαλές-κρεατάκια: Πότε αφαιρούνται;

Αμυγδαλές-κρεατάκια: Πότε αφαιρούνται;

από kmir

 

Ποια είναι η κλινική εικόνα της αμυγδαλίτιδας;

Η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται στη μια και συνηθέστερα και στις δυο παρίσθμιες αμυγδαλές και τα συμπτώματα και σημεία που τις συνοδεύουν είναι:
-Οι αμυγδαλές είναι ερυθρότερες από το γύρω από αυτές βλεννογόνου του στοματοφάρυγγα.
-Οι αμυγδαλές είναι σκεπασμένες με ένα λευκό ή κίτρινο επίχρισμα.
-Εξαιτίας της διόγκωσης των αμυγδαλών αλλάζει το χρώμα της φωνής.
-Πονάει ο λαιμός ιδίως κατά την κατάποση.
-Διογκώνονται οι λεμφαδένες στον τράχηλο.
-Εμφανίζεται πυρετός.
-Υπάρχει κακοσμία στόματος, πονοκέφαλος, μυαλγίες, εξασθένιση δυνάμεων.
-Μπορεί να υπάρχει ωταλγία (πόνος στο ένα από τα αυτιά.

Ποια είναι η κλινική εικόνα ενός παιδιού με υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Το παιδί με διογκωμένες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις έχει δυσχέρεια αναπνοής από τη μύτη και αναπνέει από το στόμα και μιλάει ένρινα. Η αναπνοή είναι θορυβώδης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το παιδί παθαίνει καθ’ υποτροπήν μέσες ωτίτιδες. Ροχαλίζει ή παθαίνει άπνοιες στον ύπνο του.
H επίπτωση του συνδρόμου της άονοιας κατά τον ύπνο στα παιδιά έχει υπολογιστεί γύρω στο 1% στα παιδια της προσχολικής και 3% στα παιδιά της σχολικής ηλικίας (Hasukić et al, 2008), δηλαδή δεν αναπνέει κανονικά η αναπνοή του διακόπτεται για μερικά δευτερόλεπτα και ξαναρχίζει πάλι με θόρυβο.

Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα χειρουργικά η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί το παιδί να εμφανίσει επιπλοκές όπως η πνευμονική καρδιά, υπερτροφία της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια, υποαερισμό των πνευμονικών κυψελίδων, πνευμονική υπέρταση, αδυναμία σωματικής ανάπτυξης, πνευμονικό οίδημα, καρδιομεγαλία, μόνιμη νευρολογική βλάβη ακόμη και ο θάνατος (Capdevila et al, 2008).

Που οφείλονται οι καθυποτροπήν και χρόνιες αμυγδαλίτιδες και αδενοειδίτιδες, οι οποίες είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά;

Οι καθυποτροπήν και χρόνιες αμυγδαλίτιδες και αδενοειδίτιδες, οι οποίες είναι ανθεκτικές σε επανειλημμένες χορηγήσεις αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων οφείλονται στην παρουσία βιομεμβρανών (Biofilms), που δημιουργούν τα βακτηρίδια στην επιφάνεια του βλεννογόνου των ιστών.

Οι μελέτες με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο αμυγδαλικού και αδενοειδικού ιστού που αφαιρέθηκε από ασθενείς με καθ’ υποτροπή αδενοαμυγδαλίτιδες αποκάλυψε την παρουσία βακτηριδιακών κόκκων, που ήταν προσκολλημένοι στις επιφάνειες των ιστών και τις κρύπτες των αμυγδαλών, υπό μορφή οργανωμένων αποικιών βακτηριδιακών κοκκοειδών βιομεμβρανών (bacterial coccoid biofilms).

Μεταξύ των βακτηριδίων που έχουν εντοπιστεί στις βιομεμβράνες είναι και ο Haemophilus influenzae. Το βακτηρίδιο αυτό έχει ενοχοποιηθεί για τον αιτιοπαθογενετικό ρόλο των βιομεμβρανών στις χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις των βλεννογόνων και την αντίσταση αυτών των λοιμώξεων στην εκλεκτική αντιβιοτική θεραπεία, (Galli et al, 2008).

Κατανοώντας ότι οι χρόνιες βακτηριδιακές λοιμώξεις σχετίζονται με τις βιομεμβράνες οδηγεί τους ερευνητές στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας και πρόληψης της αμυγδαλίτιδας και της αδενοειδίτιδας (φλεγμονής των αδενοειδών εκβλαστήσεων).

Πότε αποφασίζεται η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Η αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή είναι οι δύο συνηθέστερες χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στα παιδιά. Υπάρχει ένας αριθμός ενδείξεων για να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις.

Οι συνηθέστερες ενδείξεις είναι η απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού από υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων που συνοδεύεται από άπνοιες στον ύπνο. H αδενοτομή-αμυγδαλεκτομή βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των παιδιών που πάσχουν από σύνδρομο υπνικής άπνοιας (Hasukić et al, 2008).

Άλλες ενδείξεις αμυγδαλεκτομής είναι η καθ’ υποτροπήν φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, οι φορείς στρεπτοκόκκου, το καθ’ υποτροπήν περιαμυγδαλικό απόστημα, η κακοσμία του στόματος και η υποψία κακοήθειας (Benninger , Walner, 2007).

Οι αμυγδαλίτιδες και αδενοειδίτιδες που υποτροπιάζουν παρά τη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να αντιμετωπιστούν με αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή. Οι υπερμεγέθεις αμυγδαλές και η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων που εμποδίζουν την αναπνοή και δημιουργούν ροχαλητό και άπνοιες στον ύπνο αποτελούν ένδειξη αμυγδαλεκτομής ή αδενοτομής, (Smith, Pereira,2007).

Οι υπερτροφικές αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις εφόσον παραμένουν ευνοούν τη δημιουργία ορθοδοντικών προβλημάτων προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών δυσλειτουργία των ευσταχιανών σαλπίγγων και πρόκληση καθ’ υποτροπήν ωτιτίδων και διαταραχές της ακουστικής ικανότητας.

Η αδενοτομή συμβάλλει στη θεραπεία μερικών παιδιών με χρόνια εκκριτική μέση ωτίτιδα (μόνιμη συσσώρευση κολλώδους ή ζελατινώδους υγρού στην κοιλότητα του μέσου αυτιού, πίσω από το τύμπανο). Στους ενήλικους η εμφάνιση ενός όγκου στην αμυγδαλή ή στις αδενοειδείς απαιτεί την αφαίρεση του. Οι ασθενείς με λοίμωδη μονοπυρήνωση έχουν έντονη διόγκωση αμυγδαλών που εμποδίζει την αναπνοή και την κατάποση που απαιτεί τη χορήγηση στεροειδών (κορτιζόνη).

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies