Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Αμυγδαλές-κρεατάκια: Πότε αφαιρούνται;

Αμυγδαλές-κρεατάκια: Πότε αφαιρούνται;

από kmir

rinorragiaΟι αμυγδαλές και τα κρεατάκια είναι ογκόμορφοι φυσιολογικοί ιστοί που ανήκουν στο λεμφικό σύστημα.

Του Κέκκου Μάρκου, παιδιάτρου
Όταν κάποιος ανοίξει το στόμα του, στο βάθος, εκεί που αρχίζει ο φάρυγγας, υπάρχει η δεξιά και η αριστερή παρίσθμια αμυγδαλή. Η αμυγδαλή είναι ένας αμυγδαλόσχημος ιστός, στην εξωτερική επιφάνεια του οποίου υπάρχουν τρύπες, οι λεγόμενες κρύπτες των αμυγδαλών.

Οι αμυγδαλές γίνονται καλύτερα ορατές από τον γιατρό, καθώς πατάει με γλωσσοπίεστρο τη γλώσσα. Στα παιδιά οι αμυγδαλές συνήθως είναι ευμεγέθεις, ενώ σε μερικά παιδιά είναι τόσο μεγάλες, που λέγονται υπερτροφικές αμυγδαλές.

Άλλη μια αμυγδαλή υπάρχει στη ρίζα της γλώσσας στο σύνορό της με το λάρυγγα, η λεγόμενη γλωσσική αμυγδαλή, που συνήθως υπερτρέφεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η γλωσσική αμυγδαλή γίνεται ορατή με το λαρυγγικό κάτοπρο ή το ενδοσκόπιο.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή κρεατάκια είναι μια μάζα λεμφικού ιστού που είναι κολλημένη στο οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα και είναι ανεπτυγμένες στα παιδιά μέχρι την ηλικία 10-12 ετών, οπόταν αρχίζουν να ατροφούν. Οι ενήλικες δεν έχουν αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Οι αδενοειδής εκβλαστήσεις δεν είναι ορατές. Τις βλέπει ο ΩΡΛ ή με το λαρυγγικό κάτοπτρο ή με το εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο που το εισάγει στο ρώθωνα και το προωθεί προς το ρινοφάρυγγα.

Η υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή οι χρόνιες φλεγμονές τους εμποδίζουν την αναπνοή των παιδιών και ευνοούν την πρόκληση ροχαλητού και απνοιών στον ύπνο. Οι αμυγδαλές καθώς βρίσκονται στην πύλη εισόδου των μικροοργανισμών προς το σώμα εύκολα παθαίνουν λοιμώξεις όπως η οξεία αμυγδαλίτιδα. Η λοίμωξη των αδενοειδών εκβλαστήσεων λέγεται αδενοειδίτιδα.

Στην παιδική ηλικία οι λοιμώξεις των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι συχνές αιτίες εμπύρετης νόσου των παιδιών. Οφείλονται σε εισβολή βακτηριδίων (π.χ. στρεπτόκοκκος τύπου Α) και σε ιούς.

Οι λοιμώξεις των αμυγδαλών και των αδεονοειδών, που οφείλονται σε βακτηρίδια απαιτούν θεραπεία με κατάλληλο αντιβιοτικό, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις προηγηθούν καλλιέργειες εκκρίσεων των αμυγδαλών.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις των αμυγδαλών και των αδενοειδών είναι η αμυγδαλίτιδα και η αδενοειδίτιδα. Στις περιπτώσεις αυτές ο λεμφικός ιστός αυτών των οργάνων φλεγμαίνει, συσσωρεύει πυώδες εκκρίσεις, ο ασθενής πονάει έντονα, δυσχεραίνεται να καταπιεί, έχει πυρετό 39-39,5°C, καταβολή δυνάμεων και μυαλγία.

Η διόγκωση των αμυγδαλών και των αδενοειδών προκαλεί δυσχέρεια της αναπνοής. Πλλοί αασθενείς παραπονούνται για πόνο στο αυτί, χωρίς να πάσχουν από οξεία μέση ή άλλου τύπου ωτίτιδα. Η ωταλγία; Οφείλετραι σε ανακλώμενο πόνο από την αμυγδαλή προς το αυτί.

Γύρω από μια αμυγδαλή μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα (περιαμυγδαλικό απόστημα). Απόστημα σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένας θύλακας δίπλα ή πίσω από την αμυγδαλή με πύον. Το απόστημα διογκώνεται και προκαλεί δυσκαταποσία η αδυναμία στην κατάποση.

Ο ασθενής ανακουφίζεται με τη διάνοιξη και παροχέτευση του πύου από τον ΩΡΛ. Σπανίως μπορεί να αναπτυχθεί κάποιος κακοήθης όγκος σε μια αμυγδαλή. Κάθε ασυμμετρία των αμυγδαλών των ενηλίκων που δεν συνοδεύεται από φλεγμονή πρέπει να ερευνάται για πιθανή κακοήθεια της.

Πότε πρέπει να ζητήσει κανείς βοήθεια από τον ΩΡΛ;

Κάθε παιδί και ενήλικός που έχει πονόλαιμο δυσκαταποσία και πυρετό πρέπει να εξετάζεται από γιατρό και δη ΩΡΛ, διότι αν η λοίμωξη είναι σοβαρή ο ΩΡΛ είναι εκπαιδευμένος να την αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο. Κάθε επίμονη επώδυνη δυσκαταποσία ή και η πλήρης αδυναμία κατάποση στερεών και υγρών, απαιτεί άμεση ΩΡΛ αντιμετώπιση. Κάθε ασυυμετρία των αμυγδαλών που είναι ανώδυνη πρέπει να αξιολογείται από τον ΩΡΛ.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται σ’ ένα παιδί και έναν ενήλικα με εικόνα αμυγδαλίτιδας;

Γίνεται λεπτομερής λήψη ιστορικού, προσεκτική κλινική εξέταση στοματοφάρυγγα αυτιών, μύτης, παραρρινίων κόλπων και έλεγχος του κατωτέρου αναπνευστικού. Αν κριθεί σκόπιμο μπορεί να ληφθούν εκκρίσεις από τις αμυγδαλές και να γίνει καλλιέργεια και δοκιμασίες ευαισθησίας προς τα αντιβιοτικά και το strep test.

Μπορεί να κριθεί απαραίτητο να ληφθούν ακτινογραφίες θώρακα ή του τραχήλου (διερεύνηση για πιθανά αποστήματα και επέκτασή τους στον τράχηλο και το θώρακα) και αιματολογικές εξετάσεις. Στις τελευταίες γίνεται διαπίστωση, αν η λοίμωξη οφείλεται σε βακτηρίδια ή ιούς (π.χ. λοιμώδης μονοπυρήνωση) και δοκιμασίες ευαισθησίας για το ποιο είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό που θα χορηγηθεί.

Πολλές φορές το strep test που γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά από τον γιατρό είναι θετικό για στρεπτόκοκκο τύπου Α. Πολλές φορές όμως είναι αρνητικό, είτε γιατί απουσιάζει ο στρεπτόκοκκος είτε διότι το τεστ βγήκε ψευδώς αρνητικό.

Οι λοιμώξεις των αμυγδαλών που υποτροπιάζουν ή οι χρόνιες λοιμώξεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με αμυγδαλεκτομή ή αδενοτομή.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με γενική αναισθησία. Σπάνια μετά την εγχείρηση προκαλείται μετεγχειρητική αιμορραγία που μπορεί να εκδηλωθεί συνήθως τα πρώτα εικοσιτετράωρα και πολύ σπανίως μετά από 10-15 ημέρες.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της χρόνιας αλλά και της υπερτροφικής αμυγδαλίτιδας είναι η αποστείρωση των αμυγδαλών με υπερηχοπηξία που γίνεται με τοπική αναισθησία. Με την μέθοδο αυτή συρρικνώνονται οι αμυγδαλές κλείνουν οι κρύπτες τους και παύουν να αποτελούν φωλιές ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων και των ιών.

Δεν συνιστάται να γίνονται ακτινογραφίες του ρινοφάρυγγα, όταν υπάρχει υποψία υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αφού υπάρχουν όργανα ελέγχου τους χωρίς να ακτινοβολείται άσκοπα ο ασθενής.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies