Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη!

Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη!

από kmir

egkyos simptomataΟι αιμορραγίες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης συμβαίνουν μετά την 28η εβδομάδα και αποτελούν σημαντικό παράγοντα προωρότητας και περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Του Στέφανου Χανδακά, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, www.dr-chandakas.gr

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη διεξαγωγή της εγκυμοσύνης.

Οι κυριότερες αιτίες είναι:

Ο προδρομικός πλακούντας
Η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα
Η ρήξη των πρόδρομων αγγείων του ομφάλιου λώρου

Τι είναι ο προδρομικός πλακούντας;

Ο προδρομικός πλακούντας αναπτύσσεται κοντά στο κατώτερο τμήμα της μήτρας, δηλαδή κοντά στο έσω τραχηλικό στόμιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του τοκετού ή λίγο νωρίτερα ο πλακούντας να προβάλλει νωρίτερα από το έμβρυο, αντί να γίνει το αντίθετο.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη προδρομικού πλακούντα, όπως:

Πολύδυμη κύηση
Πολυτοκία
Προχωρημένη ηλικία της γυναίκας
Ύπαρξη ουλών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή
Παρουσία ινομυωμάτων που εμποδίζουν τη σωστή αιμάτωση του ενδομητρίου
Ιστορικό καισαρικής τομής
Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο προδρομικός πλακούντας διακρίνεται σε 4 τύπους ανάλογα με τη θέση του σε σχέση με το έσω τραχηλικό στόμιο:

Τύπος Ι ή χαμηλή πρόσφυση: όταν ο πλακούντας αναπτύσσεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας με το χείλος του να απέχει από το έσω τραχηλικό στόμιο
Τύπος ΙΙ ή παραχείλιος: όταν το κατώτερο μέρος του βρίσκεται στο όριο του έσω τραχηλικού στομίου
Τύπος ΙΙΙ ή επιχείλιος: όταν το έσω τραχηλικό στόμιο καλύπτεται εν μέρει από τον πλακούντα
Τύπος IV ή επιπωματικός: όταν το έσω τραχηλικό στόμιο καλύπτεται πλήρως από τον πλακούντα
Η ταξινόμηση αυτή έχει πρακτική σημασία σε σχέση με τη διαξαγωγή του τοκετού και τη βαρύτητα της κατάστασης. Σε περίπτωση επιπωματικού πλακούντα δε μπορεί να διεξαχθεί φυσιολογικός τοκετός και πρέπει να διενεργηθεί καισαρική τομή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του προδρομικού πλακούντα;

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ανώδυνη αιμορραγία που συμβαίνει ξαφνικά και συνήθως αφορά μεγάλη ποσότητα αίματος. Συνήθως εμφανίζεται μετά την 32η εβδομάδα και μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, για να επανεμφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ή και μετά την έναρξη του τοκετού, οπότε είναι και σοβαρότερη. Η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου συνήθως είναι φυσιολογική, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη αιμορραγία και εκτεταμένη αποκόλληση. Η ύπαρξη προδρομικού πλακούντα σχετίζεται με ανώμαλες προβολές του εμβρύου και με αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών.
Πώς γίνεται η διάγνωση

Το ιστορικό της εγκύου αναδεικνύει προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως ιστορικό καισαρικής τομής. Η ύπαρξη της ανώδυνης αιμορραγίας σε συνδυασμό με το διακοιλιακό υπερηχογράφημα βοηθούν να τεθεί η διάγνωση του προδρομικού πλακούντα. Το υπερηχογράφημα αυτό μπορεί να έχει ψευδώς θετικά αποτελέσματα όταν η ουροδόχος κύστη είναι διατεταμένη. Σε αυτή την περίπτωση επαναλαμβάνουμε την εξέταση μετά από εκκένωσή της.

Επίσης, η ακρόαση των παλμών του εμβρύου και το καρδιοτοκογράφημα, καθώς και ο έλεγχος των ζωτικών σημείων της μητέρας είναι πολύ σημαντικά. Η κολπική εξέταση, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, πρέπει να γίνεται μόνο στο χειρουργείο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αιμορραγία. Η ψηλάφηση της κοιλιάς της εγκύου είναι ένας ανώδυνος και ακίνδυνος τρόπος για να καταλάβουμε τη θέση του εβρύου, η οποία συνήθως δεν είναι φυσιολογική.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies