Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Αλλεργίες & Θηλασμός!

Αλλεργίες & Θηλασμός!

από kmir

24.MitrikoGalaΤα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των μωρών που παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργίας από τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Της Βουλγαρίδου Κωνσταντίνας, diatrofi.gr

Οι αλλεργίες αυτές δεν αφορούν, συνήθως, άμεσου τύπου αλλεργίες που θα ακολουθήσουν το παιδί και στη μετέπειτα ζωή αλλά συνδέονται με συμπτώματα που προέρχονται από ένα ανώριμο ή ερεθισμένο πεπτικό σύστημα, για αυτό τον λόγο ονομάζονται και «ψευδοαλλεργίες».

Στην πράξη το ανώριμο πεπτικό του μωρού δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάποιες πρωτεΐνες τροφών για να τις διαχειριστεί, αυτές περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μηχανισμών αυτοάμυνας του οργανισμού και κατά συνέπεια την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Για ποιο λόγο το πεπτικό μπορεί να είναι ανώριμο ή ερεθισμένο η απάντηση δεν είναι απλή και σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, εκτός της μικρής ηλικίας, όπως μία πιθανή προβληματική εντερική χλωρίδα της μητέρας που κληρονομήθηκε στο παιδί, η λήψη αντιβιώσεων και φαρμάκων, το να μη θηλάσει το παιδί κοκ.

Όταν μία μητέρα έρθει αντιμέτωπη με την αλλεργία δεν χρειάζεται να αγχωθεί γιατί μπορεί να έχει ένα πολύ δυνατό όπλο να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά και αυτό είναι ο θηλασμός.

Το μητρικό γάλα περιέχει περίπου 700 στελέχη προβιοτικών που βοηθούν στην ισορροπία των βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας και την επούλωση του πεπτικού συστήματος.

Επίσης με την κατάλληλη διατροφή, η θηλάζουσα μητέρα τρέφει το μωρό της με ένα γάλα 100% απαλλαγμένο από τις πρωτεΐνες που ενοχλούν το πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, επειδή τα αλλεργικά μωρά έχουν έντονο το αίσθημα της άμυνας και συνήθως δεν δέχονται εύκολα τις στερεές τροφές, το μητρικό γάλα προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που χρειάζεται το μωρό για να αναπτυχθεί μέχρι να είναι έτοιμο να δεχθεί στερεά τροφή.

Δυστυχώς οι οδηγίες που δίνονται από ειδικούς για την αντιμετώπιση των αλλεργιών απέχουν πολύ από την υποστήριξη της θηλάζουσας μητέρας με μία διατροφή που δεν θα την κουράσει και δεν θα υπονομεύει τον θηλασμό.

Επίσης, αρκετοί ειδικοί δεν αξιολογούν σωστά τα συμπτώματα και βάζουν ένα μεγάλο ποσοστό μητέρων σε αποχή από τις αλλεργιογόνες τροφές χωρίς να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για αλλεργία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies